Κυριακή 18 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΙΣΤΑΝ - ΜΠΑΛΟΥΧΙΣΤΑΝ
Προς νέο γύρο αποσταθεροποίησης;

Νέος γύρος έντασης άνοιξε, όπως όλα δείχνουν, στη νοτιοανατολική επαρχία του Ιράν, στο Σιστάν - Μπαλουχιστάν με την αιματηρή διπλή επίθεση αυτοκτονίας κατά σιιτικού τεμένους, με 28 νεκρούς και 270 τραυματίες, μεταξύ αυτών πολλούς Φρουρούς της Επανάστασης. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Τζουνταλλάχ», η οποία, από το 2002 οπότε εμφανίστηκε, υποστηρίζει, αξιοποιώντας το υπαρκτό πρόβλημα των διακρίσεων σε βάρος της σουνιτικής μειονότητας από την κεντρική σιιτική εξουσία, ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα της μειονότητας αυτής και συνολικά των Μπαλούχων.

Η οργάνωση έκανε αισθητή την παρουσία της τον Οκτώβρη όταν πραγματοποίησε επίθεση κατά συνάντησης μεταξύ αντιπροσωπείας της ηγεσίας των Φρουρών της Επανάστασης με ντόπιους σουνίτες φυλάρχους. Τότε, έχασαν τη ζωή τους 44 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ηγετικών στελεχών των Φρουρών. Οι ιρανικές αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό που κατέληξε στη σύλληψη του ηγέτη της οργάνωσης, Αμπντελμάλικ Ρίγκι, και του αδελφού του, οι οποίοι εκτελέστηκαν τον Ιούνη.

Μετά την επίθεση αυτή, για πρώτη φορά η ιρανική ηγεσία συνέδεσε την «Τζουνταλλάχ» με ξένες μυστικές υπηρεσίες (τις πακιστανικές) και σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην περιοχή,εγκαταλείποντας τις, μέχρι τότε, καταγγελίες της ότι πρόκειται για οργανώσεις που συνδέονται με το κοινό ποινικό έγκλημα (λαθρεμπόριο ναρκωτικών κλπ.) αλλά και με την «αλ Κάιντα», υπόθεση που υιοθετείται και από τον Ρόμπερτ Μπάερ, πρώην υπεύθυνο της CIA για τη Μέση Ανατολή. Η ένταση στις ιρανο-πακιστανικές σχέσεις αποκλιμακώθηκε μετά από αλλεπάλληλες διμερείς επαφές αλλά και συλλήψεις μελών της «Τζουνταλλάχ» (πιθανότατα και του αρχηγού της) με πακιστανική συνεισφορά.

Η ιδανική κερκόπορτα

Η περιοχή που ονομάζεται Μπαλουχιστάν βρίσκεται κατά κύριο λόγο σε πακιστανικό και σε ιρανικό έδαφος και λιγότερο σε αφγανικό. Πρόκειται για μια τεράστια περιοχή που δε θα μπορούσε να μην είναι στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών καθώς, εκτός από το πλούσιο, ενεργειακά, υπέδαφός της, (φυσικό αέριο) είναι και ο βασικός δρόμος «ενεργειακής» σύνδεσης μεταξύ Ιράν - Πακιστάν - Ινδίας, που, ήδη, έχουν συμφωνήσει στην κατασκευή ενός αγωγού, για τον οποίο ενδιαφέρον έχει δείξει και η Κίνα προκαλώντας πονοκέφαλο στην Ουάσιγκτον.

Ο ασφαλέστερος τρόπος διαρκούς ιμπεριαλιστικής παρέμβασης είναι γνωστός: η υποδαύλιση εθνοτικών και άλλων διαφορών. Πόσο μάλλον, αν υπάρχουν και απτοί λόγοι δυσαρέσκειας στους ντόπιους πληθυσμούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό έχει εκφραστεί, στο παρελθόν, μέσα ακόμη και από σενάρια περί ανεξάρτητου Μπαλουχιστάν (τα οποία, προς το παρόν, δεν έχει υιοθετήσει επισήμως η «Τζουνταλλάχ»).

Οπως φαίνεται, τώρα, όλοι οι σχετικοί ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί αναμοχλεύονται με πολυεπίπεδο στόχο: καταρχάς την ένταση της πίεσης προς την Τεχεράνη αλλά, σε δεύτερο και σημαντικότερο επίπεδο, τη διασφάλιση του ελέγχου στην καρδιά της ενεργειακά πολύτιμης περιοχής. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το Μπαλουχιστάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κερκόπορτα πρόκλησης αποσταθεροποίησης εντός Ιράν αλλά και ως πεδίο ενδο-ιμπεριαλιστικών διαγκωνισμών. Και όπως όλα δείχνουν μια νέα περίοδος αναταράξεων μόλις άρχισε.


Ε. ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ