Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ανεπίσημες» απόπειρες ισραηλινο-τουρκικής αναθέρμανσης

Ο Λευκός Οίκος φέρεται να πίεσε για τη συνάντηση Νταβούτογλου - Μπεν-Ελιέζερ στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Ανεπισήμως» συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες ο Ισραηλινός υπουργός Εμπορίου, Μπένιαμιν Μπεν-Ελιέζερ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμάντ Νταβούτογλου, επιδιώκοντας, προφανώς, βελτίωση στις διμερείς σχέσεις που έχουν πληγεί μετά και από την ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή βοήθειας στις 31 Μάη. Η είδηση μεταδόθηκε καταρχάς από ισραηλινά ΜΜΕ και επιβεβαιώθηκε από την τουρκική διπλωματία, που υποστήριξε ότι η συνάντηση ζητήθηκε από το Ισραήλ και δεν κατέληξε πουθενά.

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι ισχύουν πάντα οι προϋποθέσεις που έχει θέσει για αναθέρμανση των διμερών διπλωματικών σχέσεων: Επίσημη απολογία για την επίθεση, αποζημίωση των θυμάτων, διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και άρση του εμπάργκο στη Γάζα. Διαφορετική είναι η ισραηλινή εκδοχή.

Υποστηρίζει ότι «Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε ανεπίσημη συνάντηση με τον Μπεν-Ελιέζερ» και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου «το επέτρεψε». Για το περιεχόμενο της συνάντησης δε γίνεται λόγος ούτε στα τουρκικά ούτε στα ισραηλινά ΜΜΕ, τα οποία, όμως, ισχυρίζονταν ότι πίεσε ο Λευκός Οίκος, που κανόνισε και τις λεπτομέρειες, επιδιώκοντας αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο καλών του συμμάχων στην περιοχή.

Το βέβαιο είναι ότι η συνάντηση Νταβούτογλου - Μπεν-Ελιέζερ άναψε φωτιές στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού στο Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν κατήγγειλε ότι δεν ενημερώθηκε για τη συνάντηση, μιλώντας για «προσβολή, παράκαμψη και υπόσκαψη του κύρους του». Το πρωθυπουργικό γραφείο μίλησε για «τεχνικό λάθος». Γεγονός, πάντως, είναι ότι ο Λίμπερμαν προκαλεί αντιδράσεις, ενώ ο Μπεν-Ελιέζερ είναι γνωστός για τις φιλο-τουρκικές του θέσεις και είχε ταχθεί υπέρ της διενέργειας διεθνούς έρευνας.

Εκατέρωθεν εντυπώσεις

Την ετοιμότητα του Ισραήλ ν' απελευθερώσει 1.000 Παλαιστινίους κρατουμένους, υπό τον όρο ότι «όσοι κριθούν επικίνδυνοι» από τις ισραηλινές αρχές, θα μεταβούν στη Γάζα και στην Τυνησία (και όχι στη Δ. Οχθη), προκειμένου ν' απελευθερωθεί ο στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ (κρατείται στη Γάζα από το 2006), ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, υπό την αυξανόμενη πίεση της κοινής γνώμης. Η «Χαμάς» δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτε νέο στην ισραηλινή εξαγγελία» μη διευκρινίζοντας αν δέχεται την ανταλλαγή.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, από την άλλη, κάλεσε τρεις μεγάλες ισραηλινές εφημερίδες («Χααρέτζ», «Γιεντιότ Αχαρονότ», «Μααρίβ») και τους έδωσε συνέντευξη. Υποστήριξε ότι «αν επιτευχθεί πρόοδος στο ζήτημα των συνόρων του παλαιστινιακού κράτους και στα της ισραηλινής ασφάλειας, τότε ανοίγει ο δρόμος για άμεσες συνομιλίες», συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι την ασφάλεια μπορεί να την αναλάβουν «δυνάμεις του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ», αποδεχόμενος, δηλαδή, την ισραηλινή απαίτηση περί αποστρατιωτικοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ