Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Εικαστικά
Σελίδες τέχνης

Εναν από τους σημαντικότερους Ελληνες ζωγράφους, τον Κωνσταντίνο Μαλέα (1879-1928), τιμούν οι εκδόσεις «Αδάμ» με τη νέα πολυτελή έκδοση που μόλις κυκλοφόρησε. Η έκδοση, που αποτελεί την επί χρόνια μελέτη και συγγραφή του καθηγητή της ιστορίας της τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αντώνη Κωτίδη, περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν του έργου του Κωνσταντινουπολίτη ζωγράφου. Πρόκειται για ένα συλλεκτικό τόμο 400 έγχρωμων σελίδων, ο οποίος αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή και δημοσίευση του έργου και της καλλιτεχνικής πορείας του ζωγράφου. Η μελέτη ρίχνει φως στην πορεία της ελληνικής ζωγραφικής κατά την κρίσιμη φάση της μετάβασής της από τον ακαδημαϊσμό της Σχολής του Μονάχου στον μοντερνισμό. Η μονογραφία, απευθύνεται στο κοινό, αλλά και στους ειδικούς.

Οπως γράφει στον πρόλογό του ο συγγραφέας «μία εργασία για τον Κωνσταντίνο Μαλέα είναι μία εκ των πραγμάτων διείσδυση στις απαρχές του ελληνικού μοντερνισμού. Ο Μαλέας ιδρυτικό μέλος της "Ομάδας Τέχνη", αναδείχτηκε σε μία από τις φυσιογνωμίες που λόγω της ευρείας επιρροής του έργου του σε σύγχρονους και μεταγενέστερους ομότεχνούς του καθόρισε τις κατευθύνσεις του μοντερνισμού».

  • Μία έκδοση υψηλών τυποτεχνικών προδιαγραφών, που εδράζεται στην ιδέα της διάσωσης και διάδοσης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι η συλλεκτική έκδοση «Πειραιάς: Κέντρο Ναυτιλίας και Πολιτισμού» που κυκλοφορεί από το νέο εκδοτικό Οίκο «Εφεσος». Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία του Πειραιά, στην ίδρυση και την αναγέννησή του μετά από 2.500 χρόνια έως τις μέρες μας. Πρόκειται για μια συγκλονιστική πορεία μέσα στο χρόνο, αναπόσπαστα δεμένη με τις τύχες της Αθήνας, που διηγούνται τα ίδια τα μνημεία, αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Τη μοναδικότητα του αρχαίου Πειραιά, ως κέντρου ναυτικής δύναμης, καταγράφει ο Γεώργιος Στανχάουερ, αρχαιολόγος, Εφορος της Β' Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ακολουθεί η εξέλιξη του αστικού Πειραιά, από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή (1834 - 1922), με την υπογραφή της Δρ. Σταματίνας Γ. Μαλικούτη.


Ακόμη, παρουσιάζεται το ιδιότυπο «πρόσωπο» του Πειραιά στον 20ό αιώνα από τον ιστορικό, Βάσια Τσοκόπουλο. Τέλος, στο λεύκωμα, ο Πειραιάς ιχνηλατείται, βήμα προς βήμα, από το φωτογραφικό φακό του Γιάννη Γιαννέλου. Το έργο κυκλοφορεί σε χειροποίητη, καλαίσθητη κασετίνα, με μεγενθυτικό φακό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση (2017-12-30 00:00:00.0)
Φως που πάντα καίει (2012-10-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-08-02 00:00:00.0)
«Παρίσι - Αθήνα» στην Εθνική Πινακοθήκη (2007-01-06 00:00:00.0)
Για τα αδικημένα παιδιά του κόσμου (2002-04-28 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2000-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ