Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο «κόκκινο» η γερμανική οικονομία

Το 2002 ήταν η χειρότερη μετά το 1993 χρονιά. Φόβοι για ύφεση και για υπέρβαση του ελλείμματος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μία από τις χειρότερες χρονιές για τη γερμανική οικονομία ήταν το 2002, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δόθηκαν την περασμένη Πέμπτη στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά το ΑΕΠ της Γερμανίας αναπτύχθηκε με τον αναιμικό ρυθμό του 0,2%. Με την επίδοση αυτή έφτασε στα επίπεδα του 1993.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπως αναμενόταν, προκάλεσε νέες ανησυχίες για την πορεία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Ανησυχίες τις οποίες προσπάθησε να διασκεδάσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Εργασίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι «δε συντρέχει λόγος να είμαστε απαισιόδοξοι λόγω της συγκυρίας».

Σημειώνεται ότι τέτοιος βαθμός επιβράδυνσης είχε να εμφανιστεί στη γερμανική οικονομία από το 1993. Τότε είχε συρρικνωθεί κατά 1,1%. Το 2001 το γερμανικό ΑΕΠ είχε σημειώσει αύξηση κατά 0,6%.

Η περσινή επίδοση της υπ' αριθμόν 1 οικονομίας της ευρωζώνης ήταν κατώτερη τόσο της εκτίμησης της κυβέρνησης Σρέντερ (έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%) όσο και των προβλέψεων των αναλυτών (0,3%).

Χάρη στις εξαγωγές γερμανικών προϊόντων κατάφερε η οικονομία να σημειώσει, το 2002, ανάπτυξη καθώς «χωρίς αυτή τη συνεισφορά, η χώρα θα έβλεπε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 1,3%", επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, Γιόχαν Χάλεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι δαπάνες των γερμανικών νοικοκυριών μειώθηκαν κατά μέσον όρο κατά 0,5%, ενώ το 2001 είχαν αυξηθεί κατά 1,5% σε σχέση με το 2000. Οι κυβερνητικές δαπάνες σημείωσαν αύξηση κατά 1,5%.

Δε δόθηκαν στη δημοσιότητα ακριβή στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2002, αλλά ο οικονομολόγος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Νόρμπερτ Χάρτμαν δήλωσε ότι καταγράφηκε μηδενικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης.

Ο αναιμικός αυτός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας εκτίναξε το δημόσιο χρέος στη Γερμανία στο 3,7% του ΑΕΠ (77,2 δισ. ευρώ) έναντι 57,5 δισ. ευρώ ή το 2,8% του ΑΕΠ, το 2001. Οπως σημειώνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», οικονομολόγοι στο Βερολίνο φοβούνται ότι το γερμανικό δημόσιο έλλειμμα θα υπερβεί και φέτος το όριο του 3% που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομίας και Εργασίας της Γερμανίας απέδωσε τα απογοητευτικά νούμερα στο ότι «η διευρυνόμενη αντιπαράθεση στο Ιράκ και η επιδείνωση των προοπτικών στις ΗΠΑ οδήγησαν επενδυτές και καταναλωτές σε επιφυλακτική στάση».

Τονίζεται, όμως, στην ανακοίνωση πως δεν υπάρχουν λόγοι που να δικαιολογούν απαισιοδοξία καθώς «σημαντικοί δείκτες, όπως οι παραγγελίες βιομηχανικών προϊόντων και η βιομηχανική παραγωγή, παρέχουν ήδη ενδείξεις τάσης βελτίωσης της γερμανικής οικονομίας».

Η επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης για το 2003 κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 1,5%, αλλά, την περασμένη βδομάδα, ο Βόλφγκανγκ Κλέμεντ παραδέχτηκε ότι το νούμερο αυτό θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω (στο 1%, σύμφωνα με πηγές των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών).

Ας σημειωθεί ότι και τα έξι κυριότερα γερμανικά ινστιτούτα που παρακολουθούν την οικονομική συγκυρία συμφωνούν για ρυθμό 1% - ή και βραδύτερο - ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2003.

Μόλις την περασμένη βδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με όρους του Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να περιορίσει δραστικά τις δαπάνες της και να επαναφέρει το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών κάτω από το 3%. Η Κομισιόν απαιτούσε την άμεση λήψη μέτρων από τη γερμανική κυβέρνηση έως τις 21 του Μάη, καθώς το έλλειμμα του 2002 αναμενόταν να φτάσει το 3,7% και αποτελεί έμμεση προειδοποίηση και προς τη Γαλλία και την Ιταλία, που επίσης βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ηδη παρόμοια επίσημη προειδοποίηση έχει γίνει και προς την Πορτογαλία.

Σύμφωνα πάντως με τον επίτροπο νομισματικών υποθέσεων, Pedro Solbes, μία επιβολή προστίμου στη Γερμανία είναι ακόμη αρκετά μακριά, καθώς ο «μηχανισμός» προειδοποίησης των χωρών-μελών για αποκλίσεις από το Σύμφωνο προβλέπει και δεύτερη αντίστοιχη απόφαση-προειδοποίηση, πριν την οριστική «καταδίκη» και την επιβολή προστίμων.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ