Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Καλώς τον πελάτη...

Τοκογλυφικά επιτόκια και στα 3μηνα έντοκα γραμμάτια

Με τοκογλυφικά επιτόκια συνεχίζει να δανείζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τις αγορές - τράπεζες και άλλους μεγαλοραντιέρηδες - φορτώνοντας τα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό και ξεζουμίζοντας το λαϊκό εισόδημα. Τα επιτόκια και της νέας δημοπρασίας για 3μηνα έντοκα γραμμάτια έφτασαν σε επίπεδα υψηλότερα ακόμη και από αυτά που υπήρχαν πριν από την εφαρμογή του μνημονίου και την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προς την πλουτοκρατία!

Η κυβέρνηση συνεχίζει στο «ίδιο βιολί», σχεδόν να θριαμβολογεί, μόνο και μόνο γιατί οι τραπεζίτες «καταδέχτηκαν» να τους δανείσουν τα ζητούμενα ποσά. Το μέσο επιτόκιο της χτεσινής έκδοσης έφτασε σε 4,05% από 3,65% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία (Απρίλης 2010) και έναντι τόκων της τάξης του 0,50% και κάτω που τους πλήρωνε το κράτος στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς (2009). Ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι η λεηλασία απέναντι στο λαϊκό εισόδημα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και μέσω των «αγορών» και βέβαια μέσω των γραμμών χρηματοδότησης που έστησαν ΕΕ και ΔΝΤ. Το συνολικό ποσό που δανείστηκε η κυβέρνηση, χτες, έφτασε σε 1,95 δισ. ευρώ και για τη διάρκεια του τριμήνου θα πληρωθούν τόκοι ύψους 19,7 εκατ. ευρώ! Οι προσφορές που υπέβαλαν οι τραπεζίτες έφτασαν σε 5,8 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες συμμετείχαν και 10 ξένες τράπεζες που αγόρασαν το 30% της έκδοσης, δάνεισαν δηλαδή στην κυβέρνηση ποσά ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Πακτωλός κεφαλαίων

Ασύλληπτος σε μέγεθος είναι ο πακτωλός με το τζάμπα χρήμα που διοχετεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στους τραπεζίτες της Ευρωζώνης συνολικά και βέβαια στο ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία (Ιούνης 2010) που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι ντόπιες τράπεζες έχουν αντλήσει 93,8 δισ. ευρώ έναντι ποσού 89,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα! Πρόκειται για κεφάλαια που εκμεταλλεύονται οι τράπεζες, δανείζοντας και το κράτος, τα οποία αντιστοιχούν στο 40% του παραγόμενου ΑΕΠ! Για την ερχόμενη Παρασκευή αναμένονται τα αποτελέσματα των λεγόμενων τεστ αντοχής των τραπεζών που διενεργεί η κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος. Να σημειωθεί πως για την ώρα τα κριτήρια της αξιολόγησης διατηρούνται ως επτασφράγιστο μυστικό ενώ γύρω από το ζήτημα έχουν ξεσπάσει και νέες αντιθέσεις.

Αντιλαϊκή επέλαση

Τη φορολεηλασία του λαού, την καρατόμηση μισθών, συντάξεων, τη συρρίκνωση δαπανών για Κοινωνική Ασφάλιση - Πρόνοια κ.ο.κ. διαφημίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμπαίζοντας και από πάνω για το «κατόρθωμα» να βρεθεί μέσα στους «στόχους» που βάζουν στο κατάπτυστο μνημόνιο με τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Να σημειωθεί πως τα ποσά για τα τοκοχρεολύσια του κρατικού χρέους έφτασαν στα 26,3 δισ. ευρώ και είναι περισσότερα και από το σύνολο των φορολογικών εσόδων που μάζεψαν την ίδια περίοδο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το α' εξάμηνο του 2010:

  • Εσοδα: Φτάνουν στα 23,8 δισ. ευρώ παίρνοντας αύξηση 7,2%. Εν προκειμένω είναι κάτω από το γιγαντιαίο στόχο για ετήσια αύξηση 13,7% μέσα σε συνθήκες γενικευμένης πτώσης του λαϊκού εισοδήματος. Για το β' εξάμηνο η κυβέρνηση υπολογίζει ακόμη και να τον ξεπεράσει με την εφαρμογή και της δεύτερης δόσης από την ανατίμηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων κατανάλωσης.
  • Δαπάνες: Επεσαν 30,2 δισ. ευρώ (-12,5%) με στόχο στο -5,5% που βάζει το μνημόνιο.
  • Ελλειμμα: Φτάνει στα 9,7 δισ. ευρώ με πτώση 45,4%.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ