Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνομιλίες Αράβων υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ...

KAΪΡΟ.--

Ξεχωριστές συναντήσεις με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, πραγματοποίησαν χτες στο Κάιρο ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς και ο Ιορδανός μονάρχης, Αμπντάλα Β', υπό την πίεση των ΗΠΑ για «άμεσες» ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, παρά τις άκαρπες συναντήσεις που είχε τη Τρίτη και την Τετάρτη με τους ηγέτες αμφοτέρων των πλευρών ο Αμερικανός απεσταλμένος, Τζορτζ Μίτσελ.

Από τις συναντήσεις του Μουμπάρακ με τον Αμπάς και τον Αμπντάλα Β' δεν εκδόθηκαν ανακοινώσεις. Ωστόσο, Παλαιστίνιος αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του σημείωσε τις «έντονες» πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ και πως, παρά την αποτυχία των συναντήσεων του Μίτσελ, οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να στείλουν «προσκλήσεις» για συνομιλίες... Γίνεται φανερό ότι οι ΗΠΑ, προκειμένου να προχωρήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους στην περιοχή, θέλουν να εμφανίσουν μια ...κάποια πρόοδο, έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Πάντως, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος και ο Ιορδανός μονάρχης συναντήθηκαν και μεταξύ τους στο αεροδρόμιο του Καΐρου προτού αναχωρήσουν για τις χώρες τους.

Χτες επίσης και ενώ στο Ισραήλ είναι σε εξέλιξη οι ακροάσεις της επιτροπής «διερεύνησης» της επιδρομής των κομάντος του στρατού στο στολίσκο της οργάνωσης «Ελεύθερη Γάζα», η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει τη δική της έρευνα και ότι ήδη διόρισε τη δική της επιτροπή.

Η επιτροπή, που θα στεγάζεται στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, θα συλλέξει υλικό από πολλά διαφορετικά υπουργεία. Η τελική της έκθεση θα υποβληθεί στη διεθνή επιτροπή που έχει διορίσει ο ΟΗΕ για τη διερεύνηση της υπόθεσης και που ξεκίνησε τις έρευνές της την περασμένη Τρίτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ