Κυριακή 13 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Συνέπεια των ισχυρών εγγενών αντιφάσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνέπεια των ισχυρών εγγενών αντιφάσεων μιας πολιτικής δύναμης που επιχειρεί να εμφανιστεί με ριζοσπαστικό αντικαπιταλιστικό λόγο, έχοντας όμως στρατηγική σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, είναι η εσωκομματική διαμάχη που οξύνεται στον ΣΥΝ και κατ' επέκταση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» αποχώρησε το προπερασμένο Σάββατο από το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ. Οι περισσότεροι από 300 εκλεγμένοι αντιπρόσωποί της δε συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής νέων οργάνων, αφού δεν έγινε δεκτός ο όρος που έθεσε ο επικεφαλής της, Φ. Κουβέλης, για αποχώρηση του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρεις μέρες μετά τη λήξη του συνεδρίου, την περασμένη Τετάρτη, οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» δήλωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους. Πρόκειται για τους Φ. Κουβέλη, Ν. Τσούκαλη, Θ. Λεβέντη και Γρ. Ψαριανό.

Ο Φ. Κουβέλης παραιτήθηκε απ' τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και ο Θ. Λεβέντης απ' τη θέση του έβδομου αντιπροέδρου της Βουλής. Ολα αυτά, στο φόντο εικασιών ότι θα συγκροτήσουν νέο κομματικό φορέα.

Αγνωστο παραμένει τι θα αποφασίσει τελικά ο επίσης προερχόμενος απ' την «Ανανεωτική Πτέρυγα» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος για την ώρα δεν ακολούθησε τους άλλους τέσσερις στην έξοδό τους απ' την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δηλώνοντας πως περιμένει τις πρωτοβουλίες που ο Αλ. Τσίπρας ανήγγειλε στο Συνέδριο ότι θα λάβει για το ξεκαθάρισμα της κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την Τετάρτη, ο Τ. Κουράκης έθεσε ζήτημα ηθικής και πολιτικής νομιμότητας, ζητώντας την παραίτηση και παράδοση των βουλευτικών τους εδρών, ενδεχόμενο που οι ίδιοι δε συζητούν καν.

Σαν έμμεση προτροπή σε παραίτηση εκλαμβάνεται και ένα σημείο της δήλωσης που έκανε αμέσως μετά ο Αλ. Τσίπρας, όπου τους υπενθυμίζει ότι εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ότι η επιλογή τους αλλοιώνει τη «λαϊκή εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπηθεί στη Βουλή με 13 βουλευτές».

Ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό αν πράγματι η ηγεσία του ΣΥΝ επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη καθώς αν ο Φ. Κουβέλης παραιτηθεί, τη θέση του στο κοινοβούλιο θα καταλάβει η Ν. Βαλαβάνη που πρόσκειται στο «μέτωπο» του Αλ. Αλαβάνου.

Από τη λήξη του συνεδρίου και έπειτα, οργιάζουν οι φήμες για την πρόθεση των «Ανανεωτικών» να ιδρύσουν νέο κομματικό φορέα. Η φημολογία τροφοδοτείται από κινήσεις, όπως η προσέγγιση πολιτικών προσώπων ή άλλων πολιτικών φορέων, η ενοικίαση δικών τους γραφείων, οι περιοδείες και οι συσκέψεις ανά την Ελλάδα στο όνομα της «ανασυγκρότησης του ανανεωτικού χώρου».

Προς στιγμήν πάντως δεν έχουν ανακοινώσει αποχώρηση απ' τον Συνασπισμό, ο πρόεδρος του οποίου Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του, την Πέμπτη, άφησε υπονοούμενα για ενδεχόμενη διαγραφή τους, λέγοντας πως σύμφωνα με το καταστατικό δεν μπορεί κάποιος να είναι μέλος του ΣΥΝ και να μην ανήκει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Συμφωνούν στην ανάγκη σύμπραξης

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο Αλ. Τσίπρας, όσο και άλλοι βουλευτές επέμειναν στην ανάγκη να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας τόσο στη Βουλή, όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στα συνδικάτα, κ.α., ενδεχόμενο που αντιμετωπίζεται θετικά απ' την «Ανανεωτική Πτέρυγα».

Είναι και αυτό μια επιπλέον απόδειξη ότι αμφότερες οι πλευρές συνειδητοποιούν το ρόλο που καλούνται να παίξουν σαν τροχοπέδη στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, παρά τις επιμέρους αντιθέσεις, επιδιώκουν τη σύμπραξη σε μέτωπα που σχετίζονται με το κίνημα, όπου ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως συμπορεύεται και με οργανωμένες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ.

Καθόλου τυχαία, μάλιστα, στελέχη τόσο της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» όσο και του «Αριστερού Ρεύματος» επισήμαναν στο πλαίσιο του συνεδρίου πως μπορούν και θέλουν να συνυπάρξουν, παρά τις διαφορές, καλώντας τον Αλ. Τσίπρα να πράξει τα δέοντα για να διασφαλίσει την ενότητα του ΣΥΝ.

Την επομένη της διάσπασης, απ' όλες τις πλευρές γίνεται προσπάθεια να μετριαστεί ο αντίκτυπος, συνεκτιμώντας και το επικοινωνιακό πλήγμα που δέχεται από τις εξελίξεις η πολυθρύλητη «ενότητα της αριστεράς», την οποία έκανε παντιέρα της προπαγάνδας του σύσσωμος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, κύρια ενάντια στο ΚΚΕ και την αντιμονοπωλιακή στρατηγική του.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο των οπορτουνιστών είναι και τα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου, ισχυριζόμενος ότι «ένα κόμμα δεν μπορεί να έχει 4, 5, 6 ταυτόχρονες και ισόποσες εκφωνήσεις γραμμής». Απευθυνόμενος μάλιστα στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ταχθεί με τον Αλ. Αλαβάνο ανέφερε:

«Οσοι σχεδιάζουν να μας εγκλωβίσουν σε παιχνίδια άγονων αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών θα πάρουν το μήνυμά τους. Τα παιχνίδια τελειώνουν εδώ (...) Από Δευτέρα, θα πάρουμε την υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια μας, μαζί με τις συνιστώσες που επιμένουν να εμπνέονται από το ιδρυτικό μας συμβόλαιο, θα οικοδομήσουμε μια νέα στέρεη πολιτική συμφωνία, απομονώνοντας σχέδια ρήξεων και διασπάσεων».

Αυτή του η αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τη φράση που απηύθυνε στην «Ανανεωτική Πτέρυγα», ότι πολύ σύντομα θα διαπιστώσει ότι δεν έχουν και τόσο διαφορετικά σχέδια, ερμηνεύτηκε από πολλούς σαν διάθεση ρήξης με την ομάδα Αλαβάνου που δρα στο πλαίσιο του σχήματος. Κάτι που ίσως διαφανεί στην επόμενη, εντός της βδομάδας, συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τίποτα νέο δεν προκύπτει για το λαό

Οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν στο ακέραιο ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα καινούριο από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όπως και από τις δυνάμεις εκείνες που διαφοροποιούνται στα επιμέρους, διατηρώντας ανέπαφη τη στρατηγική ενσωμάτωσης στην κυρίαρχη πολιτική.

Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί συνολικά ο χώρος των οπορτουνιστών, επιδιώκοντας - στο μέτρο των δυνατοτήτων του - να θαμπώσει τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο, που ταυτίζεται με τη ριζοσπαστικοποίηση και πολιτικοποίηση της εργατικής πάλης, με στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού. Αυτή την προοπτική ζυμώνει πλατιά στους εργαζόμενους και στο λαό το ΚΚΕ, στα καθημερινά μέτωπα πάλης στα οποία πρωτοστατεί, για να μην πληρώσει ο λαός την καπιταλιστική κρίση, να πληρώσουν πολιτικά όσοι ευθύνονται γι' αυτήν.

Στον αντίποδα και ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες, ο χώρος, που εκφράζουν στο σύνολό τους οι τάσεις και οι συνιστώσες του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζεται από θέση αρχής τη σοσιαλδημοκρατία και φιλοδοξεί να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στη διαχείριση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Δηλωτικό μάλιστα της ενιαίας στρατηγικής τους είναι και το γεγονός ότι η ηγεσία του Συνασπισμού όλη την προηγούμενη βδομάδα επέμενε πως η απόφαση των «ανανεωτών» για αποχώρηση δεν προέκυψε από διαφωνία πάνω σε κάποιο ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα.

Επιβεβαιώνοντάς την, ο Φ. Κουβέλης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο και για να αιτιολογήσει την αποχώρηση της «Πτέρυγας», επικαλέστηκε την επιμονή της ηγεσίας του ΣΥΝ για συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, «λειτουργεί ως τροχοπέδη, μας καθηλώνει και μας οδηγεί σε πολλαπλά πολιτικά αδιέξοδα».


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ