Σάββατο 31 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Μοναδικό και πρωτότυπο Ιδρυμα

Σημαντική η προσφορά του σε ηλικιωμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και των κοινωνικών αγώνων. Τετράμηνη εξόρμηση για την εξασφάλιση της αυτοδύναμης οικονομικής λειτουργίας του για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών

Εξωτερική άποψη του «Σπιτιού του Αγωνιστή»
Εξωτερική άποψη του «Σπιτιού του Αγωνιστή»
Η ενημερωτική και πολιτιστική εκδήλωση που οργάνωσε στο Σπίτι του Αγωνιστή το Διοικητικό του Συμβούλιο, στις 21.6.2010, έδωσε την ευκαιρία, τόσο στους φιλοξενούμενους στο Ιδρυμα ηλικιωμένους αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης, του ΔΣΕ και των κοινωνικών αγώνων, όσο και στους πολλούς συντρόφους, φίλους και συναγωνιστές που συμμετείχαν, αλλά και στους γνωστούς καλλιτέχνες που πλαισίωσαν πρόθυμα την όμορφη εκδήλωση, να γνωρίσουν το έργο που πραγματοποιείται σ' αυτό το πρωτοπόρο Ιδρυμα φιλοξενίας Αγωνιστών της τρίτης ηλικίας.

Αυτή η προσφορά που οφείλει ο λαός και το Κόμμα μας - που πήρε και την πρωτοβουλία και έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του «Σπιτιού του Αγωνιστή» - στους ηλικιωμένους αγωνιστές και αγωνίστριες που την έχουν ανάγκη, ξεκίνησε από το 1985 με την ανέγερση ενός όμορφου ειδικού κτιρίου φιλοξενίας στο Μπραχάμι Αττικής. Το «Σπίτι» ολοκληρώθηκε προς το τέλος του 1990. Το πρότυπο κοινωφελές ίδρυμα δημιουργήθηκε έξω από κάθε κερδοσκοπική επιδίωξη, για παροχή ηθικής, πνευματικής και υλικής βοήθειας, συμπαράστασης και περίθαλψης σε ηλικιωμένους αγωνιστές και αγωνίστριες που στερούνται των απαραίτητων οικονομικών και το πρόσφορο, για μια ομαλή και αξιοπρεπή ζωή, περιβάλλον.

Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου δεν επέτρεψαν την έναρξη λειτουργίας του ιδρύματος. Βασική πλευρά δυσκολιών υπήρξε - και υπάρχει - στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Ιδρύματος που είναι υπερδιπλάσια των εσόδων που πραγματοποιεί το ίδρυμα από τη συνεισφορά των φιλοξενούμενων και άλλους δικούς του πόρους. Το «Σπίτι» λειτουργεί κανονικά από τις αρχές του 2008, ενώ η λειτουργία του, το 2009, με σχετική πληρότητα του αριθμού των φιλοξενουμένων και του αναγκαίου προσωπικού (διευθυντής, νοσοκόμοι, φύλακες, τραπεζοκόμοι κ.λπ.) επέτρεψε την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις πραγματικές ανάγκες, προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η δημιουργική πρωτοβουλία.

Από την τελευταία πολιτιστική - ψυχαγωγική εκδήλωση στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ». Στο βήμα ο Πρόεδρος του ΔΣ Κ. Μαραγκουδάκης, ανακοινώνει την απόφαση για την τετράμηνη εξόρμηση για την εξεύρεση ενισχυτών για τη μόνιμη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών
Από την τελευταία πολιτιστική - ψυχαγωγική εκδήλωση στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ». Στο βήμα ο Πρόεδρος του ΔΣ Κ. Μαραγκουδάκης, ανακοινώνει την απόφαση για την τετράμηνη εξόρμηση για την εξεύρεση ενισχυτών για τη μόνιμη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών
Το «Σπίτι του Αγωνιστή» στεγάστηκε σε ένα τετραώροφο κτίριο, κατάλληλα διαμορφωμένο με όμορφους και λειτουργικούς χώρους - τα δωμάτια και την επίπλωσή τους, τους κοινόχρηστους χώρους διαμονής στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου, κουζίνα και τραπεζαρία, το ιατρείο και την αίθουσα προσωρινής ανάρρωσης κ.λπ. Με δυνατότητα να φιλοξενεί και εξυπηρετεί, συνολικά, 26 άτομα για τα οποία επιμελούνται και φροντίζουν μόνιμο προσωπικό, πέρα από όσους εθελοντικά (κυρίως γιατροί) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Η εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων αγωνιστών δεν περιορίζεται στην εξασφάλιση καλής κτιριακής υποδομής, διατροφής και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Εχει να κάνει με μια συνολικότερη φροντίδα και προσφορά στους συναγωνιστές, ώστε η διαμονή στο Ιδρυμα να είναι λειτουργική και παραγωγική και, τελικά, ευχάριστη. Γι' αυτό η διοίκηση και το προσωπικό του Σπιτιού, με τη συνδρομή και ανιδιοτελή προσφορά γνωστών καλλιτεχνών, κατά διαστήματα, διοργανώνει ποικίλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Ενώ στη διάθεση των φιλοξενουμένων υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη που συνεχώς εμπλουτίζεται με προσφορές συναγωνιστών σε βιβλία. Ο στόχος είναι η διαμονή να είναι δημιουργική και ευχάριστη.

Απόλυτα δικαιολογημένη, λοιπόν, η ικανοποίηση και συγκίνηση που εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στα επίσημα εγκαίνια για το «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ», καθώς επεσήμαινε την πραγματική αξία λειτουργίας του: «Γιατί, όπως είπε, είναι όμορφο, είναι ζεστό. Είναι πρωτότυπο για όλη την Ελλάδα, με την έννοια ότι, όχι μόνον δεν είναι κερδοσκοπικό, αλλά ότι εδώ μπορεί να αναπτυχθεί πείρα και γνώση για το πώς πρέπει να λειτουργούν ανάλογα σπίτια ηλικιωμένων. Να μην είναι αποθήκες για ηλικιωμένους, αλλά να είναι χώροι όπου ο καθένας να αισθάνεται καλύτερα και από το σπίτι του».

Σημαντική η εθελοντική προσφορά

Αποψη από τους εσωτερικούς χώρους του «Σπιτιού» με τη βιβλιοθήκη
Αποψη από τους εσωτερικούς χώρους του «Σπιτιού» με τη βιβλιοθήκη
Πέρα από το προσωπικό, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, πρωταρχική είναι συμβολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Κώστα Μαραγκουδάκη, που φροντίζουν, σε εθελοντική βάση, για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Σπιτιού. Βεβαίως, για την εξασφάλιση της άριστης ποιοτικής λειτουργίας του Ιδρύματος και στήριξης των φιλοξενουμένων αγωνιστών και αγωνιστριών, χρειάζονται σημαντικά χρηματικά ποσά, πέρα από την προσφορά του προσωπικού και των υπευθύνων της Διοίκησης.

Η κατασκευή του κτιρίου και η διαμόρφωση των χώρων φιλοξενίας έγινε δυνατή με την εθελοντική προσφορά χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών και πολλών ακόμα καλοπροαίρετων ανθρώπων που βοήθησαν, ανιδιοτελώς, και οικονομικά. Πολλοί απ' αυτούς, κατά καιρούς, έδωσαν στο «ΣΠΙΤΙ» σημαντικά ποσά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μίκη Θεοδωράκη, ιδρυτικού μέλους του «Σπιτιού» και πρώτου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του, που προσέφερε ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχούσε στο βραβείο «Λένιν», που πήρε στη δεκαετία του '80, ενώ πολύ σημαντικές προσφορές υπήρξαν από πολλούς ακόμα, συναγωνίστριες και συναγωνιστές.

«Σήμερα, μετά δύο χρόνια λειτουργίας, μας λέει ο Κώστας Μαραγκουδάκης, έχουμε καταλήξει σχετικά με τις λειτουργικές μας ανάγκες, για να μπορεί το "Σπίτι του Αγωνιστή" να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε. Και συνεχίζει: Μέχρι σήμερα, μεγάλο μέρος των λειτουργικών μας εξόδων καλύπτει το ΚΚΕ, πέρα από τις σημαντικές, ορισμένες φορές, προσφορές των φίλων μας. Είναι, λοιπόν, ζωτική ανάγκη για τη λειτουργία μας, οι φίλοι μας να συνεχίσουν και να σταθεροποιήσουν την ενίσχυσή τους στο "Σπίτι". Αλλά χρειάζεται πολλοί περισσότεροι φίλοι και συναγωνιστές, παράγοντες της κοινωνικοπολιτικής ζωής, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, με την οικονομική τους βοήθεια, να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του Ιδρύματος. Για να γίνουν πολλά περισσότερα για τους φιλοξενούμενούς μας».

Τετράμηνη οικονομική εξόρμηση

Μιλώντας στην εκδήλωση - συγκέντρωση της 21ης Ιούνη 2010 ο πρόεδρος του ΔΣ εξήγγειλε τετράμηνη οικονομική εξόρμηση για το «ΣΠΙΤΙ», από Ιούλη έως Οκτώβρη 2010, και έδωσε στη δημοσιότητα δύο τραπεζικούς λογαριασμούς κατάθεσης εισφορών: Της Εθνικής Τράπεζας (αρ. λογ. 040/768014-73 και της Τράπεζας Πειραιώς (αρ. λογ. 5023-048023-175). Καταθέσεις γίνονται, επίσης, στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» (Ομήρου 35 - Μπραχάμι, τηλ: 2109769ο36 και 2109738417) και στον Ταμία του ΔΣ σ. Νίκο Τσιούνη (στην Κάνιγγος 27, 5ος όροφος -τηλ. 210 3810.081).

Οπως τόνισε ο Πρόεδρος στη συγκέντρωση, «έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που γενικότερα δημιουργεί η οικονομική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος. Αλλά, ταυτόχρονα, δεν σκοπεύουμε να παραμερίσουμε κανέναν από τους μεγάλους δημιουργικούς στόχους του ΚΚΕ και των προοδευτικών ανθρώπων. Θα στηρίξουμε, θα διευρύνουμε και θα βελτιώσουμε, ακόμα πιο πολύ, τη βοήθειά μας στους ηλικιωμένους αγωνιστές και αγωνίστριες. Προς αυτήν την κατεύθυνση καλούμε κάθε προοδευτικό άνθρωπο με κοινωνικά ενδιαφέροντα να ενισχύσει οικονομικά το "ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ", ανάλογα με τις δυνατότητές του. Για μας η πιο σίγουρη, σταθερή, μόνιμη στήριξη στο Σπίτι μπορεί να εξασφαλιστεί με μόνιμη χρονιάτικη ενίσχυση με 100 ευρώ, τουλάχιστον, από 1.500 φίλους απ' όλη την Ελλάδα. Στην προσπάθειά αυτή της Διοίκησης του "Σπιτιού" για να βρούμε αυτούς τους 1.500 ενισχυτές μας ζητάμε και έχουμε τη βοήθεια του ΚΚΕ, των συναγωνιστών μας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και των κοινωνικών αγώνων, ενώ απευθυνόμαστε και σε άλλους μαζικούς φορείς και συλλόγους που ενδιαφέρονται γι' αυτήν την υπόθεση. Για την εξασφάλιση σταθερών και μόνιμων ενισχυτών που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε σε μόνιμη και σταθερή βάση την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών για το "Σπίτι του Αγωνιστή".

Η επιτυχία αυτού του ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΟΧΟΥ θα εξασφαλίσει οριστικά και αμετάκλητα την οικονομική επιβίωση, ανάπτυξη και θετική λειτουργία του "Σπιτιού" που όλοι αγαπήσαμε και χαιρόμαστε για την ύπαρξή του».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org