Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κλιμάκωση στο έδαφος σοβαρών κατακτήσεων

Εχοντας πετύχει την έκτακτη επιδότηση των άνεργων συναδέλφων τους, συνεχίζουν την πάλη για την υπογραφή ικανοποιητικής Τοπικής Σύμβασης

Μεταλλεργάτες διαδηλώνουν την Τρίτη στην Αθήνα, την ίδια ώρα που συνάδελφοί τους έχουν καταλάβει τα καταστήματα του ΟΑΕΔ. Η ταξική μάχη οδήγησε στην απόσπαση μιας ακόμα σοβαρής κατάκτησης
Μεταλλεργάτες διαδηλώνουν την Τρίτη στην Αθήνα, την ίδια ώρα που συνάδελφοί τους έχουν καταλάβει τα καταστήματα του ΟΑΕΔ. Η ταξική μάχη οδήγησε στην απόσπαση μιας ακόμα σοβαρής κατάκτησης
Ανυποχώρητο αγώνα δίνουν οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και ολόκληρου του Πειραιά για την υπογραφή ικανοποιητικής Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΤΣΣΕ), έχοντας παρακαταθήκη τις κατακτήσεις που απέσπασαν ήδη στη μάχη για την ουσιαστική προστασία των ανέργων συναδέλφων τους. Συσπειρωμένοι στην ταξική εργατική τους οργάνωση, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, έχουν ξεκινήσει απεργιακή μάχη από το Μάρτη. Καθημερινά επιστρατεύουν πολύμορφες κινητοποιήσεις, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος στην αναμέτρηση με τους εργολάβους και τους μηχανισμούς τους.

Χτες, στις 10.30 το πρωί, με μία αιφνιδιαστική κίνηση, ομάδα μεταλλεργατών εισέβαλε μαζικά στα γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), τα κατέλαβε συμβολικά για περίπου δύο ώρες και κατάφερε να μπλοκάρει την έναρξη της διαδικασίας προσφυγής στον ΟΜΕΔ των δύο εργοδοτικών Ενώσεων, των Ναυπηγοεπισκευαστών και Βιοτεχνών Μηχανουργών, για τη Σύμβαση.

Οι εργοδότες κατέφυγαν στον ΟΜΕΔ σε μια προσπάθεια να πετύχουν αυξήσεις πείνας στα μεροκάματα των εργατοτεχνιτών, τσακίζοντας ταυτόχρονα κατακτήσεις, που έχουν κερδηθεί με αίμα, στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης. Πρώτη στη μαύρη λίστα των εργοδοτών είναι η κατάκτηση του 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου που έχουν επιβάλει οι μεταλλεργάτες της Ζώνης εδώ και δεκαετίες, ενώ πέρσι κατάφεραν να επεκτείνουν αυτό το ωράριο και στα μηχανουργεία.

Με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Σ. Πουλικόγιαννη οι μεταλλεργάτες συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Βικτωρίας και στη συνέχεια έκλεισαν την είσοδο του ΟΜΕΔ και δεν επέτρεψαν στους εκπροσώπους της εργοδοσίας να εισέλθουν, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η συνάντηση.

Παρακαταθήκη οι σοβαρές κατακτήσεις

Δεν είναι μόνο η χτεσινή θετική για τους εργάτες εξέλιξη. Το Συνδικάτο έχει καταφέρει να υπογράψει διμερείς συμβάσεις, με το διεκδικητικό πλαίσιο των μεταλλεργατών, με περίπου 55 επιχειρήσεις. Δηλαδή την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έχουν αυτή την περίοδο δουλειά. Οπως διεμήνυσαν χτες, ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να υπογραφεί η ΤΣΣΕ.

Οι μεταλλεργάτες πατάνε στο στέρεο έδαφος των κατακτήσεων που τους έχει αποφέρει ο ταξικός αγώνας. Οπως η απόσπαση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ που πέτυχαν προχτές για όλους τους άνεργους συναδέλφους λόγω των γιορτών του Πάσχα. Το επίδομα δόθηκε κάτω από την πίεση του αγώνα που δίνουν όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο Συντονιστικό που έχουν συγκροτήσει τα ταξικά Σωματεία της Ζώνης με τα Σωματεία Μετάλλου Αθήνας, Ελευσίνας και Βοιωτίας.

Η καταβολή των 1.000 ευρώ αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ, ύστερα από μια μαζική και συντονισμένη κινητοποίηση, την οποία οργάνωσε το Συντονιστικό την Τρίτη. Οι εργάτες κατέλαβαν συμβολικά, ταυτόχρονα, 5 περιφερειακά γραφεία του ΟΑΕΔ και το κεντρικό κτίριο του Οργανισμού στους Τράχωνες, ενώ παράλληλα βρισκόταν σε εξέλιξη και μαζική παράσταση στο υπουργείο Απασχόλησης.

Υποχρέωσαν έτσι την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΑΕΔ να δεσμευτούν ότι όλοι οι άνεργοι που το πρώτο τρίμηνο του 2009 έχουν από 50 έως μηδέν ένσημα θα πάρουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ, με μοναδική προϋπόθεση μία υπεύθυνη δήλωση. Το ΔΣ του ΟΑΕΔ αποφάσισε ακόμα μία ειδική ρύθμιση για έξτρα οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους της Ζώνης που πάσχουν από βαριές ασθένειες.

Ο αγώνας του Συντονιστικού συνεχίζεται με αιτήματα: Επίδομα ανεργίας στο 80% του μεροκάματου μέχρι να βρουν δουλειά οι άνεργοι, ο χρόνος ανεργίας να είναι ασφαλίσιμος και συντάξιμος, πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των ανέργων και των οικογενειών τους, πάγωμα των δόσεων δανείων κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org