Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Η ανεργία στους νέους ξεπέρασε το 30%

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία, καθώς τον Σεπτέμβρη του 2010 οι άνεργοι εκτινάχθηκαν στους 627.715 (ποσοστό 12,6%), αυξημένοι κατά 170.912 (σε ποσοστό 37,4%) από τον αντίστοιχο Σεπτέμβρη του 2009, οπότε οι άνεργοι έφταναν τους 456.803 (ποσοστό 9,1%), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον ίδιο μήνα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 665.059. Ενδεικτικό των εφιαλτικών διαστάσεων που παίρνει η ανεργία αποτελούν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το μήνα Οκτώβρη του 2010, όπου οι εγγεγραμμένοι άνεργοι φτάνουν τους 717.382 από τους οποίους οι 217.382 είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ανέργων το Σεπτέμβρη του 2010 εμφανίζεται διπλάσιος από τον αντίστοιχο Σεπτέμβρη του 2008 οπότε και οι άνεργοι ήταν 363.869.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στους νέους 15 έως 24 εκτινάχθηκε στο 33,6% από 25,7% τον Σεπτέμβρη του 2009. Μεγάλη αύξηση της ανεργίας σημειώνεται και στην ηλιακή ομάδα 25 έως 34 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 17,8% από 12,6% τον αντίστοιχο περσινό Σεπτέμβρη. Σε διψήφιο ποσοστό (10%) έφτασε η ανεργία και στην ηλικιακή ομάδα 35 - 44 ετών. Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες σκαρφάλωσε στο 16,7% από 13,4% τον Σεπτέμβρη του 2009 και στους άντρες στο 9,6% από 6%, τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Ολες οι Περιφέρειες παρουσιάζουν αύξηση της ανεργίας και διψήφιο ποσοστό, εκτός από το Νότιο Αιγαίο (7,5%). Συγκεκριμένα: Δυτική Μακεδονία (16,3%), Κεντρική Μακεδονία (14%), Θεσσαλία (13,7%), Δυτική Ελλάδα (13,1%), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (12,9%), Ηπειρος (12,8%), Αττική (12,6%), Βόρειο Αιγαίο (12,2%), Στερεά Ελλάδα (11,5%), Πελοπόννησος (11%), Ιόνιοι Νήσοι (10,3%), Κρήτη (10,1%).

Οργάνωση και πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης

Η ραγδαία αύξηση των ανέργων και ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για την πάλη και τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας και ανακούφισης των ανέργων. Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή, τον περασμένο Οκτώβρη, που προβλέπει:

  • Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσον καιρό κάποιος είναι άνεργος.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
  • Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
  • Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
  • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
  • Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
  • Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς. Να χορηγηθούν 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων από 100 που ισχύει σήμερα.
  • Ολα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους εργάτες και τους τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920 και κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν αποζημιώσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ