Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Τηλεόραση
Παρακαλώ περιμένετε: το 2000 έρχεται

Αναμονή: ο νεός χρόνος από στιγμή σε στιγμή φτάνει
Αναμονή: ο νεός χρόνος από στιγμή σε στιγμή φτάνει
Αντε, τον φάγαμε και μας έφαγε ο χρόνος με τα πολλά εννιάρια... και τώρα, σήμερα, σε λίγες ώρες ξημερώνει ο καινούριος με τα πολλά μηδενικά, με τους απειλητικούς ιούς και με άλλα πολλά, που ίσως δε φανταζόμαστε. Ας είμαστε καλά, και του χρόνου τέτοια μέρα θα κάνουμε τους απολογισμούς μας. Τώρα το μόνο που πρέπει να σκεφτούμε είναι πώς θα απομακρυνθούμε ψυχικά και διανοητικά από αυτήν την ιστορία, τη «μυθολογία» και την απίστευτη υστερία που έχει κυριεύσει τον πλανήτη για το περιβόητο «Μιλένιουμ». Μπορούμε; Εδώ είναι το θέμα. Μάλλον δύσκολο μοιάζει.

Η ΝΕΤ στις 11.15 θα παρουσιάσει το «2000: Σήμερα»

Το φαντασμαγορικό πρόγραμμα θα αρχίσει με τις γιορτές στα νησιά Κιριμπάτι, στο Βόρειο Ειρηνικό που θα είναι η πρώτη περιοχή της Γης που θα υποδεχτεί το 2000. Και ακολουθούν οι γιορτές στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο Πεκίνο, στο Σίδνεϊ, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Εκεί λένε ότι θα γίνει και η μεγαλύτερη φιέστα όλων των εποχών. Εδώ ο κόσμος πεινάει στη Βραζιλία, μα χρήματα για φιέστες πάντα υπάρχουν και οι ιθύνοντες προσφέρουν την παλιά καλή συνταγή: Αρτον και θέαμα για το λαό... Τέλος πάντων, είπαμε να μη γκρινιάξουμε, μέρα που είναι, μα δεν είναι και εύκολο να το αποφύγει κανείς.

Λοιπόν συνεχίζουμε: Θα πάμε στο Παρίσι για να δούμε τον Πύργο του Αϊφελ να απογειώνεται, στη Βιέννη να παρακολουθήσουμε εκατοντάδες ζευγάρια να στροβιλίζονται στο ρομαντικό ρυθμό του βαλς και θα βρεθούμε μετά στο Βερολίνο, απ' όπου μια γιγαντιαία οθόνη από νερό θα προβάλλει την ιστορία και τα επιτεύγματα του ανθρώπου. Και συνεχίζοντας την εορταστική περιπλάνησή μας, θα δούμε την ανατολή και τη δύση στη Σαντορίνη, στο Ταζ Μαχάλ, στο Σινικό Τείχος, στο Αγιο Ορος, στο Κιλιμάντζαρο, στην Ιαπωνία, στα νησιά Φίτζι και το Σούνιο...

Στη Νέα Υόρκη η Πρωτοχρονιά θα γιορταστεί με ρεβεγιόν στους δρόμους και τις πλατείες και, φυσικά οι κάτοικοι, θα δώσουν το καθιερωμένο ραντεβού στις 11.55. Πού αλλού; Στην πλατεία Ροκφέλερ, κάτω από το πραγματικά εντυπωσιακό δέντρο. Επειτα οι Νεοϋορκέζοι θα κάνουν πατινάζ πάνω στην παγωμένη πίστα, θα ανταλλάξουν φιλιά και ευχές, ενώ ο Ελληνας καστανάς θα τους δίνει καυτά ψητά κάστανα. Ομως, και στην υπόλοιπη χώρα οι εκδηλώσεις θα είναι πολλές και φανταχτερές. Στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης θα δημιουργηθεί το αδιαχώρητο καθώς οι πολύχρωμες μπάντες θα γεμίζουν τον αέρα με το ρυθμό της Τζαζ. Στην Ουάσιγκτον το «Γκαλά της χιλιετίας» λένε πως θα αφήσει εποχή, έτσι και αλλιώς οι αποφάσεις της Ουάσιγκτον άφησαν εποχή το 1999. Τρομερή, αλησμόνητη και τραγική εποχή. Μα είπαμε να συγκρατηθούμε: όχι γκρίνιες, όχι σχόλια, μόνον ευχές... Στο Λας Βέγκας, τα μεγάλα καζίνο θέλοντας να προσελκύσουν πελάτες,(δηλαδή μελλοντικούς κατεστραμμένους οικονομικά και ηθικά), θα παρουσιάσουν μεγάλα ονόματα του τραγουδιού, όπως η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, ο Ελτον Τζον, η Τίνα Τέρνερ.

Στην Ιαπωνία: Στο Τόκιο, στην πόλη με τα δύο πρόσωπα, στον τόπο που η παράδοση περπατά χέρι χέρι με την εξέλιξη, θα δοθούν μεγάλες γιορτές, ενώ με κωδωνοκρουσίες και εντυπωσιακά εφέ, με ακτίνες λέιζερ και χιλιάδες περιστέρια στον ουρανό θα υποδεχτούν τον ερχομό του 2000. Ωστόσο, μεγάλοι και μικροί, καθολικοί και βουδιστές, ανήμερα την Πρωτοχρονιά θα προσευχηθούν για τους νεκρούς τους.

Στο Λονδίνο: η Πρωτοχρονιά του 2000 θα είναι εύθυμη και πνιγμένη στη μουσική, στις μουσικές εκδηλώσεις και το αλκοόλ. Η πόλη του Οσλο πρόσφερε το χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίζει και φωτίζει με τα εκατοντάδες λαμπιόνια του την πλατεία Τράφαλγκαρ από τις αρχές του Δεκέμβρη. Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς θα κρατήσουν τρεις μέρες, τρεις ολόκληρες μέρες. Χαράς το κουράγιο τους...

Στη Βιέννη: Φαίνεται πως είναι η πόλη που ξέρει να γιορτάζει καλύτερα από κάθε άλλη πόλη. Με φινέτσα και ποιότητα, παραδομένοι στους ρυθμούς Γιόχαν Στράους, οι Βιεννέζοι θα χορέψουν, θα ερωτευτούν, θα φιληθούν, θα ευχηθούν και θα αποχαιρετίσουν τον παλιό χρόνο μαζί με τον ή τη νέα παρτενέρ τους. Ενα βαλς δε διαρκεί πολύ. Κρατά όπως ένας εφήμερος έρωτας. Ζαλίζει, μεθά, απογειώνει, κουράζει και σε προσγειώνει. Μικρά και μεγάλα μουσικά σύνολα θα βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης για να ψυχαγωγούν τους μουσικόφιλους κατοίκους της. Ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου θα αποκτήσει τη νύχτα της Παρασκευής άλλες διαστάσεις, ενώ ανήμερα στην Οπερα ο Ρικάρντο Μούτι θα διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης.

Και του χρόνου λοιπόν να είμαστε πάλι μαζί. Ευχές, θερμές ευχές σε όλους απ' όλους μας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ