Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000 - αριθ. φύλλου: 7559

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής
2000 ΚΚΕ ισχυρό ΜΕΤΩΠΟ λαϊκό

Να βάλουμε τέλος στη μοιρολατρία και στην ηττοπάθεια, να υποδεχτούμε το 2000 με νέα βήματα, για το Λαϊκό Μέτωπο και το πιο ισχυρό ΚΚΕ

Ο ερχομός του 2000 βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού με συσσωρευμένη εμπειρία απ' την εξέλιξη της ταξικής πάλης στη χρονιά που πέρασε, και ως προς τα αιτήματα και ως προς τις μορφές πάλης. Δημιουργείται πρόσθετο πρόσφορο έδαφος για το ξετύλιγμα της λαϊκής δράσης στη νέα χρονιά.

Το 1999 οι αγωνιζόμενες λαϊκές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τη «νομιμότητα» της ανεργίας, των αντιδημοκρατικών απαγορεύσεων, της ιδεολογικής τρομοκρατίας του ΠΑΣΟΚ, της κρατικής βίας και της εξαθλίωσης. Η γενικότερη αγανάκτηση και δυσφορία απ' την αντιλαϊκή πολιτική, καταρρίπτει το κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ότι ο λαός είναι ικανοποιημένος από την κυρίαρχη πολιτική.

Εχουν δημιουργηθεί καλύτερες προϋποθέσεις πολιτικής συσπείρωσης με το ΚΚΕ περισσότερων αγωνιστών, που προσβλέπουν στη δημιουργία του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης, που κατανοούν την αναγκαιότητα κοινής δράσης στα μέτωπα της αντιλαϊκής πολιτικής, παρά τις ιδεολογικές διαφορές.

Οι οξυμένες κοινωνικές αντιθέσεις, εκφρασμένες στη συνεχή συσσώρευση πλούτου στους λίγους και φτώχειας στις μεγάλες μάζες του πληθυσμού, μειώνουν τους κομπασμούς για το τέλος της ιστορίας, θολώνουν τα φιλομονοπωλιακά οράματα της λεγόμενης «ευρωπαϊκής πορείας».

Ο αιώνας που φεύγει δεν αφήνει πίσω του μόνο τις αρνητικές εξελίξεις απ' την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος. Προσφέρει και πλούσια θετική πείρα, αφήνει μεγάλες παρακαταθήκες επαναστατικής δράσης και νίκης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Το κύριο συμπέρασμα είναι, ότι ο λαός, όταν θέλει, μπορεί!

Ο συμβολισμός της περιόδου που κλείνει μπορεί να είναι και θα είναι η μαζική λαϊκή αντεπίθεση κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού!

Αθήνα, 31/12/99

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


Νέα χιλιετία
Το μέλλον στο δρόμο

Χρόνος; Σήμερα. Τόπος; Παντού. Μια χιλιετηρίδα συν - πλην. Με κληρονομιά σε όλον τον «πολιτισμένο» κόσμο εκατομμύρια παιδιά - το ίδιο το μέλλον, δηλαδή - να πασχίζουν για ένα κέρμα και άλλους να στεγάζουν τα όνειρά στους στο παγκάκι, ενώ προκλητικά πίσω τους, η ψευδαίσθηση της καπιταλιστικής ευδαιμονίας «φωνάζει»: MORE MORE - A LIFE PHILOSOPHI (περισσότερο και περισσότερο - μια φιλοσοφία ζωής).

Αδιάφοροι για τηλεοπτικά σόου και πανηγυρικές φιέστες υποδοχής του νέου millenium, αφού, έτσι κι αλλιώς, αυτοί θα βρίσκονται έξω από το γλέντι. Οπως έξω θα είναι και οι μελωδίες, που βγάζει το βιολί του πιτσιρικά και τα όνειρα του άστεγου.

Γιατί, αυτά τα όνειρα και αυτές οι μελωδίες αφορούν ένα άλλο «γλέντι», που δε θα αφήνει όνειρα και παιδιά έξω απ' αυτό. Γιατί, αυτό το «γλέντι» θα έχει φτιαχτεί από τα όνειρα και τις μελωδίες των παιδιών.

«But» - για να θυμηθούμε και γλωσσικά την «παγκοσμιοποίηση» - συν Αθηνά και χείρα κίνει...


Προσφορά στο ΚΚΕ

Ο Ν. Μικόνης πρόσφερε 3.000.000δρχ. για πιο ισχυρό ΚΚΕ, για δυνατό λαϊκό κίνημα



Εργατικό κίνημα
Χρονιά έντονων ταξικών αναμετρήσεων

«Πλούσιος» σε αγώνες αποδείχτηκε ο χρόνος που μας πέρασε. Σημαντικός σταθμός για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αποτελεί η συγκρότηση, τον Απρίλη, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, σηματοδοτώντας την αντεπίθεση των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές και στη γραμμή υποταγής που ακολουθούν οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ


ΣΕΛ.  14 _ 15
Φιλειρηνικό κίνημα
Παρακαταθήκη για το μέλλον το 1999

Η δράση του αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σημάδεψε έντονα τη χρονιά που πέρασε, καθώς τα Βαλκάνια, για μια ακόμη φορά, μπήκαν στο μάτι του κυκλώνα, με την εγκληματική αμερικανο-ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία


ΣΕΛ.  8 _ 11
Στόχος, η υπερκάλυψη του πλάνου

Στην τελική ευθεία για την υπερκάλυψη του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης, βρίσκονται οι ΚΟ του Κόμματος, με πρώτη την ΚΟ Αθήνας, η οποία έχει φτάσει στο 107,54%.


ΣΕΛ.  3

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ