Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η υφαλοκρηπίδα χαράζει σύνορα

Χαρακτήρα μονομερούς οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, παίρνουν οι αλλεπάλληλες έξοδοι των τουρκικών ερευνητικών πλοίων «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο έξω από την Αλεξανδρούπολη και «Πίρι-Ρέις» στη Μεσόγειο ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, δηλαδή του αποκλειστικού - κυριαρχικού δικαιώματος μιας χώρας να εκμεταλλεύεται το υπέδαφος του βυθού των διεθνών υδάτων, όπως και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), έχει κατευθείαν αντανάκλαση στην ίδια την εθνική κυριαρχία που ασκείται στην περιοχή, καθώς σηματοδοτεί και αλλαγή του συνοριακού στάτους μιας περιοχής, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για διάσπαρτα νησιά.

Η Τουρκία διαμορφώνει στο Αιγαίο μια ντεφάκτο κατάσταση, που είναι πρόπλασμα των διευθετήσεων που επιδιώκονται με ΝΑΤΟική ομπρέλα. Τυχόν εξασφάλιση, είτε μέσω τετελεσμένων, όπως επιδιώκεται με τις έρευνες των τουρκικών πλοίων, είτε μέσω διαιτησίας στη Χάγη ή αλλού, από την τουρκική πλευρά του δικαιώματος εκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας που εκτείνεται ανάμεσα σε δύο τμήματα της ελληνικής επικράτειας ή πολύ περισσότερο όλης της θαλάσσιας περιοχής γύρω από ελληνικά νησιά, θα είχε άμεσες συνέπειες σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, τα οποία θα αποχρωματίζονταν και θα αποδυνάμωναν (αποστρατιωτικοποίηση νησιών, «γκρίζες ζώνες» κλπ.). Υπό την έννοια αυτή, η διεξαγωγή ερευνών από τουρκικό ερευνητικό πλοίο στα 8 ν. μίλια από την Αλεξανδρούπολη και πάνω στο θαλάσσιο δρόμο που συνδέει τη Σαμοθράκη με το λιμάνι της πρωτεύουσας του Εβρου αποκτά πιλοτικό χαρακτήρα των νέων τετελεσμένων που μεθοδεύει η Αγκυρα.

Η υιοθέτηση μιας τέτοιας λύσης θα οδηγούσε σε περικύκλωση ελληνικών νησιών από τουρκική υφαλοκρηπίδα ή παρεμβολή τουρκικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και τουρκική παρεμβολή στους θαλάσσιους δρόμους. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι ανάμεσα στα ελληνικά νησιά, ενδεχομένως, θα στήνονταν τουρκικές πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου, πράγμα που θα συμπαρασύρει τον έλεγχο του εναέριου χώρου, την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης, αλλά και το συνολικό επιχειρησιακό - στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής αυτής, αφού η Τουρκία θα επικαλείται την προστασία και την ασφάλεια των «ζωτικών» της συμφερόντων. Η όποια οριοθέτηση, λοιπόν, της υφαλοκρηπίδας γίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, προϋποθέτει προηγούμενη συμφωνία για το πλάτος των χωρικών υδάτων, αν είναι 6 ή 12 ν. μίλια, θα δημιουργήσει νέα σύνορα στο Αιγαίο και θα αλλάξει το σημερινό «στάτους». Πολύ περισσότερο, οι μονομερείς τουρκικές ενέργειες περιχαράκωσης θαλάσσιων περιοχών με τη διεξαγωγή ερευνών είναι ντεφάκτο αλλαγή του συνοριακού στάτους.


Κ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ