Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
Με βάση τις νέες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου

Την ώρα που η κυβέρνηση λεηλατεί το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων σε διάφορους κλάδους, ανοίγει τα κρατικά ταμεία για ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων

Επιχορηγήσεις που θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 50% του προτεινόμενου προϋπολογισμού, αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις προώθησης συγκεκριμένων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, προβλέπει το σχέδιο για το νέο «αναπτυξιακό» νόμο, με το οποίο η κυβέρνηση: Ικανοποιεί πλήρως τις νέες στρατηγικές κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου. Εξασφαλίζει μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις. Προβλέπει απλούστερες διαδικασίες και γρηγορότερες εκταμιεύσεις. Αυξάνει το πλήθος των επιχορηγούμενων και, τέλος, αποκλείει - σε συνέχεια των προηγούμενων αντίστοιχων νόμων - την πραγματική ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δε συμβαδίζουν με τα πρότυπα της ΕΕ, περί της «οικονομίας της γνώσης» και της «βιώσιμης» ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Είναι ενδεικτικό ότι ο ελάχιστος προϋπολογισμός επενδυτικού σχεδίου αυξήθηκε στις 200 χιλ. ευρώ, με το αιτιολογικό ότι μικρότερες επενδύσεις καλύπτονται από άλλα «εργαλεία».

Οι βασικές αρχές του σχετικού νομοσχεδίου παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση ενόψει της εξέτασής του από το Υπουργικό Συμβούλιο και της παραπομπής του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ώστε από την ερχόμενη Δευτέρα να μπει στη διαδικασία της «δημόσιας διαβούλευσης». Η ψήφισή του αναμένεται προς το τέλος του Αυγούστου.

Μορφές ενίσχυσης και καταβολή

Σε σχέση με τη μορφή των ενισχύσεων, προβλέπεται αλλαγή στο φορολογικό κίνητρο. Μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν να απαλλάσσονται από τη φορολόγηση του συνόλου των κερδών τους μέχρι να συμπληρωθεί το ισόποσο της απευθείας επιχορήγησης που θα μπορούσαν να λάβουν. Στο πλαίσιο αυτό καταργείται η διαδικασία της δημιουργίας αφορολόγητου αποθεματικού μέσω της υποχρέωσης μη διανομής κερδών. Αλλες μορφές ενίσχυσης είναι: επιχορήγηση κεφαλαίου, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιχορήγηση χρεολυσίου μακροπρόθεσμου δανείου και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Οι ενισχύσεις καταβάλλονται σε 4 φάσεις:

  • Προκαταβολή μέχρι 25% με την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου.
  • Καταβολή μέχρι 25% επιπλέον με την ολοκλήρωση του 50% της συνολικής επένδυσης.
  • Καταβολή επιπλέον 40% (και ότι δεν έχει εισπραχθεί κατά τις πρώτες δύο φάσεις) μετά τον έλεγχο ολοκλήρωσης του έργου.
  • Το υπόλοιπο 10% καταβάλλεται μετά το πέρας της τριετίας από την ολοκλήρωση της επένδυσης και εφόσον έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα.
Ποσοστά και ύψος περιφερειακών ενισχύσεων

Με πρόσχημα την ενίσχυση μειονεκτούντων περιοχών, προσφέρεται στο μεγάλο κεφάλαιο η δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερων ενισχύσεων. Δεδομένου ότι ενεργειακές επενδύσεις και έργα που εντάσσονται στη λεγόμενη «πράσινη οικονομία» επηρεάζονται λιγότερο από τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, η αξιοποίηση των μεγαλύτερων ποσοστών χρηματοδότησης είναι σχεδόν σίγουρη για πολλές μεγάλες επιχειρήσεις. Αναφέρεται σχετικά: «Οι νομοί οι οποίοι έχουν κατά κεφαλή ΑΕΠ πολύ υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο ενισχύονται με ποσοστά 15%, 20% και 25% για Μεγάλες, Μεσαίες και Μικρές - Πολύ Μικρές επιχειρήσεις αντίστοιχα. Οι νομοί με κατά κεφαλή ΑΕΠ μεγαλύτερο από το 70% του μέσου όρου της χώρας, ενισχύονται με ποσοστά 30%, 35% και 40% αντίστοιχα. Τέλος, οι νομοί με κατά κεφαλή ΑΕΠ μικρότερο από το 70% του μέσου όρου της χώρας, τα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους, οι νησιωτικές περιοχές που ανήκουν διοικητικά σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και οι παραμεθόριοι Νομοί της χώρας, ενισχύονται με ποσοστά 40%, 45% και 50% αντίστοιχα». Επιπρόσθετα, το 20% του συνολικού προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί αποκλειστικά σε επενδύσεις σε νομούς που αδικούνται από τον Εγκεκριμένο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων της ΕΕ.

Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια

Στο προωθούμενο σχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων από όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας, εκτός ορισμένων που απαγορεύει η κοινοτική νομοθεσία, κλάδοι υπηρεσιών, καθώς και παροχής δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Προβλέπεται επιπλέον η «υποβολή επενδυτικών σχεδίων με ειδικά καθεστώτα για α) επιχειρηματικά σχέδια διάσωσης και αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, β) έκτακτες και στοχευμένες περιφερειακές και τομεακές ενισχύσεις γ) ενισχύσεις προς νεοϊδρυθείσες πολύ μικρές και μικρές καινοτόμες και υψηλής τεχνολογίας επιχειρήσεις καθώς και ενισχύσεις για καινοτόμο διεργασία και οργανωτική καινοτομία στον τομέα των υπηρεσιών, δ) ειδικές ρυθμίσεις για επενδυτικά σχέδια σε Ζώνες Καινοτομίας, Επιχειρηματικά και Τεχνολογικά Πάρκα και ε) ειδικές ρυθμίσεις για μεγάλες επενδύσεις». Σ' αυτήν τη βάση, η κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί ουσιαστικά χωρίς περιορισμούς, προκειμένου να ενισχύσει εκείνους ακριβώς που θέλει και με ειδικούς όρους, πέρα από τους γενικούς που θέτει, παρότι υπερπροβάλλει τις «διαφανείς» διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου.

Αξιολόγηση και άλλες διαδικασίες

Σε σχέση με τη βαθμολόγηση, αναφέρεται ότι το 50% θα σχετίζεται με τη συμβολή στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ποιότητας, εξωστρέφειας σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ, την εξαγωγική επίδοση, την υποκατάσταση εισαγωγών, το βαθμό καινοτομίας, τον παραγωγικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, τη βιωσιμότητα και τη συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων στην επένδυση. Προβλέπεται και η συμβολή στη δικτύωση επιχειρήσεων. Ειδικά αυτό το τελευταίο έχει άμεση σχέση με την, εντεινόμενη το τελευταίο διάστημα, προπαγάνδα κυβερνητικών στελεχών, πρωτοκλασάτων τεχνοκρατών και στελεχών της ΕΕ ενάντια στις μικρές επιχειρήσεις που υποτίθεται αποτελούν «αγκάθι» για την ανταγωνιστικότητα. Το 30% της βαθμολογίας σχετίζεται με την πράσινη επιχειρηματικότητα, εξοικονόμηση ενέργειας κ.λπ. Το 20% συνδέεται με την απασχόληση και την εγκατάσταση σε ορεινή, μειονεκτική ή νησιωτική περιοχή.

Θα επιλέγονται τελικά οι προτάσεις με τη μεγαλύτερη βαθμολογία μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Προσκλήσεις για αιτήσεις θα προκηρύσσονται δύο φορές το χρόνο, Γενάρη και Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ