Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συνεχίζονται οι κόντρες την επομένη του συνεδρίου

Στη συγκρότηση νέου κομματικού φορέα προσανατολίζεται η «ανανεωτική πτέρυγα»

Εν αναμονή της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα όπου ο Φ. Κουβέλης αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και ενδεχομένως την ανεξαρτητοποίησή του, ακολουθούμενος από ακόμα τρεις βουλευτές, Ν. Τσούκαλη, Θ. Λεβέντη και Γρ. Ψαριανό, βρίσκεται ο Συνασπισμός, καθώς οι συναντήσεις που είχε μαζί τους ο Αλ. Τσίπρας απέβησαν άκαρπες.

Εξελίξεις, ωστόσο, αναμένονται και στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του προχτές το βράδυ με τον Φ. Κουβέλη, του ζήτησε να περιμένει τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για το ξεκαθάρισμα της κατάστασης στο σχήμα.

Προς το παρόν, η «ανανεωτική πτέρυγα» δείχνει να επιμένει στην απόφαση να κινηθεί στην κατεύθυνση συγκρότησης νέου πολιτικού φορέα. Μάλιστα, λέγεται ότι ήδη ετοιμάζονται τα γραφεία της στην πλατεία Βικτωρίας. Η ηγεσία του ΣΥΝ, πάντως, δηλώνει ότι ακόμα και σ' αυτήν την περίπτωση θα επιδιώξει να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την «ανανεωτική πτέρυγα».

Χτες η ηγεσία του ΣΥΝ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της «ανανεωτικής πτέρυγας», προς την οποία επαναδιατυπώθηκε η προτροπή να παραμείνει στο κόμμα και οι προσκείμενοι σ' αυτήν βουλευτές να παραμείνουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σημειώνεται πως «τάσεις ή σκέψεις απόσχισης τραυματίζουν την αξιοπιστία του κόμματός μας και υπονομεύουν το περιεχόμενο των προτάσεών μας για την έξοδο από την κρίση». Ωστόσο, δεν υποχωρεί από το ζήτημα που προβάλλεται σαν αιτία της αποχώρησης από την «ανανεωτική πτέρυγα», καθώς συμπληρώνει πως «πυξίδα μας για την σχέση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι άλλη από τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου».

Σε δική της ανακοίνωση για τη συνάντηση η «ανανεωτική πτέρυγα» αναφέρει ότι «την απόλυτη ευθύνη για τη ρήξη στο κόμμα έχει ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ» και προαναγγέλλει ότι «όσο μας αφορά, τα βήματα θα γίνουν δημοκρατικά με τη συμμετοχή του κόσμου της Αριστεράς, θα πάρουμε όσες πρωτοβουλίες απαιτούνται για την ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς».

Στο μεταξύ, έντονη δυσαρέσκεια έχει προκληθεί σε ένα μέρος των συνέδρων, κυρίως από την επαρχία, που δεν κατάφεραν να ψηφίσουν, καθώς το πρόγραμμα του συνεδρίου δεν τηρήθηκε, με συνέπεια οι ψηφοφορίες για την εκλογή νέας ΚΠΕ να αρχίσουν πολύ αργά την Κυριακή, όταν οι ίδιοι έπρεπε να αναχωρήσουν για τους τόπους διαμονής τους. Στη χτεσινή «Αυγή» ένας εξ αυτών καταγγέλλει ότι «οι μηχανισμοί και τα διευθυντήρια των τάσεων απρόσκοπτα... διόρισαν τη νέα ΚΠΕ».

Τέλος, ανακοίνωση εξέδωσε χτες η ΚΟΕ, με την οποία προσπαθεί να αποδείξει ότι «δεν μπλέκεται σε εσωτερικά ζητήματα του ΣΥΝ και προφανώς δεν έχει καμία σχέση με τα τεκταινόμενα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ