Κυριακή 18 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τζέιμς Μάτις

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εχει πραγματική πλάκα να σκοτώνεις ανθρώπους» είχε δηλώσει σε ομιλία του στο Σαν Ντιέγκο ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, ο οποίος χρίστηκε από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ως νέος επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων - Centcom.

Οι δηλώσεις του Μάτις που αφορούσαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν είχαν καταδικαστεί τότε από τον Λευκό Οίκο του «πολεμοκάπηλου» Τζορτζ Ου. Μπους αλλά προφανώς κρίθηκαν ως «πλεονεκτήματα» από την νυν κυβέρνηση του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Μπαράκ Ομπάμα, ώστε ο Μάτις να αντικαταστήσει επάξια τον Ντέιβιντ Πετρέους που αποχώρησε από τη θέση για να αναλάβει τη διοίκηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Ετσι ο Μάτις, που αποκαλείται και «τρελό σκυλί του πολέμου» είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί των επιχειρήσεων των ΗΠΑ, στα πολεμικά μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν αλλά και των ειδικών και άκρως μυστικών επιχειρήσεων σε «φιλικές ή εχθρικές χώρες» στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ασία και το Κέρας της Αφρικής.

Είναι ο «κατάλληλος» άνθρωπος, πολεμοχαρής και αδίστακτος, για την εφαρμογή του νέου δόγματος για την «εθνική ασφάλεια» που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος Ομπάμα. Ενα δόγμα που υποτίθεται «είναι απαλλαγμένο» από πυρηνικά όπλα αλλά... υιοθετεί ρητά το «προνόμιο» των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρούν στη χρήση στρατιωτικής ισχύος πολύ πριν να απαιτείται ως το έσχατο μέσο.


Χρ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ