Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπουργικό ρεσιτάλ...

Το καταγράφουμε, για όσους δεν είχαν την... τύχη, να το δουν. Στο προχτεσινό, κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Μέγκα» ήταν φιλοξενούμενος και ο Β. Γιαννόπουλος. Εμφανίστηκε σε «παράθυρο», μια και βρισκόταν στο υπουργικό του γραφείο εκείνη την ώρα (φαίνεται, πως πηγαίνει εκεί να... ξεκουραστεί, μετά τον ολοήμερο δικαστικό κάματο...).

Ο πρώτος, που άκουσε τα εξ αμάξης, ήταν ο Β. Κεδίκογλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αυτός, αλλά μάρτυρας υπεράσπισης του Θ. Κατριβάνου. Και τι δεν του έσουρε... «Ψυχασθενή» τον ανέβαζε, «σχιζοφρενή» τον κατέβαζε, ενώ δεν παράλειψε να κάνει την απαραίτητη... ιστορική αναδρομή, καταγγέλλοντας, πως είναι «γιος διερμηνέα των Γερμανών στην Κατοχή»(!), αλλά και τη γεμάτη νόημα... πρόβλεψη, πως «ο Κεδίκογλου δεν πρόκειται να επανεκλεγεί βουλευτής»...

Μετά είχε σειρά, ο Ν. Αθανασόπουλος, πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Τον περιέλουσε κι αυτόν με διάφορους χαρακτηρισμούς και δεν... ξέχασε, βέβαια, να θυμηθεί, πως «μας έκανε ρεζίλι με την υπόθεση του καλαμποκιού, με τις πλαστογραφίες στα έγγραφα του πλοίου "Αλφονσίνα", που μετέφερε γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι, που το βάφτιζαν ελληνικό». Ξέχασε, όμως, ο Β. Γιαννόπουλος, ότι άλλα έλεγε, πριν 10 περίπου χρόνια, όταν το σκάνδαλο αυτό είχε αποκαλυφθεί. Ξέχασε, ακόμη, ότι ο Ν. Αθανασόπουλος είναι και σήμερα στέλεχος του κόμματός του και βρίσκεται επικεφαλής σε μεγάλο τραπεζικό οργανισμό, τοποθετημένος από την κυβέρνηση...

... αθλιότητας και αυταρχισμού

Δεν τέλειωσε, πάντως, με αυτά η απαράδεκτη - τουλάχιστον - τηλεοπτική παρουσία του υπουργού. Κάποια στιγμή, πήρε τηλέφωνο στον τηλεοπτικό σταθμό ο Β. Κεδίκογλου και ζήτησε να απαντήσει - έστω τηλεφωνικά - στους υβριστικούς χαρακτηρισμούς του Β. Γιαννόπουλου. Τότε, ο τελευταίος, σε μια έκρηξη... δημοκρατικής ευαισθησίας, ζήτησε - εμμέσως πλην σαφώς - από τον τηλεπαρουσιαστή, να μη δώσει το λόγο στον Β. Κεδίκογλου. Κι όταν ο δημοσιογράφος προσπάθησε αμήχανα, να δώσει μια λύση, λέγοντας «θα έχουμε αύριο τον κ. Κεδίκογλου, για να απαντήσει», ο πολιτικός προϊστάμενος της ελληνικής Δικαιοσύνης του απάντησε: «Αν με ξαναδείτε στο κανάλι σας, να μου γράψετε»..!

Κι όλ' αυτά, δημόσια, από ένα τηλεοπτικό κανάλι μεγάλης τηλεθέασης κι ενώ η γνωστή δίκη συνεχίζεται...

Φανταζόμαστε, τι θα λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης - όταν τη συζήτηση δεν την ακούει κανένας τρίτος - σε κάποιον πολιτικά υφιστάμενό του δικαστή, που του φέρνει κάποιες αντιρρήσεις και δεν υποτάσσεται στις θελήσεις του...

Οι ευθύνες μένουν

Ιδιαίτερα ενοχλημένο εμφανίζουν τον πρωθυπουργό, κάποιες «διαρροές», από τη δίκη Γιαννόπουλου - Κατριβάνου και την όλη παρουσία του υπουργού του. Και δε λέμε, μπορεί να είναι κι έτσι.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Ε. Γιαννόπουλος είχε τη δυνατότητα να απεμπλακεί από την υπόθεση και δεν το έκανε. Ρωτήθηκε, προχτές, από το δικαστήριο, εάν θα απέσυρε τη μήνυση, εφόσον έκανε μια ανάλογη δήλωση ο Θ. Κατριβάνος και αρνήθηκε.

Πώς να συσχετίσουμε, λοιπόν, τα δύο αυτά γεγονότα; Μήπως, δεν εισακούονται οι «συμβουλές» του πρωθυπουργού από τον υπουργό του; Μήπως, η εμφανιζόμενη πρωθυπουργική ενόχληση είναι απλώς για τα μάτια της κοινής γνώμης;

Ο,τι κι αν έχει συμβεί, πάντως, οι ευθύνες βαραίνουν τον Κ. Σημίτη και γίνονται καθημερινά και περισσότερες.

Απάντηση ... «καπνός»

Αλλη μια τυπική προεκλογική «εμφάνιση» ήταν στην ουσία και η προχθεσινή «στάση» του υπουργού Γεωργίας στο Αγρίνιο, παρόμοια με αυτές, που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες στους Νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Αρτας. Ο Γ. Ανωμερίτης δε φρόντισε να κρατήσει ούτε τα προσχήματα του «ήλθον, είδον και απήλθον», αφού απέφυγε - για άλλη μια φορά - να δει τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών.

Η «απάντηση» που περίμεναν οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής - όταν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας του έθεσαν τα τεράστια και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής που ακολουθούν κυβέρνηση και ΕΕ, με την επιβολή ποσοστώσεων, προστίμων συνυπευθυνότητας και τις εξευτελιστικές τιμές - έγινε ...«καπνός»! Αντί απάντησης, ο υπουργός αναμάσησε τη γνωστή «καραμέλα» για τις «σωτήριες» Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, το νέο νόμο για τους Συνεταιρισμούς (που οι αγρότες τον αποκαλούν «ταφόπλακα»), το σχέδιο Καποδίστρια, στο οποίο υποτίθεται ότι θα στηριχτεί η ανάπτυξη της υπαίθρου, κλπ., κλπ.

Βέβαια, ο υπουργός δε διευκρίνισε τι εννοεί, όταν μιλάει για «ανάπτυξη της υπαίθρου», όταν η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ οδηγούν την αγροτιά στο ξεκλήρισμα, αναγκάζοντας χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, να εγκαταλείψουν τη γη και τα χωριά τους. Γιατί, αν εννοεί τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής και της γης σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες, που θα ...αναπτυχθούν, πατώντας στις πλάτες των φτωχών αγροτών, τότε έχει δίκιο...

Συστάσεις...

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής πραγματοποιήθηκε χτες κι όπως ανακοινώθηκε το αντικείμενο της συζήτησης ήταν το κοινοβουλευτικό έργο του επόμενου διαστήματος. Εξερχόμενος δε της συνάντησης ο κ.Κακλαμάνης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, έσπευσε να παροτρύνει τους δημοσιογράφους, να «ξεχάσουν τις εκλογές».

Δε λέμε, σεβαστή η παρότρυνση του προέδρου της Βουλής, αλλά την έκανε και στον κ. Σημίτη; Πάντως, ακόμη κι αν την έκανε, είμαστε σίγουροι, ότι δε βρήκε καμιά ανταπόκριση...

Ως χρονιά της ΕΜΑΚ (Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών) χαρακτήρισε προχτές ο Κ. Σημίτης το 1999, στη διάρκεια επίσκεψής του στην έδρα της μονάδας στην Ελευσίνα. Πάντως, παρότι μίλησε και είπε διάφορα, δεν ανέφερε το παραμικρό για το γνωστό και δίκαιο αίτημα των ανδρών της ΕΜΑΚ, να αναγνωριστεί η εργασία τους ως ανθυγιεινή και επικίνδυνη.

Κι όπως καταλαβαίνετε, αφού το 1999, ως χρονιά της ΕΜΑΚ, τελειώνει, ήδη, ούτε το 2000 έχει την πρόθεση να ικανοποιήσει το αίτημα ο πρωθυπουργός.

Περίεργη... αξιολόγηση

«Γεμάτος γεγονότα ήταν ο χρόνος που φεύγει και πρόσωπα, που πάνω τους έπεσαν οι προβολείς της δημοσιότητας. Τα περισσότερα ήδη ξεχάστηκαν. Τρία, όμως, θα μείνουν στη μνήμη των Ελλήνων και θα επανέρχονται στην επικαιρότητα και κατά τα επόμενα χρόνια.» Ετσι ξεκινούν οι «Απόψεις» της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας», με τίτλο «Απολογισμός '99». Μόνο, που διαβάζοντας κανείς παρακάτω, βλέπει πως η εγκληματική επιδρομή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, όπως και οι πάνδημες αντιπολεμικές και αντιαμερικανικές κινητοποιήσεις του λαού μας δεν κρίθηκαν άξιες, να συμπεριληφθούν ανάμεσα στα τρία σοβαρότερα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε.

Πιστεύει, άραγε, η «Ε» ότι έχουν ξεχαστεί..;

Αδίστακτοι έμποροι

Κάτι σαν πλειστηριασμός βρεφών μοιάζει αυτό που γίνεται τούτες τις μέρες, με τα μωρά που σκοπεύουν να «σκάσουν μύτη», μαζί με το έμπα της νέας χιλιετίας, την οποία βεβαίως -θέλοντας και μη - τη φέρνουνε ένα χρόνο νωρίτερα. (Ελπίζουμε, αν και δεν το νομίζουμε, ότι δε θα φέρουν και μωρά πριν την ώρα τους στον κόσμο, σ' αυτή την τρελή κούρσα που έχουν ξεκινήσει). Εδώ η καλύτερη προσφορά! Εδώ τα περισσότερα δώρα(!), διαφημίζουν διάφορα μαιευτήρια, τα οποία - άκουσον, άκουσον - προσφέρουν, μεταξύ άλλων, ασφάλιση δια πάσαν σοβαρή(!) νόσον του μωρού που θα γεννηθεί πρώτο!

Δηλαδή, είναι να τους ακούει η κάθε, φυσιολογικά σκεπτόμενη, ετοιμόγεννη γυναίκα και ή να κρατηθεί να γεννήσει αργότερα -πράγμα βεβαίως αδύνατον - ή να βρει καμιά μαμή να την ξεγεννήσει σπίτι της, μήπως και γλιτώσει και η ίδια και το βρέφος από τους αδίστακτους εμπόρους.

«Αρχιμηνιά... »

«Αρχιμηνιά

κι αρχιχρονιά»

όλος ο κόσμος

λέει

και μοιάζει

ο κακόμοιρος

σαν σιγανά

να κλαίει,

έτσι που μέσα

στα σκ...

τον έχουνε

να πλέει!

«Αρχιμηνιά

κι αρχιχρονιά»

ο κόσμος

σιγοντάρει

και η φωνή του

ακούγεται

σα να θρηνεί

δοξάρι,

έτσι που πια

τον κυβερνούν

οι γκάγκστερς

κι οι κουρσάροι!


Ο οίστρος

Για να δούμε

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ τελικά τι θα γίνει αυτή τη νύχτα. Μέχρι πριν λίγες μέρες δεν ανησυχούσε σοβαρά κανείς. Από τότε, όμως, που βγήκαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών και είπαν ότι ο «κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα» δικαίως δαγκώθηκε ο κόσμος. Μπορεί η Νέα Ζηλανδία, που θα κάνει πρώτη την αλλαγή του έτους να μην έχει προβλήματα με τη μηχανοργάνωση και τις κρατικές υπηρεσίες της, αλλά εκεί δεν έχουν εκσυγχρονιστές. Εδώ έχουμε.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι την τελευταία φορά που ειπώθηκε κάτι περί ετοιμότητας από κρατικούς φορείς ήταν μετά τους σεισμούς και όλοι ξέρουμε τι επακολούθησε. Τώρα κάτι επισκέψεις του Σημίτη τις προηγούμενες ημέρες σε κάτι καταυλισμούς - πρότυπα δε φανταζόμαστε ότι πείθουν κανέναν, σχετικά με το ποσό καλά περνάνε οι σεισμοπαθείς.

Πάντως, αυτά που ακούτε για μια εικόνα πλήρους διάλυσης, όπου δε θα λειτουργεί τίποτε και θα ισχύει το πλήρες χάος, αφού δε θα έχουμε φως, φανάρια στους δρόμους και οποιαδήποτε υπηρεσία, μάλλον δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Είναι δυνατόν να συμβεί σε μια νύχτα ό,τι δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ να κάνει σε 3 χρόνια;

ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ η αλλαγή του χρόνου ήταν είναι και θα είναι μια ευχάριστη στιγμή για όλους μας άσχετα από οποιαδήποτε κατάσταση, αφού ο λληνας αν μη τι άλλο έχει συνηθίσει στις «κακουχίες» και ξέρει να περνάει καλά όταν το θέλει, είτε τον αφήνουν είτε όχι.

Και με δεδομένο ότι τέλος πάντων φέτος αλλάζουμε και χιλιετία εκτός από έτος, δικαιούμαστε να περάσουμε ακόμα καλύτερα. Μετά βλέπουμε!

Να ευχηθούμε λοιπόν Καλή Χρόνια. Και να μην ξεχνάμε ότι το ποσό καλή θα είναι εξαρτάται από εμάς κι από το ποσό θα φροντίσουμε να την κάνουμε καλή, αντιστεκόμενοι σε όσα μας θίγουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ