Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Παρέμβαση για τους παιδικούς σταθμούς

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζει το ΚΚΕ. Συνολικά 1.150 παιδιά έμειναν εκτός σταθμών

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στο κέντρο ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Μ. Συντυχάκης
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στο κέντρο ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Μ. Συντυχάκης
Σε συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη στο Δημαρχείο Ηρακλείου Κρήτης, κάλεσε ο Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει το ΚΚΕ, με στόχο την άμεση πρόσληψη όλων των αιτούντων στους παιδικούς σταθμούς και την επίλυση των εργασιακών και οικονομικών αιτημάτων των εργαζομένων.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε στο οξυμένο πρόβλημα ανεπάρκειας κάλυψης των κενών στους παιδικούς σταθμούς και μείωσης των παιδιών που γίνονται δεκτά, την ώρα που εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες και στο Ηράκλειο βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται, την ακρίβεια να «θερίζει», ενώ οι απολύσεις και η υποαπασχόληση αποτελούν πλέον καθημερινό εφιάλτη για τον καθένα.

«Πολλοί νέοι γονείς δεν θα στείλουν για φέτος και τα επόμενα χρόνια το παιδί τους σε κάποιο παιδικό σταθμό, αφού οι υπάρχοντες δεν επαρκούν, τα τροφεία έχουν αυξηθεί, ενώ άλλοι θα κλείσουν και ιδιαίτερα τα βρεφικά τμήματα, επικαλούμενοι το κόστος λειτουργίας τους λόγω της κρίσης!». Παραθέτοντας τα κυριότερα προβλήματα ανέφερε την ανεπαρκή κτιριακή υποδομή (μισθωμένα κτίρια και μη, πολλά απ' τα οποία δεν πληρούν ούτε τις προϋποθέσεις υγιεινής, πυρασφάλειας και αντισεισμικότητας) και το ανεπαρκές προσωπικό. Ακόμα, την επιβολή τροφείων και τον καθορισμό αντικοινωνικών κριτηρίων στην επιλογή των παιδιών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές εκατοντάδες παιδιών άνεργων γονέων ή εκείνων με αδήλωτη, «μαύρη» εργασία (ντόπιων και μεταναστών) αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς. Μία άνεργη μάνα, εφόσον δεν δουλεύει, σημαίνει ότι έχει χρόνο για την επίβλεψη του παιδιού της, άρα δεν δικαιούται να το στείλει στον παιδικό σταθμό. Κάποιος από την αλλοδαπή που δεν δηλώνει συγκεκριμένο χώρο εργασίας, (δηλαδή δουλεύει ανασφάλιστος) θεωρείται άνεργος, άρα ούτε αυτός έχει το δικαίωμα συμμετοχής του παιδιού του στον παιδικό.

Επίσης, αναφέρθηκε στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων με ημερομηνία λήξης, αντί για μόνιμη σταθερή εργασία, με την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, των 8μήνων, των 4μήνων. Καθώς και στο πρόβλημα με τις υπεράριθμες εγγραφές παιδιών χωρίς την ίδια ώρα να γίνονται προσλήψεις του απαιτούμενου προσωπικού. Την ίδια ώρα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των αιτήσεων στους δημοτικούς σταθμούς. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί γονείς, που είχαν την οικονομική δυνατότητα τα προηγούμενα χρόνια να στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό σταθμό, φέτος δεν μπορούν λόγω «οικονομικών δυσκολιών». Και τόνισε ότι η κατάσταση θα οξυνθεί δραματικά το επόμενο διάστημα με τη «νέα» διοικητική δομή («Καλλικράτης»).

Χρειάζονται περισσότεροι σταθμοί για να καλύψουν τις ανάγκες

Ενδεικτικά της άθλιας κατάστασης που επικρατεί είναι και τα στοιχεία που έδωσε ο Μιχάλης Κασαπάκης, δημοτικός σύμβουλος Αλικαρνασσού και υποψήφιος σύμβουλος για το Δήμο Ηρακλείου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αναφέροντας ότι για το Δήμο Ηρακλείου με την σημερινή διοικητική του δομή, υπάρχουν μόλις 16 παιδικοί σταθμοί (12 ιδιόκτητοι και 4 ενοικιαζόμενοι) με πληθυσμό πάνω από 140.000 σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ποσοστό 48,8% του συνολικού πληθυσμού του νομού. Την στιγμή που ο αριθμός των δημόσιων παιδικών σταθμών θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον τριπλάσιος για να καλύψει τις ανάγκες. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για τις γεννήσεις ανά έτος από το 2004 μέχρι το 2008 στο Δήμο Ηρακλείου, υπολογίζεται ότι 9.030 παιδιά θα έπρεπε να καλύπτονται από βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς από τα οποία τουλάχιστον τα μισά σε παιδικούς σταθμούς που κρίνεται απαραίτητο. Στο Δήμο λειτουργούν 21 ιδιωτικοί σταθμοί.

Οι αιτήσεις που έγιναν για το 2010 συνολικά έφτασαν τις 2.450 και δεκτές έγιναν 1.300 δηλαδή το 53,06% έναντι 1.150 που έμειναν εκτός (46,94%). Οι άνεργοι δεν δικαιούνται να κάνουν αιτήσεις, ενώ όσοι το εισόδημά τους φτάνει ως τις 15.000 ευρώ πληρώνουν 30 ευρώ τροφεία, όσων φτάνει τις 25.000 πληρώνουν 50 ευρώ και όσων γονιών από κοινού φτάνει τις 35.000 ευρώ, πληρώνουν 100 ευρώ για να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό.

Σε σχέση με το προσωπικό, υπάρχουν 79 άτομα ενώ συνολικά απαιτούνται 150 για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς ενώ περίπου 50 άτομα καλούνται κατά καιρούς να καλύψουν τα κενά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τις περισσότερες φορές να κυνηγάνε τα δεδουλευμένα τους.

«Για την κατάσταση αυτή σοβαρές ευθύνες φέρει, όπως σημείωσε, και η Δημοτική αρχή του Ηρακλείου (ΠΑΣΟΚ), η οποία στήριξε και στηρίζει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην προώθηση του "Μνημονίου" και του "Καλλικράτη"».

Τέλος, κάλεσε όλους τους νέους εργαζόμενους γονείς, είτε πήραν φέτος τα παιδιά τους στον παιδικό, αλλά δεν είναι σίγουροι για του χρόνου, είτε εκείνους που αποκλείστηκαν τα παιδιά τους για φέτος, ενώ το δικαιούνταν, τους ίδιους τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, να δώσουν ταξική απάντηση στους δρόμους με το ΠΑΜΕ, να «γυρίσουμε την πλάτη» σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και να ενισχύσουν την «Λαϊκή Συσπείρωση», αποφασιστικά στις ερχόμενες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ