Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτική απαγκίστρωση τώρα!

Πληθαίνουν, το τελευταίο διάστημα, τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο και τον επαρχιακό Τύπο, οι διαρροές και οι πληροφορίες για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν την αποστασιοποίησή τους δήθεν από την κυβερνητική «γραμμή» και είτε παραιτούνται από στελεχικές θέσεις, είτε εμφανίζονται να ασκούν κριτική σε επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση μάλιστα εντάθηκε μετά την αρνητική ψήφο που έδωσαν στο αντιλαϊκό μνημόνιο τρεις από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την πρόσφατη ψηφοφορία.

Καθόλου τυχαία, πολλές από αυτές τις «διαφοροποιήσεις» αφορούν στο συνδικαλιστικό κίνημα και την τοπική αυτοδιοίκηση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η όποια αποστασιοποίηση δε συνοδεύεται και με αυτόβουλη αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ. Τα δυσαρεστημένα στελέχη, δηλαδή, εμφανίζονται να διαφωνούν με πλευρές της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντάς τες σαν επιλογή της ηγεσίας του, χωρίς όμως να έρχονται σε ρήξη με την κεντρική πολιτική γραμμή, που είναι ταξική και βαθιά αντιλαϊκή. Με άλλα λόγια, τα ίδια στελέχη που έδωσαν μάχη για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές με το αντιλαϊκό του πρόγραμμα, εμφανίζονται σήμερα να διαφοροποιούνται από μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, τα οποία όμως αποτελούν κομμάτι της εφαρμογής του αντιλαϊκού προγράμματος που οι ίδιοι στήριξαν προεκλογικά.

Η πίεση που ασκεί η λαϊκή αγανάκτηση για τα βάρβαρα μέτρα είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα σε τόπους δουλειάς, εμφανίζονται να «διαφωνούν» με τις επιλογές της κυβέρνησης, προσπαθώντας να αποφύγουν και την προσωπική κατακραυγή. Τι προβάλλουν όμως σαν δικαιολογία; Οτι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είναι «ξένα» προς τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Οτι το ΠΑΣΟΚ είναι δήθεν ένα φιλολαϊκό κόμμα, που όμως εξαναγκάζεται να «διολισθήσει» σε αντιλαϊκές επιλογές.

Με άλλα λόγια, οι εμφανιζόμενοι σαν «διαφωνούντες» συνεχίζουν να υπερασπίζονται το ΠΑΣΟΚ, προσδίδοντάς του χαρακτηριστικά που αντικειμενικά δεν έχει σαν κόμμα της αστικής τάξης. Αλλωστε, παρόμοιες παρατηρήσεις για δήθεν διάσταση ανάμεσα στη «φυσιογνωμία» του ΠΑΣΟΚ και τα αντιλαϊκά μέτρα, ακούστηκαν ακόμα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, από στελέχη της κυβέρνησης που κατά τα άλλα συνεχίζουν να προωθούν τα βάρβαρα μέτρα που συναποφάσισαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ποιος είναι ο απώτερος στόχος τους; Χωρίς κανένας να παραγνωρίζει προσωπικές σκοπιμότητες ή ανταγωνισμούς μεταξύ ομάδων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μπροστά στις τοπικές εκλογές, αλλά και τις κυοφορούμενες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, οι όποιες «διαφοροποιήσεις» καταγράφονται και δε συνοδεύονται από οριστική διάρρηξη των δεσμών με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλουν στην καλλιέργεια συγχύσεων και στον εγκλωβισμό λαϊκών συνειδήσεων στην αυταπάτη ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει κι ένα φιλολαϊκό κομμάτι, που μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε διαφορετική κατεύθυνση.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι στη βάση του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν οργανωμένες λαϊκές δυνάμεις, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ότι τίποτα δεν τους ενώνει με την πολιτική του κόμματός τους, τις συνέπειες της οποίας δέχονται και αυτοί, μαζί με όλο το λαό. Αυτές τις δυνάμεις, που βρίσκονται ένα βήμα από το να μπουν θαρρετά στο κίνημα, προσπαθούν να αγκιστρώσουν οι κάθε λογής γιαλαντζί διαφωνούντες, που με βαρύγδουπες ανακοινώσεις καμώνονται τους μετά Χριστόν προφήτες και δηλώνουν πως παλεύουν για ένα «φιλολαϊκό» ΠΑΣΟΚ. Ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη. Εχει κάθε συμφέρον να συναντηθεί στους δρόμους με το ταξικό κίνημα, να διορθώσει την ψήφο του, να τιμωρήσει πολιτικά όσους στήνουν στον τοίχο τα δικαιώματά του.


Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ