Eurokinissi |
Η φωτιά, το απόγευμα παρέμενε σε χαράδρες κοντά στα χωριά Μυτιληνιοί και Μαυρατζαίοι και τέθηκε υπό έλεγχο στις 8 το βράδυ. Το έργο της κατάσβεσης είχε επικεντρωθεί στις ρίψεις νερού από τα έξι ελικόπτερα και τα τέσσερα «Καναντέρ». Παράλληλα, έμεναν σε επιφυλακή 55 πυροσβέστες με 27 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρα και 70 εθελοντές με 32 οχήματα. Θυμίζουμε ότι η φωτιά ξέσπασε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης σε πέντε διαφορετικά σημεία της περιοχής Κοκκάρι. Λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα διαστάσεις και μπόρεσε να επεκταθεί γρήγορα εξαιτίας και της παντελούς αδιαφορίας των τοπικών αρχών.
Και για αυτή την πυρκαγιά υπάρχουν καταγγελίες για εμπρησμό. Κάτοικοι υποστηρίζουν πως η φωτιά δεν ήταν ...τυχαία, καθώς η ώρα που εκδηλώθηκε (μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα), αλλά και οι διάσπαρτες εστίες (πέντε με απόσταση 200 μέτρων η καθεμία μεταξύ τους) ήταν αρκετές για να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα. Παράλληλα, στο μυαλό όλων έρχεται και η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από περίπου μία εβδομάδα έξω από το Βαθύ, με παρόμοιο τρόπο.
Αλλωστε, τρία άτομα πιάστηκαν χθες από τις αρχές ως υπαίτιοι για εμπρησμό από πρόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δασάρχης Σάμου εκπόνησε πριν από καιρό μία μελέτη για τη θωράκιση του νησιού από τις φωτιές, που άγγιζε τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά, το ποσό που έφτασε στα ταμεία για το λόγο αυτό ήταν ... 50.000 ευρώ. Οπως λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Στρατής Κόρακας, υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, που βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής, παρατηρήθηκαν ανύπαρκτες υποδομές, ασυντήρητοι αγροτικοί - δασικοί δρόμοι, ελάχιστες ζώνες πυρασφάλειας, λίγες δεξαμενές νερού στα δάση του νησιού, οι οποίες είναι και τρύπιες. Επίσης, δεν έχουν γίνει καθαρισμοί στα ξερά χόρτα που υπάρχουν στις παρυφές των δρόμων, όπως και στις πευκόφυτες εκτάσεις.
Eurokinissi |
Εκτός από τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, υπάρχει και ο ...τρόμος της μετακίνησης με τα υπηρεσιακά οχήματα. «Τρέμει η καρδιά μας μέχρι να φτάσουμε στο συμβάν» τονίζει, καθώς «τόσο στο Καρλόβασι όσο και στην Ικαρία, έχουμε παλιά οχήματα. Ανω των 35 ετών. Γίνονται βέβαια συνέχεια συντηρήσεις, αλλά και πάλι. Δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε ασφαλείς και γρήγορα». Από την άλλη, κατήγγειλε και την απουσία ατομικών μέσων προστασίας, όπως κράνη και προσωπίδες, τα οποία προμηθεύονται οι πυροσβέστες από την τσέπη τους, ανάλογα με «το φιλότιμο και την οικονομική άνεση που έχει ο καθένας μας».
Οι κάτοικοι και οι εθελοντές, που βρέθηκαν στα σημεία της φωτιάς, τόνιζαν πως υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στο συντονισμό. Τόνιζαν πως μόνο τα οχήματα και τα εναέρια μέσα μπορούσαν να συνεννοηθούν για το πού να πάνε. Οχι και οι επίγειες δυνάμεις με τους εθελοντές.
Σύμφωνα με τη μελέτη του υποστράτηγου ε.α. Α. Γκουρμπάτση, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εκδηλωθεί 646 πυρκαγιές στη Σάμο. Παρ' όλα αυτά είναι ο πρώτος νομός - νησί σε συνολικό αριθμό καμένων εκτάσεων με 161.895 στρέμματα, ενώ ακολουθεί ο Νομός Δωδεκανήσου με 145.951 καμένα στρέμματα από 1.063 πυρκαγιές. Και αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν υπολογιστεί οι καταστροφές από την πυρκαγιά της Πέμπτης. Τέλος, ένα στοιχείο που αξίζει διερεύνησης είναι το πόσα από τα καμένα στρέμματα έχουν αναδασωθεί.