Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΖΙΡΟΣ
Σε κατρακύλα και το Μάη

Πτώση 16,2% και στις νέες παραγγελίες βιομηχανικών εμπορευμάτων

Σε διαδικασία ουσιαστικής υποχώρησης συνεχίζουν όλοι οι δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας, γεγονός που αντανακλά την πτώση της λαϊκής κατανάλωσης. Με βάση και τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, η καπιταλιστική κρίση έχει μπροστά της μπόλικο δρόμο, ενώ και πολλές από τις εκδηλώσεις της αναμένεται να οξυνθούν ακόμη περισσότερο.

Τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), που αφορούν στο μήνα Μάη του 2010 αποκαλύπτουν τη μείωση του τζίρου από τη βιομηχανία παραγωγής εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης και αυτό παρά το συνεχιζόμενο φούσκωμα των τιμών με την εκτίναξη του επίσημου πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ για τα τελευταία 12 χρόνια.

Συγκεκριμένα:

  • Ο βιομηχανικός τζίρος στην εσωτερική αγορά (δηλαδή οι πωλήσεις εμπορευμάτων μέσα στη χώρα) για το Μάη 2010 εμφανίζει πτώση 1,3% με τον τζίρο των βιομηχανιών μεταποίησης να υποχωρεί 1,6%. Για το τελευταίο 12μηνο - Ιούνης 2009 με Μάη 2010 - η κατρακύλα φτάνει σε 10,7%, ποσοστά που να σημειωθεί αφορούν σε τρέχουσες τιμές της κάθε περιόδου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με μοναδική εξαίρεση τον κλάδο της ενέργειας (λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων) που ενισχύθηκε 19,2%, οι λοιποί ταξινομούμενοι κλάδοι εμφανίζουν πτώση τζίρου. Συγκεκριμένα: Κεφαλαιουχικά αγαθά: -23,6%. Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -11,4%. Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -2%.
  • Μεγάλες αυξήσεις καταγράφουν οι βιομηχανικές πωλήσεις (τζίρος) προς τις αγορές του εξωτερικού πρώτα και κύρια λόγω των εκρηκτικών ανατιμήσεων στα «ενεργειακά αγαθά». Ετσι οι πωλήσεις - πάντα σε όρους χρηματικής αξίας - προς το εξωτερικό (Μάης 2010) καταγράφουν αύξηση 58,2%.

Κάθετη πτώση εμφανίζουν και οι νέες παραγγελίες για βιομηχανικά εμπορεύματα, γεγονός που προαναγγέλλει τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και για την επόμενη περίοδο. Ο δείκτης νέων παραγγελιών από την εσωτερική αγορά (στοιχεία Μάη 2010) εμφανίζει μείωση σε ποσοστό 16,2%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ