Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - CIA
Αλληλοκατηγορίες για τους Ταλιμπάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ -- ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τις πιέσεις προς το Πακιστάν για δράση εναντίον των Ταλιμπάν εντείνει το Αφγανιστάν, απαιτώντας την εφαρμογή «αυστηρών μέτρων εναντίον των Ταλιμπάν και των τρομοκρατικών οργανώσεων» που δρουν στην περιοχή των φυλών στη μεθόριο των δύο χωρών. Η αφγανική κυβέρνηση δείχνει να στρώνει το δρόμο στο άνοιγμα του πολεμικού μετώπου στο Πακιστάν, υπογραμμίζοντας ότι στις συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες ήδη επιχειρούν αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιώντας επιθέσεις, ενώ και ο πακιστανικός στρατός πραγματοποιεί συνεχώς «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», αυξάνοντας παράλληλα τα θύματα των αμάχων, οι Ταλιμπάν έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται και να περνούν στο Αφγανιστάν ενισχύοντας τις εκεί δυνάμεις τους.

Ωστόσο, στη συνάντηση πακιστανικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης του Ναουάζ Σαρίφ, με θέμα την «τρομοκρατία», ο δεύτερος ζήτησε ουδετερότητα της χώρας του στο ζήτημα του Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική που ακολούθησε ο ίδιος, κατά την πρωθυπουργία του, της άμεσης εμπλοκής ήταν «αποτυχημένη». Δηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της δυσαρέσκειας για την αύξηση των θυμάτων αμάχων στο Πακιστάν, λόγω των διαφόρων «αντι - Ταλιμπάν» επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, η CIA προσπαθεί να διαγνώσει «συμμάχους και εχθρούς» στις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες από τη δημιουργία τους διατάχθηκαν να συνεργάζονται με τους ισλαμιστές, ενάντια στο λαϊκό καθεστώς στο Αφγανιστάν και τη Σοβιετική Ενωση και τώρα καλούνται να «απογαλακτιστούν». Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που εκπαίδευσαν, εξόπλισαν και ενίσχυσαν τους Ταλιμπάν, τις προηγούμενες δεκαετίες, σήμερα προσπαθούν να «προστατευθούν» από διπλούς πράκτορες, οι οποίοι δρουν κυρίως μέσω των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών (ISI), απαιτώντας από την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, να ενεργήσει, προκειμένου να σταματήσουν να παρέχονται πληροφορίες μέσω της ISI, στους Ταλιμπάν. Αναλυτές χαρακτηρίζουν «σχιζοφρενική» τη σχέση CIA - Πακιστάν, καθώς Ουάσιγκτον και Ισλαμαμπάντ δηλώνουν σύμμαχοι κατά της τρομοκρατίας, ωστόσο επικρατεί η δυσπιστία.

Χθες ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο «23 Ταλιμπάν» σε συγκρούσεις στο πλαίσιο των «εκκαθαριστικών», χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται η ταυτότητα των νεκρών, ενώ ακόμα τρεις Αφγανοί αστυνομικοί και ένας Βρετανός κατοχικός στρατιώτης σκοτώθηκαν σε «επιθέσεις Ταλιμπάν» σε διάφορα σημεία του Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ