Θ. Παφίλης: Δεν μπορεί να κερδίσουν και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες
Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με το ΚΚΕ να καταγγέλλει ένα νομοθέτημα - παγίδα για τους δανειολήπτες προς όφελος των κερδών του τραπεζικού κεφαλαίου.
Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στον κυβερνητικό ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο από τις ρυθμίσεις κερδίζουν και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες. «Πώς κερδίζουν και οι δύο;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο Θ. Παφίλης «μόνο με έναν τρόπο, αν αλλαχθεί αυτό που λέμε "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος" και πεις θα λάβεις και από τον παρά μη έχοντα. Αυτό κάνει το νομοσχέδιο. Εκεί που δεν μπορείς να του πάρεις, έρχεται το νομοσχέδιο και λέει: "Θα σου πάρω, θα σε υποχρεώσω να πας σε διαπραγμάτευση, θα σε υποχρεώσω να δώσεις και από αυτά που δεν έχεις". Αυτό το ζητάνε οι τραπεζίτες». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε λόγο για «πολλαπλή ληστεία των εργαζομένων και από το τραπεζικό σύστημα και συνολικά από τα μονοπώλια και τα μεγάλα κεφάλαια. Αυτό δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια; Αμύθητα κέρδη, απίστευτα, εξωφρενικά ποσά συγκεντρώθηκαν στις τράπεζες και στα μεγάλα ιδρύματα».
Οσον αφορά τις πραγματικές αιτίες της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, τόνισε ότι για «τις στοιχειώδεις τους ανάγκες οι εργαζόμενοι καταφεύγουν στο δανεισμό. Εχουν λεφτά και τα τσιγκουνεύονται και τα βάζουν στο σεντούκι; Οχι, βέβαια. Γιατί; Να, ένα απλό παράδειγμα: Την τελευταία δεκαπενταετία αυξήθηκαν είκοσι δύο φορές τα κέρδη των επιχειρήσεων και μία φορά το μεροκάματο. Μία φορά αυξήθηκε το κατώτατο μεροκάματο με επίσημα στοιχεία και όχι δικά μας. Αρα, λοιπόν, υπάρχει τεράστια απόσταση, που μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, ανάμεσα στις ανάγκες και στη δυνατότητα να καλυφθούν».
Στη συζήτηση πάντως κυριάρχησε μια ακόμη εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Χ. Παπουτσή και της ΝΔ Α. Μαρκόπουλο, σχετικά με τις εξεταστικές επιτροπές. Ο πρώτος αναφέρθηκε σε ταραχή που έχει προκαλέσει στη ΝΔ το ενδεχόμενο κλήσης του Κ. Καραμανλή, ενώ ο δεύτερος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για στήσιμο 5 επιτροπών προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά.
Βασικά σημεία του νόμου, με ορισμένες επιμέρους αλλαγές που δεν αλλάζουν το χαρακτήρα του, παρουσιάστηκαν χτες από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη. Στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι καταναλωτικών και άλλων οργανώσεων, οι οποίοι εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους στην κυβέρνηση, ωστόσο δεν έλειψαν και οι σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με τη στάση των τραπεζών. Ειδικά ο Ε. Κρητικός, από την Ομοσπονδία Δανειοληπτών Ελλάδας, εκτίμησε ότι θα σημειωθούν εναρμονισμένες πρακτικές από τις τράπεζες, σημειώνοντας ότι «ήδη σε πάρα πολλές περιπτώσεις συναντάμε την αντίδραση, ότι για να κουβεντιάσουμε εξωδικαστικά θα πρέπει ο δανειολήπτης να καταβάλει το 20% της συνολικής οφειλής που οφείλει σε όλες τις τράπεζες». Πρόσθεσε ότι και στην περίπτωση εφέσεων και αναιρέσεων, οι τράπεζες είναι η ισχυρή πλευρά, που μπορεί να ακυρώσει τις όποιες αποφάσεις.