Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Αυξάνεται σε Ευρώπη και Ελλάδα

Τα 23 εκατομμύρια φτάνουν οι άνεργοι στην Ευρώπη. Καθημερινές οι απολύσεις και στην Ελλάδα

Στο 9,6% έφτασε το ποσοστό των ανέργων στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Αύγουστο του 2010 από 9,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 894 χιλιάδες τον ίδιο μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ συνολικά οι άνεργοι στις 27 χώρες κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφτασαν τα 23,066 εκατομμύρια.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω από 25 ετών είναι στο 20,2%, ενώ μεταξύ των κρατών - μελών τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζει η Ισπανία (41,6%), η Λιθουανία (37,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2010) και η Εσθονία (37,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2010).

Μεταξύ των κρατών - μελών τον Αύγουστο του 2010 τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζουν η Ισπανία (20,5%), η Λετονία (19,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2010), η Εσθονία (18,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2010 από 13,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009) και η Λιθουανία (18,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2010 από 13,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009). Το ποσοστό ανεργίας των ανδρών είναι στο 9,9% και των γυναικών στο 10,3%.

Τέλος, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ είναι στο 9,6% και στην Ιαπωνία στο 5,2% (τον Ιούλη του 2010).

Ανεργία και εργοδοτικοί εκβιασμοί

Την ίδια στιγμή και στην Ελλάδα δεν περνά μέρα χωρίς να αυξάνονται οι άνεργοι.

Δραματικά αυξάνονται όσοι μένουν χωρίς δουλειά και στη Θεσσαλία. Ετσι στο Βόλο, η εργοδοσία στο εργοστάσιο «Κιολεΐδης», απέλυσε, προχτές, τέσσερις εργαζόμενους, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε διώξει άλλους τρεις συναδέλφους τους. Υπενθυμίζουμε ότι στους εργαζόμενους του εργοστασίου έχει επιβληθεί το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, ενώ σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» είχε επισημάνει ότι «οι ενέργειες αυτές του ΚΙΟΛΕΪΔΗ εντάσσονται μέσα στο γενικότερο σχέδιο των βιομηχάνων, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των συμμάχων τους, οι οποίοι επιδιώκουν την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, θέλοντας να δημιουργήσουν εργαζόμενους - δούλους, με μοναδικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους».

Στο Βόλο, επίσης, η πολυεθνική μετάλλου «ΚΟΝΤΙ», με νέο έγγραφό της προς τους εργαζόμενους, θέτει το εκβιαστικό δίλημμα ότι «αν δεν γίνει μείωση του προσωπικού στο μισό, δηλαδή 60 απολύσεις, τότε το εργοστάσιο θα κλείσει». Οπως κατήγγειλε, πρόσφατα, σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, «στόχος της εργοδοσίας είναι το χτύπημα της σταθερής εργασίας στην επιχείρηση και η ελαστική απασχόλησή τους όποτε, όσο και όπως βολεύει την κερδοφορία της πολυεθνικής».

Στη Λάρισα, στο δρόμο της ανεργίας βρέθηκαν, την περασμένη Πέμπτη, οι 6 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Δώμα». Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Λάρισας αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, «το πρωί της ίδιας μέρας χωρίς προειδοποίηση ανακοίνωσε ξαφνικά το κλείσιμο του ξενοδοχείου, χωρίς την έγγραφη καταγγελία της σχέσης εργασίας και χωρίς να καταβάλει αποζημιώσεις και χρωστούμενα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους». Τονίζει, επίσης, πως «οι απολύσεις αυτές δεν είναι ξεκομμένες από την αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ