Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΕΣΒΟΣ
Δυναμική απάντηση στις συνδικαλιστικές διώξεις

Νέο κρούσμα τρομοκρατίας, αυτήν τη φορά στη Νάουσα

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Μυτιλήνη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Μυτιλήνη
Μια μαζική συγκέντρωση με τη συμμετοχή εργατοϋπαλλήλων, νεολαίας, επαγγελματοβιοτεχνών, αγροτών και μαζικών φορέων έγινε χτες το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη και οργάνωση απέναντι στους απεργοσπαστικούς και άλλους μηχανισμούς, με τους οποίους κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία προσπαθούν να εξουδετερώσουν κάθε αντίσταση στην αντιλαϊκή επίθεση. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και ο σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών του νησιού, για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους τρεις συνδικαλιστές ενάντια στους οποίους έχει ασκηθεί δίωξη, επειδή στις 31 Μάη στάθηκαν, μαζί με άλλους κι αυτοί, στους καταπέλτες των πλοίων, στηρίζοντας έμπρακτα το δίκαιο αγώνα των απεργών ναυτεργατών για - μεταξύ άλλων - προστασία της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα.

Αναδεικνύοντας γιατί η πλουτοκρατία ανησυχεί από την αγωνιστική συμπαράταξη του λαού με την εργατική τάξη, ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και κεντρικός ομιλητής, τόνισε ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο θέλει να επιβάλει την άρση του καμποτάζ, γιατί θα είναι πολλαπλά ωφελημένο, σε βάρος των εργαζομένων και των επιβατών. Γι' αυτό και οι εφοπλιστές ασκούν τρομοκρατία, αξιοποιώντας όλα τα μέσα και τους μηχανισμούς του κράτους. Το κεφάλαιο προβληματίζεται επειδή οι εργάτες αναδεικνύουν πως ο αγώνας τους για δουλειά με πλήρη δικαιώματα αφορά το σύνολο του λαού και συνδέεται με την ικανοποίηση των αναγκών του.

Την πλήρη στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις διεκδικήσεις και τους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μετέφερε «ανοίγοντας» την κινητοποίηση, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Βουλβούλης, ενώ στη συνέχεια χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Βασίλης Γιαννέλης, μέλος της διοίκησης του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Στη συνέχεια, έγινε πορεία στο λιμάνι, ενώ έξω από το λιμεναρχείο της Μυτιλήνης οι διαδηλωτές ξεκαθάρισαν ότι δε θα τρομοκρατηθούν από τη δράση κανενός κατασταλτικού μηχανισμού κατά των απεργών. Σήμερα, στις 9 π.μ. θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση.

Οι παρεμβάσεις για τους ανέργους «διαταράσσουν» την «οικιακή ειρήνη»!

Η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος δυναμώνει καθημερινά, μέσα σε μια περίοδο που τα προβλήματα οξύνονται και η πλουτοκρατία φοβάται την οργανωμένη και αγωνιστική έκφραση της λαϊκής οργής. Ο εισαγγελέας Βέροιας, μετά από μήνυση που κατατέθηκε από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, κάλεσε σε προανακριτική εξέταση στελέχη του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του κλαδικού σωματείου «ΚΛΩΘΩ», πολλοί από τους οποίους συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για τη συμβολική κινητοποίηση - κατάληψη που είχαν πραγματοποιήσει το ... Νοέμβρη του 2007 (!) στον ΟΑΕΔ της Νάουσας, απαιτώντας μέτρα για την ουσιαστική προστασία των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών από τα εργοστάσια του ομίλου Λαναρά και άλλων επιχειρήσεων.

Χτες το πρωί, στελέχη του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, του σωματείου «ΚΛΩΘΩ» και της Γραμματείας Ημαθίας του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον εισαγγελέα, καταγγέλλοντας την επιχείρηση διώξεων.

Η κατηγορία με την οποία διώκονται, μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο ΟΑΕΔ, είναι η «διατάραξη οικιακής ειρήνης». Κλήθηκαν να απολογηθούν οι: Χρήστος Τρεμπελής, πρόεδρος τότε του ΕΚΝ και νυν μέλος της Διοίκησης του ΕΚΝ, Σάκης Τσίτσης, τότε μέλος της Διοίκησης του ΕΚΝ και νυν Πρόεδρος του ΕΚΝ, Θωμάς Καρατσώλης Γραμματέας του ΕΚΝ, Βασίλης Πιτσαλίδης Αντιπρόεδρος του ΕΚΝ, Ελένη Αδάμου Ελένη, Γραμματέας του σωματείου ΚΛΩΘΩ, Γιώργος Σμέρνος Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στα κλωστήρια «Β» της ΕΝΚΛΩ και Γιώργος Διαμάντης μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ». Στις 14 Νοέμβρη του 2007, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων του σωματείου ΚΛΩΘΩ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία στην πόλη, η οποία κατέληξε με συμβολικό αποκλεισμό του ΟΑΕΔ Νάουσας. Οι διαδηλωτές ζητούσαν άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 1.500 ευρώ για τον καθένα κ.τ.λ.

Σε ανακοίνωσή του Εργατικό Κέντρο Νάουσας, σημειώνει: «Διώκονται ποινικά συνδικαλιστές γιατί οργανώνουν την αντίσταση των εργαζομένων με βάση τα δίκαια αιτήματά τους τη στιγμή που παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της "ΕΝΚΛΩ" για 20 περίπου μήνες, οι απολυμένοι - άνεργοι κλωστοϋφαντουργοί είναι χωρίς εισόδημα και καμιά προστασία, ενώ ο όμιλος δανειοδοτείται πλουσιοπάροχα με χρήματα του ελληνικού λαού.

Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός, ότι "Σανιδάδες" και αστικά δικαστήρια προστατεύουν πάντα την κερδοφορία των βιομηχάνων και εφοπλιστών, ενώ παράλληλα επιδιώκουν με κάθε τρόπο να καθυποτάξουν την οργανωμένη αντίσταση των εργαζομένων, το λαϊκό ταξικό κίνημα.

Το κάνουμε καθαρό πως δεν πρόκειται να κάμψουν την αγωνιστικότητά μας. Οι μορφές πάλης του ταξικού εργατικού κινήματος θα καθορίζονται ανάλογα με την οξύτητα της αντιλαϊκής επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδότες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ