Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βρώμικη αντικομμουνιστική προπαγάνδα

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη ρότα της διαστρέβλωσης της Ιστορίας και του αντικομμουνισμού βαδίζει σταθερά ο σταθμός «Σκάι», αναπαράγοντας ό,τι κατασκεύασμα απαξιώνει το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το «ντοκιμαντέρ» της σειράς του ΒΒC «Ο χαμένος κόσμος του κομμουνισμού» που ξεκίνησε προχτές - ένεκα και της 20ής επετείου της προσάρτησης της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας στην Ομοσπονδιακή που πανηγυρίζει το κεφάλαιο - και προβλήθηκε το βράδυ.

Βασικός σκοπός του εν λόγω κατασκευάσματος είναι να εξισώσει πλήρως το σοσιαλισμό με το ναζισμό, τον Στάλιν και τον Χίτλερ. Οι πιονέροι, η ζωντανή οργάνωση στη χώρα που τα παιδιά ήταν οι προνομιούχοι, παραλληλίζονται με τη ναζιστική νεολαία, με μύριους όσους συνειρμούς επιχειρείται να στηριχτούν τα περί «δικτατορικού καθεστώτος»! Μόνο που το παραμύθι δεν πολυβγαίνει, παρά τα παραφουσκωμένα ψέματα, τις υπερβολές που ξεπερνούν τα όρια και της απλούστερης λογικής, το μοντάρισμα στις σκηνές, τις ολοφάνερες στρεβλώσεις, το παραφούσκωμα σε πολύ περιθωριακές περιπτώσεις και περιστατικά, το κόψε - ράψε στις προσωπικές μαρτυρίες και τα άλλα κόλπα της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας. Ακόμα κι έτσι διακρίνεται πως επρόκειτο για μια κοινωνία που οι δυσκολίες ξεπερνιόντουσαν με αλληλεγγύη και συντροφικότητα και τελικά οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές διαπιστώνουν στο τέλος, ιδιαίτερα μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, ότι ζούσαν πολύ καλύτερα, με εγγυημένη δουλειά, υγεία, παιδεία, δικαίωμα στην κατοικία και την πολιτιστική ανάπτυξη. Η διακωμώδηση του λαϊκού καθεστώτος που επιχειρείται με το υποτιθέμενο ντοκιμαντέρ, στημένους «ήρωες» και λογική δήθεν «ίσων αποστάσεων» από τους πρωταγωνιστές. Οπως το γεγονός ότι η υπονόμευση της ΓΛΔ γινόταν με καλοπληρωμένους πράκτορες από τα μέσα. Χωρίς να θέλουμε να εξιδανικεύσουμε καταστάσεις, αδυναμίες και λάθη υπήρξαν, η ανωτερότητα του σοσιαλισμού έχει αποδειχτεί περίτρανα σήμερα που ο λαός της πρώην ΓΛΔ βιώνει την καπιταλιστική βαρβαρότητα της ανεργίας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας.

Δικτατορία της αστικής τάξης

«Η δημοκρατία δεν είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός προϋποθέτει ελεύθερη κίνηση εμπορευμάτων και κεφαλαίων, αλλά όχι κατ' ανάγκην ελεύθερες εκλογές και ανεξάρτητα συνδικάτα». Η κοινότοπη αυτή αλήθεια δε λέγεται από κάποιον πολέμιο του καπιταλισμού ή κάποιον επαναστάτη, αλλά από τον Ρ. Πρόντι(!) σε συνέντευξή του στη χτεσινή «Καθημερινή». Και βέβαια ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Κομισιόν για έξι χρόνια δε λέει λόγια του αέρα ή θεωρητικές κατασκευές, αλλά αποδίδει με κυνικό, ίσως, τρόπο την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Οτι καπιταλισμός και δημοκρατία είναι έννοιες ασύμβατες το γνωρίζουν οι λαοί από την ίδια τους την πείρα. Οποια πολιτικά, συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα κατακτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες δεκαετιών τους προηγούμενους αιώνες, τις τελευταίες δεκαετίες παίρνονται πίσω. Με την ευκαιρία, δεν είναι τυχαία η αναφορά στις «ελεύθερες εκλογές», καθώς πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια διάφορες «φωνές» που υποδεικνύουν την αφαίρεση του εκλογικού δικαιώματος από τους φτωχούς και τους εξαθλιωμένους, τους συνταξιούχους κ.ά... Αυτό που προσδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στην παραπάνω φράση του Ρ. Πρόντι είναι ότι ο Ιταλός πολιτικός γνωρίζει από τα μέσα τις συστηματικές προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο της ΕΕ ώστε οι λαοί να δεθούν χειροπόδαρα στις επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου. Στην πραγματικότητα, ο Ρ. Πρόντι ομολογεί ότι ο καπιταλισμός είναι δικτατορία της αστικής τάξης, όπως και η ΕΕ είναι δικτατορία των μονοπωλίων.

«Σωτήρας» της πλουτοκρατίας

Τελικά, ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι είναι ο «Μεσσίας» που ήρθε να σώσει την Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για τις πυκνές αναφορές που κάνει τις τελευταίες μέρες γι' αυτήν την αποστολή του. Προχτές στο Βελιγράδι, μιλώντας μπροστά σε «ξένο» ακροατήριο, δίχως καν να ερωτηθεί, έθεσε μόνος του το ερώτημα: «Πώς μπορώ να σώσω τη χώρα μου, αν κάθομαι σπίτι μου;». Χτες, στην ομιλία του, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε τουλάχιστον τρεις φορές στη σωτηρία της χώρας από τον ίδιο και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ιδού μια χαρακτηριστική φράση: «Η πορεία για τη σωτηρία της Ελλάδας συνεχίζεται. Και η σωτηρία αυτή είναι που μας δίνει το χρόνο για την αναμόρφωση της Ελλάδας»... Δικαίωμά του ασφαλώς του πρωθυπουργού να αισθάνεται ως σωτήρας της χώρας, αλλά ο λαός έχει πληρώσει πανάκριβα τέτοιους Μεσσίες στο παρελθόν. Και το μόνο σίγουρο μέχρι τώρα από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η σωτηρία της πλουτοκρατίας και η χρεοκοπία του λαού. Σε τέτοιους σωτήρες, λοιπόν, ταιριάζει απόλυτα ο στίχος του γνωστού τραγουδιού «δε γουστάρω τους σωτήρες, δεν μ' αρέσει να σωθώ»...

Χρωστάς; Καίγεσαι!

Ο κυνισμός, η απανθρωπιά και η αποθέωση της εμπορευματοποίησης. «Αν δεν πληρώσεις αφήνεσαι στο έλεος της τύχης σου». Αυτό συνέβη σε μια οικογένεια στην επαρχία Ομπιον του Τένεσι στις ΗΠΑ του 2010: Είδαν το σπίτι να γίνεται παρανάλωμα του πυρός γιατί είχαν ξεχάσει να πληρώσουν το ετήσιο τέλος πυροπροστασίας αξίας 75 δολαρίων στην Πυροσβεστική. Η πυροπροστασία, με τη δικαιολογία ότι το σπίτι βρισκόταν στα όρια της πόλης του Νότιου Φούλτον, ήταν υπηρεσία που είχε μπει σε τιμολόγιο. Ετσι, παρά τις εκκλήσεις των ανθρώπων να παρέμβει η Πυροσβεστική, αυτό δε συνέβη ποτέ και μάλιστα οι τοπικές αρχές έσπευσαν να υπερασπιστούν τη δήθεν ...νομιμότητα.

Αυτό το περιστατικό περιγράφει παραστατικά το τι μπορεί να συμβεί, όταν το στοιχειώδες δικαίωμα προστασίας της ανθρώπινης ζωής γίνεται εμπόρευμα. Η συγκεκριμένη περίπτωση όσο και ακραία αν φαίνεται «χτυπάει καμπανάκι» και στη χώρα μας. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου θέλουν να επιβάλουν «υπηρεσίες» επί πληρωμή. Υπηρεσίες που για τους εργαζόμενους είναι απαραίτητες, όπως η πυροπροστασία, η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλημμυρική προστασία, το δικαίωμα ζωής σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, η δωρεάν Υγεία, το δικαίωμα στην Παιδεία δημόσια δωρεάν για όλους, μπαίνουν στον Προκρούστη του καπιταλιστικού κέρδους και όλο περισσότερο προβάλλεται η προσωπική ευθύνη. Είναι συγκεκριμένη πολιτική που βολεύει το κεφάλαιο, ώστε να απαλλαγεί το καπιταλιστικό κράτος από σειρά υπηρεσιών και ταυτόχρονα αυτοί οι τομείς να δοθούν για νέα κερδοφορία στους καπιταλιστές, με τα λαϊκά στρώματα να χάνουν κατακτήσεις και να διπλοπληρώνουν και τριπλοπληρώνουν για υπηρεσίες και δραστηριότητες που είναι δικαίωμά τους, να απολαμβάνουν γιατί αυτοί είναι οι παραγωγοί όλου του κοινωνικού πλούτου.

Μπορεί στη χώρα μας να μην έχουν μπει στη διατίμηση οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, ωστόσο η ίδια λογική της πλήρους εμπορευματοποίησης των πάντων είναι εδώ και είναι το ίδιο επικίνδυνη για το λαό. Σε ό,τι αφορά πιο ειδικά την πυροπροστασία στη χώρα μας, λόγω της απαξίωσης της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε έμψυχο δυναμικό και μέσα κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών, για να δίνονται μετά διάφορα «φιλέτα», βορά στα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Το συμπέρασμα που τελικά βγαίνει και από την τραγωδία στις ΗΠΑ και έχει ισχύ και για την πατρίδα μας είναι ότι οι εργαζόμενοι, τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ρίξουν τον πήχυ των απαιτήσεών τους. Απαιτείται να διεκδικήσουν όλο τον πλούτο που παράγουν και που λυμαίνονται τα παράσιτα οι καπιταλιστές. Η ευκαιρία των τοπικών εκλογών του Νοέμβρη, που έχουν ευρύτερη πολιτική σημασία, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία ο λαός να στείλει το μήνυμα ότι δε ρίχνει τον πήχυ. Μπορεί να μαυρίσει αυτούς που του καίνε τη ζωή (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) σε κάθε της πτυχή, από το εισόδημα και τα δικαιώματα έως το περιβάλλον. Να μην πέσει στα δόκανα των διαχειριστικών αναχωμάτων που στήνονται. Και γι' αυτό μια επιλογή υπάρχει: Η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η αποφασιστική ενίσχυσή του με ψήφο τώρα στη «Λαϊκή Συσπείρωση», ψηφοδέλτια αγωνιστών μέσα από το λαϊκό κίνημα. Είναι εγγύηση, ώστε και εμπόδια να μπουν στη στρατηγική του κεφαλαίου και να υπάρξουν με αλλαγή του συσχετισμού δύναμης νέες κατακτήσεις για το λαό.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ελευθερία στην ασυδοσία του κεφαλαίου...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΤΣΙ ΠΑΕΙ, ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ. Εχεις ένα δυαράκι με δύο δωμάτια όπου ανάβουν δύο λάμπες; Πάρε αύξηση 20% και βάλε στο τιμολόγιο της ΔΕΗ. Εχεις βίλα με 10 πολυέλαιους και 20 τουαλέτες; Μείωση 15%...

Οπως όλοι γνωρίζουμε άλλωστε, οι ΔΕΚΟ υλοποιώντας τις σοφές κατευθύνσεις της κυβέρνησής μας, ασκούν μεταξύ άλλων και ...κοινωνική πολιτική καθώς και πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος.

Σε τελική ανάλυση, σε όλα τα μαγαζιά, στον πελάτη που κάνει μεγάλο τζίρο γίνεται και μια σχετική έκπτωση!

Μόνο που κάποιοι έχουν ξεχάσει ότι η ΔΕΗ δεν είναι το μαγαζάκι τους αλλά ένας οργανισμός που χτίστηκε με τα λεφτά του φορολογούμενου λαού για να μπορεί να έχει το αυτονόητο εν έτει 2010: Φτηνή ηλεκτροδότηση...

Με αυτούς που μπλέξαμε όμως φαίνεται πώς από την εποχή του ηλεκτρισμού θέλουν να μας πάνε κατευθείαν στην ... εποχή του Χαλκού. 'Η ακόμη σε προγενέστερες, όπου υπήρχε καθεστώς ζούγκλας.

Γιατί μόνο ...ζούγκλα με θύμα την τσέπη του μικρού καταναλωτή θα είναι η περίφημη απελευθέρωση της αγοράς.

Εκεί δηλαδή όπου η κάθε πολυεθνική θα είναι ελεύθερη να εκμεταλλεύεται τα κρατικά ταμεία (μέσω επιδοτήσεων και σίγουρης αγοράς προϊόντων) αλλά και τον κοσμάκη με τις αυξήσεις των τιμολογίων.

ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΑΖΑΦΕΡΗ θέλουν πίσω στη «γαλάζια» πολυκατοικία διάφοροι βουλευτές της ΝΔ όπως μαθαίνουμε. Πρόβλημά τους και ο καθένας έχει δικαίωμα να διαλέγει τις παρέες του.

Ελα όμως που το ίδιο ισχύει και για το ΛΑ.Ο.Σ. Και τώρα τελευταία, όπως όλοι ξέρουμε, συχνάζει στην είσοδο της πράσινης πολυκατοικίας και ενίοτε επισκέπτεται στο ρετιρέ τους φίλους του, στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχθρα για εργάτες και ανέργους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανέργων δεν μπορούν να υπάρξουν γιατί ...αυτό ισοδυναμεί με δημιουργία στρατιών από χαραμοφάηδες! Ναι, σωστά διαβάσατε. Αυτό το ...βαθυστόχαστο επιχείρημα παρουσιάζει στη χτεσινή «Καθημερινή» ο Στ. Κασιμάτης, προσπαθώντας να αντικρούσει τα αιτήματα άμεσης ανακούφισης που προβάλλει το ΚΚΕ για τους ανέργους. Ο αρθρογράφος θεωρεί υπερβολικό το να παίρνει π.χ. ο άνεργος πραγματικό επίδομα ανεργίας (δηλαδή να μπορεί να καλύπτει με αξιοπρέπεια τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς του) και για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Οπως και το να έχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οπως και το να έχουν τα παιδιά του θέσεις σε παιδικούς σταθμούς, εξασφαλίζοντας δηλαδή δωρεάν τις επιστημονικά κατάλληλες προϋποθέσεις (νηπιαγωγοί, υποδομές κλπ.) που είναι απαραίτητες για την ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους, διαπαιδαγώγηση και κοινωνικοποίηση. «Με όλες αυτές τις παροχές και μάλιστα χωρίς κανέναν απολύτως χρονικό περιορισμό, ποιος θα διανοηθεί να εργασθεί ξανά;» σχολιάζει ο Στ. Κασσιμάτης.

Βεβαίως, ο κύριος Κασσιμάτης μπορεί να απολαμβάνει το παντεσπάνι από τα αφεντικά του στα σαλόνια τους, μαζί τους, να μην έχει δει ποτέ την εξαθλίωση των ανέργων ή τη βασανισμένη ζωή των εργατών ή και αν έχει δει πιθανά να του προξένησε αποστροφή. Αυτή η άθλια επίθεση βγάζει έχθρα. Είναι ο ίδιος συνειδητό κομμάτι των αστών που καταστρέφουν τη ζωή των εργατών, που ζουν γι' αυτό και απ' αυτό. Οι άνεργοι δικό τους δημιούργημα είναι. Τα μέτρα στήριξής τους τα βλέπει όχι από τη σκοπιά της ζωής, αλλά από τη σκοπιά του χρήματος, του κόστους, για την τάξη του.

Γι' αυτό και λέει: Εγκαταλείψτε τους ανέργους στη μοίρα τους! Αμα δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι, το γιατρό, το ρεύμα, ε, τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή! Και τι εννοεί; Οτι με μέτρα σαν κι αυτά που λέει το ΚΚΕ να παρθούν, δε βοηθάμε τους επιχειρηματίες που αναζητούν φτηνά εργατικά χέρια για να δυναμώνουν την «ανταγωνιστικότητα». Γιατί, βέβαια, άμα δε νιώσει ο άλλος το μαχαίρι στο λαιμό του πώς θα δεχτεί να δουλεύει με 15 και 10 ευρώ μεροκάματο ή για 3 μέρες τη βδομάδα; Αυτό θέλει ο κ. Κασσιμάτης, η «Καθημερινή» και η τάξη τους. Ανέργους στα όρια της απελπισίας για να βρίσκουν τα μονοπώλια τους δούλους που χρειάζονται. Ο χλευασμός των ανέργων και των οικογενειών τους ίσως και να μην είναι τίποτα μπροστά στην ωμότητα με την οποία απαιτούν απ' τους εργάτες να το πάρουν απόφαση και να γίνουν σκλάβοι...

Βιρτουόζοι της απάτης...

Πρόκληση και αγανάκτηση προκαλούν οι χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Η απάτη των κυβερνώντων είναι τόσο οφθαλμοφανής που δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις.

Πρώτον, τις υπέρογκες ανατιμήσεις της ΔΕΗ, τις ονομάζουν «νέα τιμολόγια».

Δεύτερον, πουθενά δεν λένε πώς διαμορφώνονται τα νέα τιμολόγια, πόσο, δηλαδή, θα πληρώνουμε για κάθε κιλοβατώρα που θα καταναλώνουμε.

Τρίτον, παρουσιάζουν στοιχεία για τη «μέση χρέωση του λογαριασμού σήμερα» και τη «μέση χρέωση λογαριασμού από την 1/1/2011», με αποτέλεσμα κάθε απόπειρα προσδιορισμού του ποσοστού των ανατιμήσεων να μην είναι δυνατή.

Τέταρτον, η ανακοίνωση παρουσιάζει ορισμένα ποσοστά ανατιμήσεων της «μέσης χρέωσης», που δείχνουν ποσοστό αύξησης της τιμής μέχρι και 13,7% για καταναλώσεις μέχρι τις 800 κιλοβατώρες.

Πέμπτον, οι νέες τιμές θα ανακοινωθούν το Δεκέμβρη, όταν, δηλαδή, η κυβέρνηση θα έχει ξεπεράσει το σκόπελο των εκλογών.

Υπάρχει όμως και μία βεβαιότητα: Οι τεράστιες μειώσεις που γίνονται στα τιμολόγια ρεύματος για τους βιομηχάνους, των οποίων οι χρεώσεις θα «πέσουν» μέχρι και 13,5%.

... και με τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Η χτεσινή απάτη με τα τιμολόγια της ΔΕΗ ήταν για την κυβέρνηση άκρως ...επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερα σημαντικών ανατιμήσεων που έχουν αποφασιστεί και τις οποίες δε θέλουν να τις ανακοινώσουν τώρα, ενόψει εκλογών, φοβούμενοι ότι θα ξεσηκωθεί ο κόσμος.

Εμείς πάντως κάναμε κάποιους σχετικούς υπολογισμούς. Η αλήθεια είναι ότι συγκρίσεις μπορούν να γίνουν μόνο για το πρώτο κλιμάκιο της κατανάλωσης, που είναι μέχρι τις 800 κιλοβατώρες, κλιμάκιο που χρησιμοποιούν στην ανακοίνωση και για τα νέα τιμολόγια.

Η κατανάλωση των 800 κιλοβατώρων σήμερα χρεώνεται ως εξής: Πάγιο 8,76 ευρώ και τιμή ρεύματος 61,40 ευρώ (0,07671 ευρώ η κιλοβατώρα). Σε αυτά τα 70,16 ευρώ υπολογίζουμε και ΦΠΑ 11%, άρα η συνολική χρέωση για τις 800 κιλοβατώρες είναι 77,87 ευρώ.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ, η «μέση χρέωση λογαριασμού από την 1/1/2011» για τις 800 κιλοβατώρες θα διαμορφωθεί στα 112,1 ευρώ! Με δυο λόγια, εδώ έχουμε μια αύξηση της τιμής το ποσοστό της οποίας φτάνει το 44% και όχι το 13,7% που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση.

Το θράσος τους, βέβαια, είναι τέτοιο που σίγουρα θα βγουν να πουν διάφορα (πώς τα λένε; ...τεχνοκρατικά), για να υποστηρίξουν ότι οι ανατιμήσεις θα είναι μικρότερες. Μπορεί και να είναι. Αυτοί επέλεξαν να μη δημοσιοποιήσουν τις νέες τιμές και να σερβίρουν στον κόσμο την ψευτοπροπαγάνδα τους.

Η ουσία του θέματος είναι ότι η κυβέρνηση, έχοντας στόχο να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τους κατόχους μεγάλων χαρτοφυλακίων μετοχών της ΔΕΗ, επιβάλλει για μια ακόμα φορά μεγάλες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγώνας για τους ανέργους

Η εκτίμηση της ίδιας της κυβέρνησης ότι η επίσημη ανεργία το 2011 θα εκτιναχθεί στο 14,5% προδικάζει ένα μαύρο χρόνο για τους ανέργους. Η καπιταλιστική κρίση δείχνει τα δόντια της. Μπροστά σε αυτή την αναμενόμενη εξέλιξη τι κάνει η κυβέρνηση; Ο,τι έκανε τόσα χρόνια. Παρά τη δήθεν ανησυχία της για τη διόγκωση της ανεργίας, δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τους ανέργους. Το αντίθετο μάλιστα. Αξιοποιεί τον μπαμπούλα της ανεργίας όχι για να πάρει έστω κάποια μέτρα ανακούφισης γι' αυτούς, αλλά για να επιταχύνει προγράμματα και σχέδια στήριξης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Το πρώτο δείγμα γραφής το δίνει στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, όπου το κονδύλι για τις δαπάνες στις οποίες εντάσσεται και ο ΟΑΕΔ θα μειωθεί κατά 5,5% σε σχέση με το 2010. Δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ αύξηση στο επίδομα της ανεργίας, το οποίο παραμένει στα μίζερα επίπεδα των 454 ευρώ. Ετσι, ο ΟΑΕΔ θα παραμείνει στην ίδια κατεύθυνση που λειτουργούσε μέχρι σήμερα. Να υπηρετεί, δηλαδή, τις ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι τις ανάγκες των ανέργων. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το 37% των συνολικών δαπανών του Οργανισμού πηγαίνει για επιδόματα, όταν το υπόλοιπο 63% κατευθύνεται σε πάσης φύσεως προγράμματα τα οποία καταλήγουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις επιχειρήσεις. Ούτε είναι τυχαίο ότι η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται στο 20% περίπου των συνολικών του εσόδων, ενώ τα δύο από τα τρία ευρώ των εσόδων του Οργανισμού προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων. Αλλά ακόμα και αυτά δεν αποδίδονται. Μεγάλο μέρος παρακρατείται από το ΙΚΑ για να καλύψει τις ανάγκες του, εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του και της τεράστιας εισφοροδιαφυγής.

Και ενώ ο ΟΑΕΔ το 2011 δε θα διαθέσει ούτε ένα επιπλέον ευρώ για τους ανέργους, ενώ η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν ξεπερνά το 0,4% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση ετοιμάζει μια ντουζίνα προγράμματα για τις επιχειρήσεις. Ηδη εγκρίθηκε πρόγραμμα μαμούθ που θα φτάσει σχεδόν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, για να ενισχυθεί η μεγαλοεργοδοσία, με επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών 200.000 εργαζομένων. Δηλαδή, η κυβέρνηση φροντίζει πώς θα «ελαφρύνει» το κεφάλαιο από το «εργατικό κόστος» και όχι πώς θα ελαφρύνει τα βάσανα των ανέργων.

Το χειμώνα που έρχεται και τους μήνες που θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και ειδικά οι άνεργοι, θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με τις συνέπειες που φέρνει η απώλεια της δουλειάς τους, με την επίθεση της εργοδοσίας, αλλά και με μια βαθιά αντεργατική πολιτική, η οποία αναζητεί την έξοδο από την κρίση στην πλάτη τους. Γι' αυτό η μόνη διέξοδος από τον Καιάδα όπου τους καταδικάζει η καπιταλιστική κρίση και η κυβερνητική πολιτική είναι η οργάνωση του αγώνα, η σθεναρή διεκδίκηση μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους, η πάλη για επιδόματα ανεργίας, ασφάλιση κλπ. σε όλους που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Η οργάνωση στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, η συμπόρευση με το ΚΚΕ, ώστε να δυναμώνει και τον αντιμονοπωλιακό δρόμο πάλης για τη λαϊκή εξουσία, όπου εργαζόμενοι και άνεργοι θα κόψουν το «γόρδιο δεσμό» της ανεργίας, οργανώνοντας την οικονομία και την κοινωνία προς το συμφέρον τους, χωρίς την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής και καπιταλιστές εκμεταλλευτές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ