Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αφταστες οι κατακτήσεις της γυναίκας στο Σοσιαλισμό

Εκδήλωση τη Δευτέρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη, ως Διεθνούς μέρας της εργαζόμενης γυναίκας

Από την προχτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα, η Χριστίνα Τσεντούρου
Από την προχτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα, η Χριστίνα Τσεντούρου
Η προβολή της ανωτερότητας του σοσιαλιστικού συστήματος, όπως αυτή αποδεικνύεται και από τα δικαιώματα που εξασφάλισε στις εργαζόμενες γυναίκες, είναι σήμερα σοβαρό εφόδιο στην ιδεολογικοπολιτική διαμάχη με τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις, οι οποίες με το ένα χέρι βάζουν στο στόχαστρο τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών και από την άλλη υπερασπίζονται ένα σύστημα σάπιο μέχρι το μεδούλι.

Αυτό αναδείχθηκε στην προχτεσινή εκδήλωση της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ, που έγινε με αφορμή τη φετινή επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη, ως Διεθνούς μέρας της εργαζόμενης γυναίκας.

Στην προβολή των επιτευγμάτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, των πρωτόγνωρων κατακτήσεων των εργαζομένων, συνέβαλε τόσο το ντοκιμαντέρ με θέμα «Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και Γυναίκα», παραγωγής της τηλεόρασης του «902», όσο και οι φωτογραφίες και οι σοβιετικές αφίσες, που εκτέθηκαν στο χώρο του Συνδικάτου Οικοδόμων, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση.

Κατοχυρώθηκε η πραγματική ισοτιμία

Οπως επισήμανε στην ομιλία της η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η συμβολή του σοσιαλισμού στην υπόθεση της απελευθέρωσης της γυναίκας από την ταξική εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση, δεν περιορίζεται στην αναγνώριση της τυπικής ισότητας, της ισότητας απέναντι στο νόμο.

Στο σοσιαλισμό τέθηκαν οι βάσεις για να κατακτήσουν οι γυναίκες κοινωνική ισότητα και ισοτιμία. Με την απελευθέρωσή τους, πρώτα απ' όλα, από το καθεστώς της μισθωτής σκλαβιάς, με τη συμμετοχή τους στην εργατική εξουσία, στην οργάνωση της κοινωνικής παραγωγής, στους θεσμούς του εργατικού και λαϊκού ελέγχου.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση και η σοσιαλιστική οικοδόμηση συνάντησε σύνθετες δυσκολίες και εμπόδια από τα πρώτα της βήματα. Συνιστά πραγματικό άθλο το ξεπέρασμα της μορφωτικής και της γενικότερης πολιτιστικής καθυστέρησης, που ήταν ιδιαίτερα έντονη στις γυναίκες, με τον αναλφαβητισμό, το σκοταδισμό και τη θρησκοληψία να κυριαρχούν.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η προσφορά του σοσιαλισμού στην προστασία της υγείας των γυναικών, ζήτημα το οποίο αναδείχθηκε σε βασικό όρο για την ισοτιμία τους. Η αντίληψη της υλιστικής διαλεκτικής για την υγεία εκφράστηκε με τη δημιουργία ενός αποκλειστικά κρατικού και δωρεάν για όλους συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, που έδινε βάρος στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού.

Λαμβάνονταν ιδιαίτερα υπόψη οι πρόσθετες και εξειδικευμένες ανάγκες για παροχές Υγείας που έχει ο γυναικείος οργανισμός λόγω του αναπαραγωγικού του ρόλου. Θεσπίστηκαν μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, απαγορεύτηκε η εργασία των γυναικών σε επαγγέλματα βαριά και ανθυγιεινά, θεσπίστηκε η συνταξιοδότησή τους με ηλικιακό όριο τα 55 χρόνια, με πενταετή διαφορά από τους άνδρες.

Αναγνωρίστηκε κοινωνικά και προστατεύτηκε έμπρακτα η μητρότητα, με τη δημιουργία υποδομών και υπηρεσιών για το παιδί, απαλλάχτηκε η γυναίκα από ένα μέρος των εργασιών του νοικοκυριού με την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών όπως εστιατόρια στους χώρους δουλειάς, πλυντήρια, ραφεία.

Αγώνας στη σοσιαλιστική προοπτική

Ο σοσιαλισμός άνοιξε το δρόμο, για να κατακτήσουν οι γυναίκες ουσιαστική ισότητα και ισοτιμία, τέτοια που ο καπιταλισμός δεν μπορεί και δε θέλει να παραχωρήσει, γιατί έρχεται σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα. Ειδικά σήμερα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η έννοια της ισότητας χρησιμοποιείται με περιεχόμενο αντιδραστικό, γίνεται άλλοθι για την ισοπέδωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η εξίσωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών. Η ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου και η συνακόλουθη όξυνση του αντικομμουνισμού πρέπει να απαντηθούν με την αποφασιστική προβολή του σοσιαλισμού ως της μόνης εναλλακτικής απάντησης στην καπιταλιστική κρίση.

Είναι όρος και προϋπόθεση ώστε, όπως τονίστηκε και στην εκδήλωση, η πάλη ενάντια στα άγρια μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με στόχο την παρεμπόδισή τους να είναι ανοδική. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα της πάλης να κατατίθενται στο «ταμείο» της συγκέντρωσης δυνάμεων για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ