Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
BOYΛH
Στην τελική ευθεία η νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση

Στην τελική ευθεία για τη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση και προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης στις επιλογές της ΕΕ, οδηγούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου «Πολιτεία» του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, καταγγέλλοντας ότι με τα προτεινόμενα μέτρα θα οδηγηθούμε σε χειρότερες, λιγότερες και ακριβότερες δημόσιες υπηρεσίες. Μάλιστα, αυτές θα μετατραπούν σε φέουδο των υπουργών, ενώ η Βουλή θα μπει σε «καραντίνα» όσον αφορά τον έλεγχο.

Με το νομοσχέδιο, υπογράμμισε ο βουλευτής, επαναπροσδιορίζονται τα όρια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το κράτος θα απαλλαγεί από συγκεκριμένες υπηρεσίες, οι οποίες θα μεταφερθούν στους ιδιώτες. Οσο, δε, για την προτεινόμενη μέτρηση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τις πειθαρχικές απειλές, όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ένα νέου τύπου δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος θα εκτελεί άκριτα τις άνωθεν εντολές.

Σχολιάζοντας τα όσα προβλέπονται για τη λειτουργία των υπηρεσιών τα απογεύματα και το Σάββατο, είπε ότι αποτελεί το Δούρειο Ιππο, για μπουν στο δημόσιο οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως γίνεται και με το συζητούμενο στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Μάλιστα, τόνισε ο Στ. Σκοπελίτης, είναι βάσιμος ο φόβος ότι η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει και στη μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο νομοσχέδιο συγκροτούνται «Ομάδες Διοίκησης» για τη γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων, οι οποίες, όμως, θα λειτουργούν ως παράλληλη διοίκηση. Ο Στ. Σκοπελίτης υπογράμμισε ότι μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχουν και ρουσφετολογικές και «φωτογραφικές» διατάξεις για να καλυφθούν διάφοροι «ημέτεροι».

Αντίθετοι με το νομοσχέδιο δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «απροκάλυπτο κομματικό νεποτισμό», και του ΣΥΝ, γιατί αποτελεί «συρραφή» διατάξεων, που δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ