Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Γενικευμένη εσωκομματική αντιπαράθεση

Αντεγκλήσεις μεταξύ ΣΥΝ και «Ανανεωτικής Πτέρυγας», εν μέσω φημολογίας για την ίδρυση νέου κόμματος

Απ' το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογή της απ' το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, συνεχίστηκε το περασμένο Σάββατο η διαμάχη ανάμεσα στον ΣΥΝ και την «Ανανεωτική Πτέρυγα».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους αποχωρήσαντες απ' τον ΣΥΝ λέγοντας: «Είχαν κάνει την επιλογή τους από καιρό. Είχαν εκ των προτέρων εντοπίσει τις κόκκινες γραμμές που θα δικαιολογούσαν τις αποφάσεις τους, και όταν χρειάστηκε τις μετατόπιζαν (...) Θα κριθούν και από το πρίσμα της πολιτικής αλλά και από αυτό της ηθικής τάξης».

Στο ίδιο πνεύμα, σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» δήλωσε ότι η «Ανανεωτική Πτέρυγα» «έκανε άλμα στο κενό» και υπερασπίστηκε τον «αριστερό ευρωπαϊσμό» και τη «στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου», που υπηρετεί ο ΣΥΝ. Επίσης, στην ομιλία του στην ΚΠΕ, ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε για μια ακόμη φορά «πρωτοβουλίες συνεννόησης» στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα λοιπά, συμμετέχοντας στην κυβερνητική προπαγάνδα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο κλίμα απειλής για χρεοκοπία, καλώντας οικονομολόγους του χώρου να είναι προσεκτικοί στα μηνύματα που στέλνουν, να μην ταυτίζονται με «μια μερίδα του κεφαλαίου που υποστηρίζει στάση πληρωμών και έξοδο απ' την ευρωζώνη», αλλά να δίνουν απαντήσεις στο πλαίσιο του υπάρχοντος συσχετισμού δυνάμεων που σήμερα «είναι συντριπτικοί εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας».

Δηλαδή, απαντήσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του καπιταλισμού. Αλλωστε, διευκρίνισε πως το κρίσιμο ζήτημα για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι η αμφισβήτηση του συστήματος, αλλά «αν οι σημερινές τεράστιες κοινωνικές ανισότητες θα παραμείνουν ή αν θα υπάρξει μια πραγματική αναδιανομή πόρων».

Οξυμένες αντεγκλήσεις

Η ΚΠΕ επανεξέλεξε γραμματέα της τον Δ. Βίτσα με 80 ψήφους υπέρ και 40 λευκά, προερχόμενα ως επί το πλείστον απ' το «αριστερό ρεύμα». Εκλέχτηκε ακόμα νέα Πολιτική Γραμματεία, αποτελούμενη από 21 μέλη. Αρκετοί διαφώνησαν με τον αριθμό προτείνοντας μικρότερο, ενώ ζήτημα προέκυψε και με το αν θα εφαρμοστεί η καταστατική πρόβλεψη για θητείες, που τελικά παρακάμφθηκε.

Στη νέα ΠΓ η «Αριστερή Ενότητα» εξέλεξε 10 μέλη ενώ σ' αυτήν πρόσκεινται ο Αλ. Τσίπρας και ο Δ. Βίτσας που μετέχουν δικαιωματικά, το «Αριστερό Ρεύμα» εξέλεξε 6 μέλη, ανάμεσά τους δεν είναι ο Π. Λαφαζάνης που επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και δεν έθεσε υποψηφιότητα, ενώ απ' την «Πρωτοβουλία 2010» εκλέχτηκαν 3 μέλη.

Τα όσα ο Αλ. Τσίπρας καταμαρτύρησε στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» προκάλεσαν την αντίδρασή της. Με ανακοίνωση που εξέδωσε τον χαρακτηρίζει «πρόεδρο της διάσπασης», του προσάπτει ότι «απέρριψε όλες τις έγκαιρες και επανειλημμένες προτάσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας για αποδέσμευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αριστερισμό» και συνεπώς ότι «έχει την απόλυτη ευθύνη της διάσπασης».

Σε συνέντευξή του στην «Αυγή» ο Φ. Κουβέλης υπεραμύνεται μιας συμπόρευσης στο συνδικαλιστικό κίνημα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προειδοποιεί την ηγεσία του ΣΥΝ να φυλαχτεί, διότι «αν δεν υπάρξει πρόσφορος ο εσωτερικός εχθρός που λέγεται Ανανεωτική Πτέρυγα, τότε θα αναζητήσουν άλλον εχθρό» και αφήνει ανοιχτό το θέμα συγκρότησης νέου κομματικού φορέα, ενώ δηλώνει το ενδιαφέρον της «πτέρυγας» για συμπόρευση με τους «Οικολόγους - Πράσινους».

Συντηρούν τη συζήτηση για «νέα κόμματα»

Στα τέλη Ιούνη, η «Ανανεωτική Πτέρυγα», έχοντας ολοκληρώσει επαφές και συσκέψεις ανά την Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει πανελλαδική σύσκεψη, όπου θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της για το αν θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Κάποιοι εικάζουν ότι ακόμα αναμένει κινήσεις της ηγεσίας του ΣΥΝ «ξεκαθαρίσματος» της κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ, που αν γίνουν θα βαρύνουν στην όποια επιλογή της.

Τέλος, στην εφημερίδα «Θεσσαλία» παραχώρησε συνέντευξη ο Αλ. Αλαβάνος απορρίπτοντας την προοπτική ενός νέου κόμματος καθώς όπως είπε «αρκετά έχουμε, το εγχείρημα του Μετώπου δεν είναι διαίρεση».

Επιβεβαιώνοντας τα πολιτικά «νήματα» που τον συνδέουν άρρηκτα με τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του, δήλωσε για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις ότι «προσωπικά θα ήθελα την παραμονή μας στο ευρώ, ένα νόμισμα που μας κάνει μέρος ενός μεγαλύτερου οικονομικού συνόλου» και πρότεινε ότι «πρέπει να φύγει μια κυβέρνηση που εκτός από δουλική είναι και εντελώς ανίκανη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ