Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαδήλωσαν για τη «Χάρτα» της εργατικής τάξης
  •   Πολυπληθής διαδήλωση στη Νίκαια, χιλιάδων εργαζομένων
  •   Με χειροκροτήματα έγιναν δεκτά  τα μέλη του ΠΑΜΕ

Associated Press

Με μια μεγάλη διαδήλωση που ο όγκος της ξεπερνούσε τις 50.000 ανθρώπους, η εργατική τάξη της Ευρώπης «υποδέχτηκε» στη Νίκαια της Γαλλίας τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ που παίρνουν μέρος στη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Οι διαδηλωτές, που πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης υπό συνεχή βροχή, απέκλεισαν το κτίριο όπου διεξάγονται οι εργασίες της Διακυβερνητικής, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις το περιφρουρούσαν.

Παρά την πολυμορφία των συνθημάτων και των δυνάμεων που διαδήλωσαν χτες στη Νίκαια, αλλά και την προσπάθεια της ΣΕΣ (που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης) να μετατρέψει τις διαμαρτυρίες σε ανώδυνα «χάπενινγκ», έντονα ακούστηκαν στη διαδήλωση τα συνθήματα κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών του διεθνούς κεφαλαίου.

Αίσθηση προκάλεσε στους διαδηλωτές η παρουσία των μελών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που όταν έφτασαν στο χώρο της προσυγκέντρωσης έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα. Το μπλοκ του ΠΑΜΕ μαζί με συναδέλφους ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων άλλων χωρών της Ευρώπης, διαδήλωσαν και φώναξαν: «Αυτή η Ενωση η Ευρωπαϊκή, των μονοπωλίων είναι εντολή», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο». Ανάρπαστη έγινε από τους διαδηλωτές η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στα αγγλικά και γαλλικά το ΠΑΜΕ, στην οποία μεταξύ άλλων υπογράμμιζε ότι «οι εργαζόμενοι της Ευρώπης, μπροστά στον εμπαιγμό και την υποκρισία της ΕΕ για τη δήθεν Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, θα πρέπει ν' αντιπαραθέσουν τη δική τους διεθνιστική ταξική "Χάρτα" των ταξικά προσανατολισμένων αγώνων, για πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, αντίστοιχα με τις νέες αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων».


Associated Press

«Ηταν μια πολύ μεγάλη διαδήλωση, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες», μας είπε από το τηλέφωνο ο Δ. Αγκαβανάκης που πήρε μέρος στις εκδηλώσεις, μαζί με την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Σχολιάζοντας αυτή τη μεγάλη συμμετοχή από κάθε γωνιά της Ευρώπης, ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι της «γηραιάς ηπείρου», όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν πως η βαθύτερη αιτία, των δημοκρατικών ασφαλιστικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, βρίσκεται στην πολιτική του κεφαλαίου της ΕΕ και του ιμπεριαλισμού.

Στη Νίκαια χτες, όπως και στην Πράγα πριν λίγο καιρό, οι εργαζόμενοι αντιστέκονται, διαμαρτύρονται και με πολλούς τρόπους εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της ΕΕ. Αυτό όμως που απαιτείται σήμερα -και αυτό είναι ένα συμπέρασμα που βγήκε μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις- είναι να υπάρξει ένας ενιαίος πανευρωπαϊκός συντονισμός των εργαζομένων όλης της Ευρώπης, σε ταξική κατεύθυνση και να δοθεί συνέχεια με μεγαλύτερο δυναμισμό και προγραμματισμένα και όχι μόνο με αφορμή κάποια γεγονότα. Το ΠΑΜΕ, κατέληξε ο συνδικαλιστής θα δουλέψει και θα πάρει πρωτοβουλίες που να εξυπηρετούν αυτήν την ανάγκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ