Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Εκβιάζει για ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις

Με τον Αμερικανό πρέσβη συναντήθηκε χτες ο Ευ. Βενιζέλος, ενόψει της συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ

«Στρατηγική ψυχραιμίας» ονομάζει η κυβέρνηση τη στάση της απέναντι στις αλλεπάλληλες προκλήσεις με τις οποίες η Τουρκία υπενθυμίζει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Π. Μπεγλίτη, σχετικά με την πρωτοφανή πρόκληση της υπέρπτησης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους σε ύψος 150 μέτρων πάνω από την ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίνα». Τούρκοι διπλωματικοί υπάλληλοι που έγιναν χτες δέκτες του διαβήματος διαμαρτυρίας από την ελληνική πλευρά, δήλωσαν άγνοια για το περιστατικό (!) και δεσμεύτηκαν να το διερευνήσουν.

Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτα τις επιχειρηματικές κολεγιές για λογαριασμό της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία, πίσω από τις οποίες κρύβονται επιμελώς οι προωθούμενες διευθετήσεις στο Αιγαίο, ο Π. Μπεγλίτης παρουσίασε σαν μονόδρομο τη στρατηγική της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος πως ο μοναδικός αντίλογος είναι «να περάσουμε στην απέναντι όχθη και να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική επιχείρηση».

Για την κυβέρνηση, το πρόσφατο περιστατικό είναι «απαράδεκτο» και η «ψυχραιμία» που επιδεικνύει «δε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε αυτή την πρακτική, δε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την αμφισβήτηση ή την αναθεώρηση του καθεστώτος που ισχύει στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες».

Στην πραγματικότητα, πίσω από εκβιαστικά διλήμματα όπως «λύση με ΝΑΤΟικό πρόσημο ή πόλεμος», η κυβέρνηση επιδιώκει να νομιμοποιήσει τη στρατηγική της στο Αιγαίο, η οποία είναι στρατηγική ενσωμάτωσης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε διευθετήσεις που θα έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες στα κυριαρχικά δικαιώματα και το δικαίωμα της χώρας μας στην άμυνα.

Στο μεταξύ, τo νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ αναμένεται να είναι στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρτ και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε «αντικείμενο της συνάντησης ήταν θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας αλλά και θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΝΑΤΟ, ενόψει και της Συνόδου Υπουργών Αμυνας».

Η τελική επικύρωση του νέου ιμπεριαλιστικού δόγματος θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ των 28 χωρών - μελών το Νοέμβρη στη Λισαβόνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ