Συναγερμός γύρω από εγκαταστάσεις με πυρηνικά όπου έφτασαν οι φλόγες
Η Μόσχα όπως και άλλες περιοχές έχουν κυριολεκτικά πνιγεί στους καπνούς κάνοντας την ζωή των ανθρώπων κόλαση |
Ατέλειωτος είναι ο εφιάλτης φωτιάς και καύσωνα που εξακολουθούν να ζουν επί μέρες εκατομμύρια Ρώσοι. Η κατάσταση στη ρωσική πρωτεύουσα παραμένει αποπνικτική, καθώς η Μόσχα είναι σκεπασμένη από ένα τεράστιο νέφος τοξικών αερίων, αιθάλης και επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων με αποτέλεσμα οι ημερήσιοι θάνατοι να έχουν διπλασιαστεί και να έχουμε πλέον πάνω από 700 θανάτους τη μέρα. Ο επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της Μόσχας Αντρέι Σελτσόφσκι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700!».
Τα νεκροτομεία της Μόσχας έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν ασφυκτικά, ενώ εκατοντάδες είναι κάθε μέρα οι εισαγωγές ανθρώπων στα νοσοκομεία με σοβαρά προβλήματα δύσπνοιας. Ως εκ τούτου, όσοι μπορούν εγκαταλείπουν τη Μόσχα για άλλες περιοχές της χώρας ή ακόμη και για το εξωτερικό. Μόνον χτες έφυγαν από τη Μόσχα περίπου 105.000 κάτοικοι...
Οι άσβεστες εστίες πυρκαγιάς που αποτεφρώνουν ανεξέλεγκτα τεράστιες δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε κεντρική και δυτική Ρωσία ως χτες ήταν τουλάχιστον 550. Απ' αυτές οι 247 εκδηλώθηκαν μόνον χτες, ενώ το Σαββατοκύριακο κατασβέστηκαν 239 άλλες. Είναι και αυτό χαρακτηριστικό ότι οι πυρκαγιές πιθανά αποτελούν μέρος σχεδίου που οι οργανωτές του προς το παρόν παραμένουν στο σκοτάδι και αξιοποιούν την αδυναμία παρέμβασης του σημερινού αστικού κράτους.
Συναγερμός σήμανε επίσης τα ξημερώματα χτες γύρω από το πυρηνικό κέντρο Σνέζινσκ στα Ουράλια όπου η φωτιά ελέγχθηκε μετά από μερικές ώρες αλλά δε σβήστηκε εντελώς. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και γύρω από το κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων του Μαγιάκ, εξαιτίας της επέκτασης των πυρκαγιών και σ' αυτή την περιοχή.
Σαν να μην έφθανε το νέφος αιθάλης και τοξικών αερίων, ρωσικές υγειονομικές αρχές εξέφραζαν χτες φόβους ακόμη και για εκδήλωση χολέρας όχι μόνον από την έλλειψη νερού που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές λόγω ξηρασίας, καύσωνα και φωτιάς αλλά και από πιθανό μεγάλο κύμα προσφύγων από χώρες της Νότιας Ασίας (ιδιαίτερα από το Πακιστάν) που πλήττονται από φονικές πλημμύρες...
Οσο για τον παρατεταμένο καύσωνα; Ο επικεφαλής της ρωσικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Αλεξάντερο Φρόλοβ εκτίμησε με βάση ιστορικά ντοκουμέντα πως είναι ο χειρότερος στα 1.000 χρόνια.
Τέλος, Ρώσοι ειδικοί κάνουν ακόμη χειρότερες προβλέψεις για τη φετινή σοδειά σιτηρών, που εκτιμούν ότι θα μειωθεί κατά 35% και θα ανέρθει μόλις στους 67.000.000 τόννους από 97.000.000 που ήταν το 2009. Φόβοι εκφράζονται και για σημαντική άνοδο στις τιμές πατάτας και ζαχαρότευτλου, αφού καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα σημειώνονται στις καλλιέργειες και αυτών των αγροτικών προϊόντων.