Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπογράφτηκε συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με τη Ρωσία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Υπογράφτηκε χτες στην Κωνσταντινούπολη η πυρηνική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας - Ρωσίας, παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο χωρών. Η συμφωνία υπογράφτηκε από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σέτσιν, επικυρώνοντας τη συνεργασία της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας για την Οικολογική, Τεχνολογική και Πυρηνική Ασφάλεια, Rostekhnadzor, και προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε ζητήματα πυρηνικής ενέργειας, καθώς και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι η Μόσχα μελετά τρόπους επέκτασης και μεγέθυνσης του αγωγού Blue Stream, προκειμένου να αποκτήσει δύο ακόμα γραμμές, ώστε το ρωσικό αέριο που μπαίνει στην Τουρκία να επανεξάγεται σε τρίτες χώρες.

Επιθέσεις και συνταγματική αναθεώρηση

Την ίδια στιγμή και ενώ στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται περιφερειακή διάσκεψη για την ασφάλεια, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, βόμβα εξερράγη στα δυτικά της πόλης, μπροστά από νοσοκομείο, με αποτέλεσμα 15 αστυνομικοί και δύο πολίτες να τραυματισθούν. Η αστυνομία δήλωσε ότι διεξάγει έρευνες, ενώ καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Παράλληλα, εξακολουθεί η διαμάχη «κοσμικών δυνάμεων» της αντιπολίτευσης και «ισλαμικής κυβέρνησης», με το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να αποφασίζει ότι θα εξετάσει τελικά την προσφυγή εναντίον του σχεδίου αναθεώρησης του Συντάγματος, προκειμένου να «ελεγχθούν ενδεχόμενα ελαττώματα στη διαδικασία». Η αναθεώρηση που επιχειρεί η κυβέρνηση του ΑΚΡ στοχεύει στην ενδυνάμωση της θέσης της έναντι των θεσμών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, η οποία την κατηγορεί για φίμωση της δικαστικής εξουσίας και του στρατού, που αποκαλεί «προμαχώνες του κοσμικού κράτους». Ωστόσο αντιπολίτευση και κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δε λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα του τουρκικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ