Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Για ένα εξάμηνο το φακέλωμα δεδομένων

Νομοσχέδιο το οποίο ενσωματώνει τη νέα Οδηγία της ΕΕ, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης

Ενας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα του χτυπήματος των βασικών δημοκρατικών ελευθεριών προστίθεται με την επικύρωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2006/24/ΕΚ, με την οποία επιβάλλεται η υποχρέωση πλέον στα κράτη - μέλη της ΕΕ να διατηρούν οπωσδήποτε για έξι μήνες τα προσωπικά δεδομένα από την παροχή των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Το σχετικό νομοσχέδιο παρουσίασε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης. Με το ισχύον καθεστώς και συγκεκριμένα με την προηγούμενη Οδηγία 2002/58/ΕΚ, προβλεπόταν η προληπτική δυνατότητα διατήρησης ορισμένων δεδομένων επικοινωνίας. Τώρα, γίνεται υποχρεωτική η διατήρηση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων για ένα εξάμηνο και η διάθεσή τους στις αρμόδιες αρχές.

Στη δικαιοδοσία του «Μεγάλου Αδερφού» θα βρίσκονται ο τηλεφωνικός αριθμός του καλούντος, το όνομα και η διεύθυνση του συνδρομητή ή του εγγεγραμμένου χρήστη, ο αριθμός ή οι αριθμοί των καλούμενων (του τηλεφώνου που κλήθηκαν). Επίσης ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις, κωδικός ταυτότητας χρήστη ή ο αριθμός τηλεφώνου του παραλήπτη διαδικτυακής τηλεφωνικής κλήσης.

Ακόμη, θα αποθηκεύονται δεδομένα αναγκαία για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας, ώρας και διάρκειας της επικοινωνίας, ημερομηνία και ώρα σύνδεσης και αποσύνδεσης με το διαδίκτυο. Δηλαδή, θα καταγράφονται και θα αποθηκεύονται τα δεδομένα κίνησης και θέσης και τα συναφή δεδομένα που είναι αναγκαία για την αναγνώριση του συνδρομητή ή χρήστη. Μάλιστα, θα διατηρούνται και τα δεδομένα ανεπιτυχών κλήσεων.

Για τα μάτια του κόσμου, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η επεξεργασία των αποθηκευμένων προσωπικών δεδομένων θα επιτρέπεται εφόσον διαταχθεί η διενέργεια ανακριτικής πράξης σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου για την τέλεση συγκεκριμένου εγκλήματος. Μετά την πάροδο του εξαμήνου, θα γίνεται η καταστροφή των προσωπικών δεδομένων και ως αρμόδια εποπτική αρχή ορίζεται η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ