Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τις εκλογικές δαπάνες

Οι καπιταλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ένα μέρος των κερδών, που βγάζουν από τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών, το διαθέτουν στα αστικά κόμματα και σε κάποιους από τους πολιτικούς αυτών των κομμάτων, για να δημιουργήσουν ευνοϊκές προϋποθέσεις ώστε να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Σε καπιταλιστικά κράτη σε όλο τον κόσμο αποκαλύπτονται διαρκώς τέτοια σκάνδαλα. Στη χώρα μας, η περίπτωση της «Ζήμενς», είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές για το τι σημαίνει εξαγορά αστικών κομμάτων για να κάνει επιτυχημένες μπίζνες μια πολυεθνική. Οσο αυτονόητο είναι το παραπάνω, άλλο τόσο είναι ότι το ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα αποκαλύπτει μέρη της σαπίλας και της βρώμας του, μόνο και μόνο για να αποπροσανατολίσει το λαό και να δείξει ότι μπορεί να αυτοκαθαρθεί, να γιατρευτεί, να ξεκαθαρίσει την ήρα απ' το στάρι. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, κινείται και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τις εκλογικές δαπάνες στις τοπικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη. Με πρόσχημα την καταπολέμηση του «μαύρου πολιτικού χρήματος», το ΠΑΣΟΚ λέει:

  • Κόμματα δεν μπορούν να χρηματοδοτούν υποψήφιους για δήμους και περιφέρειες. Και πως αυτό είναι τεκμήριο ότι δεν εξαρτώνται οικονομικά οι υποψήφιοι από κόμματα και άρα είναι ανεξάρτητοι.
  • Λένε ακόμα ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο που φτάνει τα 2.000 ευρώ, αν κάποιος θέλει να χρηματοδοτήσει έναν υποψήφιο και πως αυτό θα το κάνει μέσω τραπέζης.

Μήπως, με αυτό τον τρόπο, οι κεφαλαιοκράτες θα πάψουν να χρηματοδοτούν τα αστικά πολιτικά κόμματα; Μήπως οι καπιταλιστές θα δυσκολευτούν να βρουν 500, 1.000, 2.000 ή και περισσότερους πρόθυμους που θα πάει ο καθένας να καταθέσει 500, 1.000 ή 2.000 ευρώ στα ταμεία των κομμάτων ή των αστών πολιτικών που θέλουν να χρηματοδοτήσουν; Ο ίδιος ο εισηγητής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Δ. Παπουτσής, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου δήλωσε: «Μαύρο πολιτικό χρήμα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει»... 'Η μήπως πολιτικά κόμματα, όπως το ΚΚΕ, που στηρίζουν συνδυασμούς που προέρχονται από την εργατική τάξη, οι συγκεκριμένες διατάξεις στοχεύουν να τα εμποδίσουν στην προεκλογική δράση; Από πού θα βρουν οι εργάτες χρηματοδότηση αν όχι από τους ανθρώπους του μόχθου; Και από την άλλη πού βρίσκουν τα λεφτά για να πληρώνουν ενοίκια εκατομμυρίων στα καλύτερα κτίρια - εκλογικά κέντρα σε Κολωνάκι, Μαρούσι, Κηφισιά και άλλες περιοχές στις εκλογές οι υποψήφιοι των αστών; Πού βρίσκουν τα λεφτά δήθεν «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές που δε χρηματοδοτούνται από τα πολιτικά κόμματα που έχουν ανακηρύξει άλλον υποψήφιο; Πού βρίσκουν τα λεφτά για πανάκριβη προπαγάνδα και με τι ανταλλάγματα; Από έρανο;

Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί. Το τι επιδιώκουν είναι φανερό. Θέλουν να βάλουν όσο το δυνατόν περισσότερους περιορισμούς σε εργάτες, σε ανθρώπους από τα λαϊκά στρώματα, ώστε να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να είναι υποψήφιοι σε εκλογές. Τα κόμματα του συστήματος, οι υποψήφιοί τους στις τοπικές εκλογές έχουν άπειρους τρόπους να στηριχθούν από την πλουτοκρατία. Μόνο οι υποψήφιοι που τους αντιπαλεύουν έχουν ανάγκη την οικονομική στήριξη του λαού. Γι' αυτό πρέπει οι εργαζόμενοι να μη νομιμοποιήσουν αυτόν τον αντιδραστικό νόμο και να στηρίξουν πολιτικά και οικονομικά τους συνδυασμούς της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» σε όλη τη χώρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ