Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κυρώσεις - μαστίγιο για νέες αντιλαϊκές ανατροπές

Αύριο παρουσιάζει τις προτάσεις της για την «οικονομική διακυβέρνηση» η Κομισιόν

Παρά τους ανταγωνισμούς τους, οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι ενωμένες στον πόλεμο που διεξάγουν για λογαριασμό του κεφαλαίου ενάντια στο λαό

ASSOCIATED PRESS

Παρά τους ανταγωνισμούς τους, οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι ενωμένες στον πόλεμο που διεξάγουν για λογαριασμό του κεφαλαίου ενάντια στο λαό
Την ενιαία στρατηγική των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη να αξιοποιήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία σαν εργαλείο για την παραπέρα αφαίμαξη του λαού, αλλά και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις εντός της ΕΕ, αναδεικνύει η διαμάχη γύρω από το μέγεθος των συνεπειών που θα έχει για μια χώρα η απόκλιση από τους στόχους που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας ως προς το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με χτεσινές διαρροές, οι νέες προτάσεις, που θα παρουσιάσουν αύριο στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο και ο επίτροπος Οικονομικών Ο. Ρεν, θα περιλαμβάνουν μία νέα διαδικασία, με ημι-αυτόματες κυρώσεις, όχι μόνο για τις χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και για αυτές που το χρέος τους ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ τους.

Για τις χώρες με υπερβολικό δημόσιο χρέος, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τη σταδιακή μείωσή του, κατά 5% ετησίως. Παράλληλα, προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης, το οποίο, όταν εντοπίζει «επικίνδυνες ανισορροπίες» στα δημοσιοοικονομικά μεγέθη ενός κράτους - μέλους, θα ανάβει το «σήμα κινδύνου» και στη συνέχεια η Επιτροπή θα προβαίνει στις απαραίτητες «διορθωτικές συστάσεις» προς το κράτος.

Τα κράτη - μέλη που αγνοούν τις συστάσεις της Επιτροπής για μείωση του ελλείμματος και χρέους, θα υποχρεώνονται σε πρόστιμο το οποίο θα αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ τους. Την απόφαση για την επιβολή προστίμου θα μπορεί να την παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα μπορεί να ακυρωθεί μόνο με ειδική πλειοψηφία του Συμβουλίου Υπουργών.

Οι διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη - μέλη, αναφορικά με την έκταση των κυρώσεων, δείχνουν τα ιδιαίτερα συμφέροντα που συγκρούονται στο παρασκήνιο. Η Μ. Βρετανία θέλει οι κυρώσεις να περιοριστούν στους κόλπους της ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία μαζί με τη Σουηδία και αρκετές άλλες χώρες θέλουν οι κυρώσεις να εφαρμόζονται σε όλους. Ακόμα, η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία είναι υπέρ των ημιαυτόματων κυρώσεων, κάτι με το οποίο φαίνεται πως δε συναινούν η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, που επιθυμούν οι κυρώσεις να επιβάλλονται από τα κράτη - μέλη και όχι από την Επιτροπή.

Τέλος, με επιστολή προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τους καλεί να υιοθετήσουν αυστηρές κυρώσεις σε βάρος των χωρών της ζώνης του ευρώ των οποίων τα δημόσια οικονομικά διολισθαίνουν. Η Γερμανία υποστηρίζει την κατάργηση των επιδοτήσεων για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας και την προσωρινή αναστολή του δικαιώματος ψήφου στα ευρωπαϊκά όργανα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ισχύ ένας ακόμα σιδερένιος νόμος του κεφαλαίου(2012-12-29 00:00:00.0)
«Νόμος» τα συμφέροντα των μονοπωλίων(2012-03-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-01-15 00:00:00.0)
Στατιστικά... άλλοθι για τη λιτότητα(2004-09-24 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» η γερμανική οικονομία(2003-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ