Κυριακή 8 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ιστορικό των Παγκόσμιων Πρωταθλητριών

Η ανάδειξη των τριών Πόλγκαρ, της Τζούντιθ, της Ζούζα, αλλά και της Σοφίας που είχε πολλές επιτυχίες - όπως αυτή της Ρώμης το 1989 με 8,5 βαθμούς στους 9 αγώνες και απόδοση ΕΛΟ 2900 και βρέθηκε στις 7 καλύτερες γυναίκες του κόσμου - δεν ήταν μόνο από το γεγονός ότι ήταν ταλέντα.

Ηταν γιατί οι γονείς τους, ο Λάσλο και η Κλάρα Πόλγκαρ είχαν αποφασίσει - πριν ακόμα γεννηθούν - να τις κάνουν σε κάτι ιδιοφυίες! Μόλις αντιλήφθηκαν το ταλέντο τους στο σκάκι, από μικρή ηλικία τις έβαλαν σ' ένα συστηματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το αποτέλεσμα ήδη το γνωρίζουμε. Ευτυχώς για τους γονείς, το πείραμα επέτυχε. Με σκληρή δουλειά, 8 έως 10 ώρες την ημέρα, με πειθαρχία, πάντως έφτασαν στην κορυφή του Παγκόσμιου σκακιού!

Μετά την απώλεια του τίτλου το 1999 από υπαιτιότητα της FIDE, η Ζούζα Πόλγκαρ διεκδικεί δικαστικά το τίτλο της από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και το 2001 η διαμάχη λύθηκε με την καταβολή προς την Πόλγκαρ ενός σεβαστού ποσού σαν αποζημίωση.

Επιστρέφουμε στο 1999, όπου τον τίτλο διεκδικεί η Ρωσίδα Ι.Μ. και πρώην παγκόσμια νεανίδων Αλίσα Γκαλιάμοβα, από την Κινέζα Ξιέ Γιούν, με την τελευταία να νικάει στο Καζάν και στη Σενγιάνγκ με 8,5-6,5 διατηρώντας τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Γυναικών.

Το 2000 η FIDE αλλάζει το σύστημα αγώνων σε νοκ άουτ και η Ξιέ Γιούν φτάνει στον τελικό (Νέο Δελχί) με τη συμπατριώτισσά της Κιν Καντίνγκ την οποία νικάει με 2,5-1,5 παίρνοντας εκ νέου τον επίζηλο τίτλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ