Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
«Ζει και βασιλεύει» το κολαστήριο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Γκουαντάναμο δεν έχει κλείσει ακόμη, παρά τις δεσμεύσεις του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, την πρώτη μέρα ανάληψη της προεδρίας του μάλιστα. Αντιθέτως, το κολαστήριο «ζει και βασιλεύει», ενώ άρχισαν εκ νέου οι δίκες ενώπιον στρατιωτικών δικαστηρίων. Τη Δευτέρα ξεκίνησε και η του Ομάρ Χαντρ, ενός Καναδού που συνελήφθη όταν ήταν 15 ετών.

Ο νεαρός, 23 ετών σήμερα, ο οποίος κατηγορείται ότι έριξε μια χειροβομβίδα που σκότωσε έναν Αμερικανό στρατιώτη τον Ιούλη του 2002 στο Κοστ του Αφγανιστάν ήταν παρών στην πρώτη μέρα της δίκης που ήταν αφιερωμένη στην επιλογή του Σώματος των ενόρκων που θα αποτελείται από στρατιωτικούς και το οποίο θα καθορίσει την ποινή του αν κριθεί ένοχος.

Ο Τζον Τζάκσον, ο μοναδικός στρατιωτικός συνήγορος που ο Χαντρ δέχτηκε να τον υπερασπιστεί, κατήγγειλε «την πρώτη δίκη ενός παιδιού στρατιώτη στη σύγχρονη ιστορία». Την Δευτέρα ο στρατιωτικός δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση, ο Πάτρικ Πάρις, προκάλεσε έκπληξη κρίνοντας αποδεκτές τις «ομολογίες» που είχε κάνει ο Χαντρ στη φυλακή Μπάγκραμ και αργότερα στο Γκουαντάναμο, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με τον Χαντρ, βρισκόταν υπό σωματική και ψυχολογική βία και ενώ υπάρχει και η ομολογία ενώπιον δικαστηρίου ενός εκ των ανακριτών του ότι είχε απειλήσει τον Χαντρ ότι θα τον βιάσει, αν δεν ομολογήσει. Αλλοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι την πρώτη φορά που ανακρίθηκε ο Χαντρ ήταν ακόμα υπό την επήρεια αναισθητικών φαρμάκων, αφού είχε υποβληθεί σε πολλές, «σοβαρές επεμβάσεις».

Επίσης, χτες καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση ο Σουδανός Ιμπραχίμ αλ-Κόσι, πρώην μάγειρας του Οσάμα μπιν Λάντεν κατά την ολοκλήρωση της πρώτης δίκης επί διακυβέρνησης του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο αλ-Κόσι, ο οποίος κρατείται για περισσότερα από οχτώ χρόνια στο Γκουαντάναμο, είχε παραδεχθεί στις αρχές Ιούλη την ενοχή του για υλική υποστήριξη στην τρομοκρατία, ενώ σημειώνεται ότι τα οχτώμισι χρόνια που κρατείτο στο Γκουαντάναμο δε συνυπολογίζονται στην ποινή του. Με δεδομένο ότι ο αλ-Κόσι κατέληξε σε συμφωνία άγνωστου περιεχομένου με την αμερικανική κυβέρνηση για να ομολογήσει την ενοχή του, δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η πραγματική διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ