Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Συγχρονισμένη και ενιαία επίθεση στους λαούς

Νέα προγράμματα λιτότητας και ανατροπών προμηνύει η λεγόμενη οικονομική διακυβέρνηση

Νέα προγράμματα λιτότητας και αντιλαϊκών ανατροπών απεργάζονται οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, στο όνομα της «νέας οικονομικής διακυβέρνησης», σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν χτες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αφετηρία θα αποτελέσουν οι κυρώσεις σε βάρος των χωρών που δεν τηρούν τους περιορισμούς του «Συμφώνου Σταθερότητας» για το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος, ή δε συγχρονίζονται με τα χρονοδιαγράμματα στην εφαρμογή των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στη Στρατηγική «ΕΕ 2020».

Την κλιμάκωση της επίθεσης προσυπέγραψε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος τάχτηκε «υπέρ των κυρώσεων» για τις χώρες που δεν τηρούν τις «στρατηγικές κατευθύνσεις» της ΕΕ, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι χρειάζεται «ευθύνη από όλους μας». Ως συνέπεια, ο λαός καλείται ξανά να πληρώσει το μάρμαρο του «Συμφώνου Σταθερότητας», των χρεών δηλαδή και των ελλειμμάτων που δημιούργησαν τα φιλομονοπωλιακά μέτρα και οι κρατικές επιδοτήσεις σε τράπεζες και μεγαλοεπιχειρήσεις, στο όνομα της κρίσης.

Στη διάρκεια της Συνόδου έγινε εκτενής ενημέρωση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο οποίος έχει αναλάβει το συντονισμό της «ομάδας εργασίας» που θα καταρτίσει τις τελικές προτάσεις, για να εγκριθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβρη.

Παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου συμφώνησαν, αφενός, να εντείνουν τις πολιτικές που θα εξασφαλίσουν τη «δημοσιονομική σταθερότητα», μέσω διαρκών περικοπών σε μισθούς και κοινωνικές παροχές και, αφετέρου, να επιταχύνουν τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Λιτότητα και ανατροπές

«Χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός για να αντιμετωπίζονται οι κρίσεις», υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου ο Γ. Παπανδρέου. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη "Συνθήκη της Λισαβόνας" (σ.σ. ευρωσύνταγμα) για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας». Δηλαδή, να προωθήσουν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στην Κοινωνική Ασφάλιση, που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης.

Σ' αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν είναι αρκετές μόνο οι κυρώσεις» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται «στρατηγική ανάπτυξης της ίδιας της ΕΕ με νέες επενδύσεις. Χρειάζεται τόνωση της ανταγωνιστικότητας», ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τις πολιτικές που προβλέπει η Στρατηγική της Λισαβόνας για τη διαμόρφωση «ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος», που θα διασφαλίσει καλύτερους όρους επένδυσης των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, δηλαδή φθηνότερη εργατική δύναμη.

Παράλληλα, τόνισε ότι χρειάζεται «αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας», επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε τη «βούληση να πάρει επώδυνα μέτρα» και, ξεκαθαρίζοντας ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης, τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την «εφαρμογή ενός σκληρού δημοσιονομικού προγράμματος» και ότι έχει «δρόμο ακόμα για τις μεταρρυθμίσεις».

Θέλοντας να καλλιεργήσει αυταπάτες περί φιλολαϊκής ανάπτυξης από τις καπιταλιστικές επενδύσεις, ο Γ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στις αρχές Οκτώβρη στην Αθήνα, η οποία, όπως υποστήριξε, θα συνδυαστεί με «νέες επενδυτικές προτάσεις».

Τα σχέδια για τον Οκτώβρη

Σε ό,τι αφορά στην «οικονομική διακυβέρνηση», σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Κομισιόν είναι να υπάρχει αυτόματη παύση στην καταβολή των επιδοτήσεων για τους τομείς που ενισχύονται από την ΕΕ (γεωργία, αλιεία, εργασία) στην περίπτωση που μια χώρα ξεπεράσει το όριο του 3% του ελλείμματος ή όταν το χρέος της ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η ιδρυτική συμφωνία της ΕΕ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να γίνεται αποδεχτό από όλα τα κράτη - μέλη.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η κυβέρνηση της Γερμανίας πρότεινε την αναστολή του δικαιώματος ψήφου από μια χώρα και οικονομικές κυρώσεις, ενώ η γαλλική κυβέρνηση τάχτηκε μόνο υπέρ των πολιτικών κυρώσεων. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο, ανέφερε: «Παρότι είναι καλύτερη η κατάσταση της οικονομίας απ' ό,τι ένα χρόνο πριν, είναι κοινός τόπος ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να διατηρηθούν»!

Οι όροι της νέας «οικονομικής διακυβέρνησης» που θα εγκριθούν τον Οκτώβρη προβλέπουν:

-- Η Κομισιόν και το ΕΚΟΦΙΝ αναλαμβάνουν να παρακολουθούν την πορεία των δημόσιων ελλειμμάτων αλλά και των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων των κρατών - μελών.

-- Η εκτροπή μιας χώρας ως προς το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος θα συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων.

-- Από το 2011 και κάθε χρόνο θα υποβάλλονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί στο ΕΚΟΦΙΝ και στην Κομισιόν, ώστε να εξετάζεται αν ευθυγραμμίζονται και είναι σύμφωνοι με τη δημοσιονομική στρατηγική της Ευρωζώνης και του Συμφώνου Σταθερότητας. Μετά θα εγκρίνονται από τα εθνικά Κοινοβούλια.

-- Το δημόσιο χρέος μετατρέπεται σε δεσμευτικό κριτήριο, όπως είναι σήμερα το δημόσιο έλλειμμα.

Τρικ για να θολώσουν τα νερά

Αυτά τα μέτρα και τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στα κράτη - μέλη στήριξε ο Γ. Παπανδρέου, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι αν υπήρχαν «τα μέτρα τα προηγούμενα χρόνια, δε θα υπήρχε δημοσιονομική κρίση». Σε μια προσπάθεια μάλιστα να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, υποστήριξε ότι πρότεινε η ΕΕ να υιοθετήσει φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, γνωστός και ως «φόρος Τόμπιν», πρόταση στην οποία αντιδρά πρώτη η Αγγλία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι πρέπει να επιβληθεί εισφορά στις τράπεζες για την ενίσχυση των επενδύσεων της ΕΕ, δηλαδή των μονοπωλίων, και να υπάρξουν και κυρώσεις για το τραπεζικό σύστημα, στο οποίο πρόσφατα η κυβέρνηση πρόσφερε 25 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ