Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις στο στρατό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε «συμβιβασμό» έφτασαν η τουρκική κυβέρνηση και ο τουρκικός στρατός, προκειμένου να διοριστούν οι επικεφαλής των στρατιωτικών σωμάτων και να ολοκληρωθούν οι κρίσεις στο στράτευμα. Μετά το τετραήμερο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαφώνησε με το διορισμό του στρατηγού Χασάν Ιγσίζ, ο οποίος φέρεται να είχε δεσμούς με την παρακρατική οργάνωση «Εργκένεκον», που κατηγορείται ότι σχεδίαζε ανατροπή της κυβέρνησης μέσω πραξικοπήματος.

Η λύση στο αδιέξοδο για τις στρατιωτικές προαγωγές δόθηκε μετά από δύο συναντήσεις κορυφής «πολιτικών αρχών» και «στρατού», αλλά και της απόφασης δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης να ακυρώσει το ένταλμα σύλληψης εις βάρος 102 Τούρκων στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων και 25 στρατηγοί και ναύαρχοι εν ενεργεία, αναφορικά με το σχέδιο «Βαριοπούλα».

Σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, την Κυριακή, στη θέση του επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων προήχθη ο στρατηγός Ερντάλ Τζεϊλάνογλου και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι πλέον ο στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ.

  • Χτες Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν πέντε Κούρδους αντάρτες, υποστηρίζοντας ότι «τοποθετούσαν νάρκες έξω από μία πόλη στη Νοτιοανατολική Τουρκία».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ