Κυριακή 18 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Αμεση προσαρμογή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Οι αναμενόμενες μέσα στη βδομάδα εξαγγελίες της κυβέρνησης, ενισχύουν το ρόλο του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα

Με τις διαδοχικές προσαρμογές του δόγματος από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μετατραπεί σε οργανικό βραχίονα των δολοφονικών σχεδίων του ΝΑΤΟ σε παγκόσμια κλίμακα
Με τις διαδοχικές προσαρμογές του δόγματος από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μετατραπεί σε οργανικό βραχίονα των δολοφονικών σχεδίων του ΝΑΤΟ σε παγκόσμια κλίμακα
Κατά πόδας ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τις αναπροσαρμογές των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών δομών, προωθώντας την προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα κάθε φορά νέα ιμπεριαλιστικά δεδομένα, τόσο σε επίπεδο αμυντικού - στρατιωτικού δόγματος, όσο και σε επίπεδο δομής δυνάμεων.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι την ερχόμενη βδομάδα θα παρουσιαστούν η νέα δομή διοίκησης, η νέα δομή δυνάμεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και η επαναξιολόγηση του εξοπλιστικού προγράμματος (ΕΜΠΑΕ).

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, αν ληφθεί υπόψιν ότι το επόμενο διάστημα - Νοέμβρης 2010, Σύνοδος Κορυφής των 28 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα - θα ανακοινωθεί το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, μέσω του οποίου προωθείται, για τον 21ο αιώνα, η παραπέρα ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων και η διεύρυνση του πεδίου των παραγόντων που η λυκοσυμμαχία ανάγει σε αιτία για στρατιωτικές επεμβάσεις.

Κατά συνέπεια, οι αναμενόμενες εξαγγελίες του υπουργείου Αμυνας θα εξειδικεύσουν για τα ελληνικά δεδομένα τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και το υπό συζήτηση στρατηγικό του δόγμα.

Για την ιστορία, έχουν προηγηθεί δύο αναθεωρήσεις δόγματος και δομής των Ενόπλων Δυνάμεων: Το 2002 επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη και το 2005 επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή. Κοινός παρονομαστής αποτέλεσε η πλήρης ενσωμάτωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η σταδιακή εγκατάλειψη του δόγματος υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων, στη θέση του οποίου μπαίνουν τα νεοταξικά δόγματα περί «διεθνούς ασφάλειας» και «σταθερότητας», περί αντιμετώπισης των νέων «απειλών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα συμπεράσματα της αναθεώρησης που έγινε το 2005 αναφέρεται ότι θα υπάρξουν «λιγότερα, αλλά πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα για τις ΕΔ», θα υπάρξει «αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών οπλιτών», καθώς και «αύξηση της συμμετοχής των ΕΔ σε πολυεθνικές επιχειρήσεις». Ολα αυτά υπό το πρίσμα της «ενίσχυσης της Διακλαδικότητας».

Στις αναπροσαρμογές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδο αμυντικού δόγματος, δομής διοίκησης και δομής δυνάμεων, αποτυπώνεται με απόλυτη πιστότητα όλο το πλέγμα της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και της όλο και πιο σφιχτής πρόσδεσής της στο νεοταξικό άρμα.

«Νέα δομή» ενάντια στον εχθρό - λαό

Πάνω στον καμβά της πολιτικής αυτής υφάνθηκε η νέα δομή διοίκησης και η νέα δομή δυνάμεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2005-2020, που εξαγγέλθηκε στο τέλος του 2004, με βάση την οποία το δόγμα υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων αντικαθίσταται από το ΝΑΤΟικό δόγμα περί «ασύμμετρων απειλών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΥΣΕΑ της ΝΔ ανακοίνωσε το 2005 ότι η ελληνική αμυντική πολιτική «διέπεται από διαχρονική συνέχεια» και ανάμεσα στ' άλλα «λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία, η διακίνηση όπλων, το διεθνές έγκλημα και η αστάθεια».

Να θυμίσουμε ότι ο Ε. Βενιζέλος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά τις εκλογές του 2009 διακήρυξε τη «συνέχεια του κράτους» και το σεβασμό προς τις «συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας».

Τα αμυντικά δόγματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η αντίστοιχη οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται η εκτροπή του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι διάφοροι «αντιτρομοκρατικοί νόμοι», που θεσμοθετήθηκαν κυρίως μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, σχηματίζουν, μαζί με τα αμυντικά δόγματα και το πλαίσιο περί δομής δυνάμεων, τον ίδιο κατασταλτικό ιστό.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις απειλές που συνιστούν την «τρομοκρατία» συγκαταλέγονται ενέργειες και δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος (αντιμετώπιση «απειλών» κατά της οικονομικής δραστηριότητας, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια απεργία ή μια κατάληψη, κλπ.).

Ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος, δίνοντας το στίγμα της ελληνικής συμβολής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Τετάρτη:

«Η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο όλων των ΝΑΤΟικών δραστηριοτήτων μας και είναι πολύ κοντά στις δραστηριότητές μας που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη Θεσσαλονίκη εδρεύει το NDC-GR, το οποίο το 2012 ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, την NRF, και έχουμε κάθε λόγο να προβάλουμε την έδρα του NDC-GR, γιατί η φιλοδοξία μας είναι πολλές ευρωπαϊκές χώρες να μετάσχουν στην ελληνική NRF. Επίσης είναι πολύ κοντά στο Στρατηγείο της HELBROK στη Θεσσαλία και στο CAOC το οποίο είναι στη Λάρισα. Αρα, επί του άξονος Λάρισα - Θεσσαλονίκη, αναπτύσσονται όλες οι δραστηριότητές μας, οι οποίες είναι εξωστρεφείς στρατιωτικές και αμυντικές δραστηριότητες».

Ισχυροποιείται ο παγκόσμιος χωροφύλακας

Στο μεταξύ και ανεξάρτητα από την όποια τελική διατύπωση του ΝΑΤΟικού δόγματος, το οποίο άλλωστε είναι δεδομένο ως προς τον ιμπεριαλιστικό προσανατολισμό του, βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή της νέας δομής δυνάμεων και διοίκησης του ΝΑΤΟ, μια επιμέρους πλευρά της οποίας είναι η ελληνοτουρκική διαμάχη για την έδρα των στρατηγείων και των επιχειρησιακών κέντρων (CAOC).

Βασικά χαρακτηριστικά αυτής της δομής είναι η γενικευμένη συγκρότηση, από τις χώρες - μέλη, ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων, αλλά και η καθιέρωση τέτοιων δομών διοίκησης που θα υπηρετούν τον ενιαίο επιχειρησιακό χώρο του ΝΑΤΟ, δηλαδή συγκεντρωτικές δομές και ενιαίες διοικήσεις πάνω από τις χώρες - μέλη.

Στην ουσία, αυτό που προωθείται με τις NRF (δυνάμεις ταχείας αντίδρασης), είναι η συγκρότηση ενός ΝΑΤΟικού στρατού, που τα στελέχη και οι επιμέρους μονάδες του, μαζί με τον εξοπλισμό και τις υποδομές του, δε θα υπόκεινται σε εθνικούς περιορισμούς, αλλά θα υπάγονται κατευθείαν στα ΝΑΤΟικά όργανα.

Αυτό θα γίνει στη βάση των «συμβατικών υποχρεώσεων» της κάθε χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις οποίες η κάθε μια έχει εκχωρήσει εκ των προτέρων ένα μέρος της κυριαρχίας της και των αρμοδιοτήτων της στα υπερεθνικά όργανα του ΝΑΤΟ.

Το πλαίσιο αυτό έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας με τα κάθε λογής «μνημόνια συνεργασίας» με το ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο, η τότε κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το «Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή διοίκηση του ΝΑΤΟ (SHAPE)».

Η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, τη μέρα ακριβώς την προκήρυξης των εκλογών, στις 2 Σεπτέμβρη 2009, πέρασε άρον άρον την ψήφιση από το Θερινό Τμήμα της Βουλής, του κατάπτυστου αυτού μνημονίου, μέσω του οποίου εδραιώνεται στο εσωτερικό της χώρας, η επιβολή του ιμπεριαλιστικού «Δικαίου», διαμορφώνοντας έτσι και σε νομικό επίπεδο έναν ενιαίο ΝΑΤΟικό χώρο, όπως αυτό συντελείται και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έστρωσαν το δρόμο

Ανάλογες ρυθμίσεις για επιμέρους θέματα έχουν κατά καιρούς υπάρξει:

-- Για την ετεροδικία των Αμερικανών με τη «Συνολική Τεχνική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ» για τις βάσεις, που υπογράφηκε στις 13 Ιούνη 2001 από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και τον Αμερικανό ομόλογό του, Κ. Πάουελ. Η συμφωνία αυτή καθιερώνει γενικευμένη ετεροδικία για όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται με αποστολή στην Ελλάδα.

-- Για το ΝΑΤΟικό στρατηγείο «χαμηλής ετοιμότητας» HQ-NDC/GR, στη Θεσσαλονίκη (πρώην Γ΄ Σώμα Στρατού), το σχετικό «μνημόνιο κατανόησης» πέρασε από τη Βουλή στα μέσα Δεκέμβρη 2008 με τη συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. Η Ελλάδα, με τη συγκεκριμένη συμφωνία περί ίδρυσης και λειτουργίας του ΝΑΤΟικού επιτελείου στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει την υποχρέωση να φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες και τους σκοπούς των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

-- Για τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο χώρο της Βάσης της Σούδας, όπου το σχετικό μνημόνιο για τη λειτουργία του ψηφίστηκε από τη Βουλή το Σεπτέμβρη του 2008, από τους βουλευτές της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. Το συγκεκριμένο Κέντρο πολεμικής προετοιμασίας για τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο», καθώς και για αποστολές καθαρά κατασταλτικής δύναμης, λειτουργεί από το 2005, ενώ η αρχική συμφωνία έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ