Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιστρέφει, προσωρινά, ο «Κύλινδρος του Κύρου»

Ο Κύλινδρος του Κύρου
Ο Κύλινδρος του Κύρου
Επιστρέφει στο Ιράν, κατά πάσα πιθανότητα προσωρινά, με τη μορφή του δανεισμού, ο περίφημος «Κύλινδρος του Κύρου», το σπουδαίο αυτό αντικείμενο το 6ου π.Χ. αι., το οποίο ανακαλύφθηκε το 1879 και θεωρείται η αρχαιότερη «διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Πρόκειται για μια διακήρυξη που έκανε ο Πέρσης Βασιλιάς Κύρος το 539 π.Χ. αφού κατέλαβε τη Βαβυλώνα.

Η επιστροφή γίνεται για τέσσερις μήνες, με αφορμή έκθεση στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν που εγκαινιάστηκε την Κυριακή και αποτελεί το μοναδικό θετικό «επεισόδιο» στο «σίριαλ» της διαμάχης μεταξύ του Ιράν και του Βρετανικού Μουσείου. Το οποίο «έταζε» τον κύλινδρο στο Ιράν εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώ πέρσι έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί λόγους «ασφαλείας» του αντικειμένου, με αφορμή τις ταραχές για την επανεκλογή του Αχματινετζάντ! Τον περασμένο Απρίλη το Ιράν αξίωσε αποζημίωση ύψους 300.000 δολαρίων από το Βρετανικό Μουσείο, λόγω του μη δανεισμού του «Κυλίνδρου του Κύρου», με αφορμή την έκθεση. Λίγους μήνες πριν, τον Φλεβάρη, το Ιράν είχε ανακοινώσει διακοπή των σχέσεών του με το Βρετανικό Μουσείο σε διαμαρτυρία για τις επανειλημμένες αναβολές του δανεισμού αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού.

Πάντως, ο «Κύλινδρος» παραμένει ζητούμενο για την πολιτιστική κληρονομιά του Ιράν, όπως και χιλιάδες άλλα αντικείμενα που διεκδικούνται από πολλές χώρες, από μεγάλα μουσεία του κόσμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κουβέντα να γίνεται... (19/9/2010)
Επιστροφές... με πολιτικά κριτήρια (10/10/2009)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org