Εκδικάστηκε χτες αγωγή, που κατέθεσε εργολάβος αξιώνοντας να χαρακτηριστεί παράνομος και καταχρηστικός ο απεργιακός αγώνας των εργατών στην επιχείρησή του
Εντελώς αποθρασυμένοι από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική και την επαίσχυντη συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ, που φουσκώνει τα πανιά της επιθετικότητάς τους, μερίδα μεγαλοεργολάβων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, όπως αποκαλύφθηκε περίτρανα χτες, επιχειρεί να ποινικοποιήσει τον αγώνα που δίνουν οι μεταλλεργάτες αυτήν την περίοδο για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΤΣΣΕ) του 2010, να ανακόψει την αγωνιστική δράση του ταξικού τους σωματείου, του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, συσπειρωμένου στις γραμμές του ΠΑΜΕ!
Ετσι στην αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, εκδικάστηκε η αγωγή που κατέθεσε για λογαριασμό συνολικά του σιναφιού του ο εργολάβος Στ. Ρισσάκης στον οποίο ανήκει η εταιρεία ΜΕΓΑΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΕ, αξιώνοντας να χαρακτηριστεί παράνομος και καταχρηστικός ο απεργιακός αγώνας με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που έχουν ξεκινήσει οι μεταλλεργάτες της επιχείρησής του με απόφαση του Συνδικάτου τους, διεκδικώντας την υπογραφή της ΤΣΣΕ. Επίσης, να καταδικαστούν οι Σ. Πουλικόγιαννης και Θ. Αντωνίου, πρόεδρος και γραμματέας, αντίστοιχα, του Συνδικάτου σε ένα χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 9.500 ευρώ!
Την αγωγή του Στ. Ρισσάκη ενίσχυσε με πρόσθετη παρέμβαση η εργοδοτική Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, καταθέτοντας στο δικαστήριο ο πρόεδρός της Δ. Μεταξάς, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτικών Ενώσεων Ναυπηγοεπισκευαστών, για να γίνει έτσι φανερό ότι η υπόθεση δεν αφορά κάποια μεμονωμένη περίπτωση. Αλλά και ότι επιδιώκεται από μεγαλοεργολάβους να χτυπηθεί η ίδια η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία αποτελεί από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του κλάδου και μετράει για ολόκληρη την εργατική τάξη.
Να σημειωθεί ότι το Συνδικάτο Μετάλλου μετά την άρνηση της διοίκησης της εργοδοτικής Ενωσης να υπογράψει την ΤΣΣΕ, έχει ξεκινήσει αγώνα για την υπογραφή της Σύμβασης με κάθε επιχείρηση ξεχωριστά. Η Σύμβαση προβλέπει και αυξήσεις 5% στο μεροκάματο. Μέχρι τώρα έχουν υπογράψει όλες οι επιχειρήσεις που έχουν αυτήν την περίοδο δουλειά (78) εκτός από την ΜΕΓΑΤΕΧΝΙΚΑ.
Ανοιχτή πρόκληση προς τους εργαζόμενους, αποτέλεσαν οι καταθέσεις των εργοδοτών, όπου ο Δ. Μεταξάς έφτασε να πει «ότι θα έπρεπε να μας πληρώνουν από πάνω οι εργαζόμενοι», αλλά και το σκεπτικό της αγωγής που δικαζόταν. Αναφέρει ως «κατηγορία» ότι το Συνδικάτο «αναπτύσσει τη συνδικαλιστική του δράση κατευθυνόμενο απροκάλυπτα από συγκεκριμένη πολιτική παράταξη, με αποτέλεσμα να μετέρχεται πολλές φορές μεθόδους και πρακτικές (....) που την μετατρέπουν σε μακρύ και ευέλικτο βραχίονα πολιτικών επιδιώξεων, εναρμονισμένων με τη φιλοσοφία και την ιδεολογία μιας άλλης πολιτικής και ιδεολογικής κοσμοθεωρίας»!
Από την πλευρά των εργαζομένων, κατέθεσαν ο Μ. Σημαντίρης, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου και ο Ν. Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, από τους οποίους έγινε πεντακάθαρο ότι τα όσα σχεδιάζονται σε βάρος των εργατών της Ζώνης δε θα περάσουν.
Η απόφαση θα εκδοθεί τη Δευτέρα.