Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η υπεύθυνη στάση

Η προχτεσινή άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες δεν περιείχε εκπλήξεις. Οι αρχηγοί των χωρών - μελών επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τη συγχρονισμένη και ενιαία επίθεση στους λαούς της Ευρώπης, στην προσπάθειά τους να αμβλύνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης για τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σ' αυτά τα πλαίσια κινήθηκαν οι συζητήσεις για την «οικονομική διακυβέρνηση», εκεί απέβλεπαν και τα παζάρια που γίνονται για τα μέτρα που θα λαμβάνονται και τις τιμωρίες που θα υφίστανται οι χώρες που εμφανίζουν δημοσιονομικές παραβάσεις.

Συμπυκνώνοντας τις κατευθύνσεις που χαράχθηκαν στη Σύνολο στο παράδειγμα της χώρας μας, ο πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «η λέξη λιτότητα θα πρέπει να αντικατασταθεί από τη λέξη υπευθυνότητα», ώστε να εξασφαλιστεί μια «στρατηγική ανάπτυξης που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική». Η πρωθυπουργική εξίσωση τα λέει όλα: Για να εξασφαλιστούν οι όροι για να γίνουν οι επιχειρηματίες τόσο ανταγωνιστικοί, ώστε να επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομίας, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να υπομείνουν την πολιτική λιτότητας που τους οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση, βαφτίζοντάς την υπεύθυνη στάση.

Κατά την ΕΕ και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που θέλουν να εξουδετερώσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή τους πολιτική, υπευθυνότητα είναι να δέχονται οι εργαζόμενοι την ανεργία, την υποαπασχόληση και την προσαρμογή της εργάσιμης μέρας - βδομάδας στα ειδικά συμφέροντα του κάθε εργοδότη. Υπευθυνότητα είναι να συμφωνούν με τη μείωση του μεροκάματου, με την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, με την οικονομική τους αφαίμαξη για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, με τους κλειστούς παιδικούς σταθμούς. Υπευθυνότητα είναι να μην αντιδρούν στις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στην παράδοση του φυσικού πλούτου της χώρας στο κεφάλαιο.

Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και πριν της ΝΔ - υπευθυνότητα για τους εργαζόμενους είναι να στηρίζουν την πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου, να μην αντιδρούν για τα 78 δισ. ευρώ προς τους τραπεζίτες, να συμφωνούν με τα δεκάδες ακόμα δισ. προς άλλες ομάδες του κεφαλαίου. Υπευθυνότητα είναι να λένε «ναι» στις τεράστιες φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο που παριστάνει πως επενδύει με δημόσιο χρήμα και να υπερθεματίζουν όταν οι φόροι που τσεκουρώνουν τους ίδιους αυξάνονται δυο και τρεις φορές το χρόνο.

Οχι, για τον σύγχρονο εργαζόμενο δεν είναι υπευθυνότητα να επιτρέψει να γυρίσει ο τροχός προς τα πίσω. Η υποταγή στην πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση και στον εξανδραποδισμό πλατιών λαϊκών μαζών δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση. Αυτό είναι άνευ όρων παράδοση στον αργό θάνατο. Υπεύθυνη στάση στις μέρες μας είναι η αντίσταση στην πολιτική του πισωδρομίσματος, η οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και η μαζική συμμετοχή στο αντιμονοπωλιακό μέτωπο αντεπίθεσης με στόχο την ανατροπή της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου. Υπευθυνότητα για τους εργαζόμενους, τους φτωχομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, για τις γυναίκες και τη νεολαία, είναι η πάλη για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, ο πολιτικός αγώνας για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων να πορευτούμε προς έναν άλλο τρόπο ανάπτυξης και τη σοσιαλιστική κοινωνία, που στο επίκεντρό της θα είναι ο λαός και μέλημά της η συνεχής βελτίωση των συνθηκών ζωής του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ