Τετάρτη 2 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ανταγωνισμοί

Συνεχίζει να προκαλεί το Ισραήλ που δε δίνει στοιχεία για τους νεκρούς και τους τραυματίες της πειρατικής επιχείρησης

Από χτεσινή διαμαρτυρία στην πόλη Ασκελον του Ισραήλ ενάντια στο έγκλημα και για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας
Από χτεσινή διαμαρτυρία στην πόλη Ασκελον του Ισραήλ ενάντια στο έγκλημα και για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Εξαιρετικά τεταμένη και συγκεχυμένη παρέμενε η κατάσταση, ένα εικοσιτετράωρο μετά το μακελειό (ξημερώματα Δευτέρας) του ισραηλινού στρατού κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή πλευρά επέμενε στην προκλητική στάση πυροδοτώντας περαιτέρω λαϊκή κατακραυγή διεθνώς και προκαλώντας εντονότερη αμηχανία στους ισχυρούς συμμάχους του Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ που βρέθηκαν σε ευθεία αντιπαράθεση με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την έκτακτη συνεδρίασή του ύστερα από τουρκικό και αραβικό αίτημα. Οι εξελίξεις, κατά πολλούς αναλυτές, αναδεικνύουν τη ρευστότητα που χαρακτηρίζει τη διαμορφωθείσα κατάσταση ως προς τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και σχεδιασμούς στην περιοχή (με επίκεντρο τα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού) καθώς, όπως είναι πλέον εμφανές, υπάρχουσες και αναδυόμενες περιφερειακές δυνάμεις (Ισραήλ - Τουρκία) κονταροχτυπιούνται ανοιχτά για συμφέροντα και επιρροή.

Οσον αφορά, πάντως, στο συγκεκριμένο πεδίο αντιπαράθεσης, δηλαδή στη νηοπομπή και στους ακτιβιστές, μετ' εμποδίων γινόταν, και χτες, η επαφή των διπλωματών με τους υπηκόους των χωρών που επέβαιναν στα έξι πλοία. Ουδείς, πλην των ισραηλινών αρχών, μέχρι αργά χτες το απόγευμα, δεν είχε δει νεκρούς (οι Ισραηλινοί αναφέρουν ότι είναι 9) ή τραυματίες, των οποίων η υπηκοότητα επίσης δεν είχε ξεκαθαριστεί με επικρατούσα την αντίληψη ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι Τούρκοι. Η Τουρκία απέστειλε, ήδη, δύο αεροσκάφη του στρατού και ένα του υπουργείου Υγείας προκειμένου να παραλάβουν νεκρούς και τραυματίες χωρίς, όμως, να έχει γίνει κάτι τέτοιο μέχρι χτες βράδυ.

Σύμφωνα με τις λακωνικές ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού, μέχρι χτες το βράδυ, είχαν απελαθεί από το Ισραήλ 50 άτομα, 35 νοσηλεύονταν σε διάφορα νοσοκομεία με την κατάστασή τους να παραμένει άγνωστη ενώ περίπου άλλοι 600 κρατούνται στις φυλακές Μπεερσεβά. Συνήγοροι ορισμένων από τους ακτιβιστές, γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν καμία επαφή με δικηγόρους, δήλωναν ότι ο ισραηλινός στρατός τους ενημέρωσε ότι κρατούνται επειδή «παραβίασαν τα ισραηλινά χωρικά ύδατα» κάτι που δεν ευσταθεί, βέβαια, αφού η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού έγινε στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Κατά τις ίδιες πηγές, πάντα, οι ακτιβιστές που κρατούνται αρνούνται να υπογράψουν έγγραφο όπου να παραδέχονται την κατηγορία, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η απέλασή τους.

Αργά χτες το βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε την απέλαση όλων των κρατουμένων, ενώ ήρε έντολή σύλληψης των Ισραηλινών κρατουμένων που συμμετείχαν στη νηοπομπή.

Σφοδρές επικρίσεις εντός

Εξαιρετικά βαρύ είναι το κλίμα εντός Ισραήλ με την πλειοψηφία του Τύπου να επικρίνει εντονότατα την επιχείρηση αλλά και τα κίνητρά της. Χαρακτηριστικό είναι άρθρο στην «Χααρέτζ», που σημειώνει ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» και προσθέτοντας ότι «η ισραηλινή επιχειρηματολογία δεν πείθει πλέον παρά όσους Ισραηλινούς έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προήδρευσε έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου, χτες, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες στη δημοσιότητα. Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, σχολιάζοντας την είδηση ότι η οργάνωση Free Gaza αποστέλλει άλλα δύο πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα τα οποία αναμένονται να προσεγγίσουν την περιοχή μέσα στο Σαββατοκύριακο, τόνιζε ότι «η ισραηλινή στάση δεν έχει αλλάξει: θ' απαντήσουμε ανάλογα», επαναλαμβάνοντας ότι «το Ισραήλ δεν επιδιώκει τη βία».

Ο ισραηλινός στρατός παραμένει σε συναγερμό σε όλα τα ισραηλινά σύνορα ενώ αεροπορική επιδρομή εξαπολύθηκε στη μεθόριο της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Παλαιστίνιοι μαχητές, που κατά τον ισραηλινό στρατό είχαν παρεισφρήσει σε ισραηλινό έδαφος. Η μεθόριος της Γάζας με την Αίγυπτο άνοιξε χτες «προσωρινά», όπως έλεγε το Κάιρο, καθώς μετά την ισραηλινή επιχείρηση, η αιγυπτιακή ηγεσία δεν μπορούσε, πλέον, να συναινεί σ' έναν αποκλεισμό που την ταυτίζει με το Τελ Αβίβ. Σε συναγερμό έχει τεθεί και η ισραηλινή αστυνομία καθώς χτες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ιερουσαλήμ και σε όλες τις πόλεις με αραβικό πληθυσμό, όπου είχε κηρυχθεί και γενική απεργία ενώ τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά από τον τραυματισμό Αμερικανίδας ακτιβίστριας στο μάτι, από δακρυγόνο, με αποτέλεσμα να χάσει την όρασή της.

Συμβούλιο Ασφαλείας: ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας

Σε εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα διεξήχθη η πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πύρινη ήταν η παρέμβαση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμάντ Νταβούτογλου ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ για «πειρατεία», για «δολοφονίες αθώων από μια κρατική δύναμη» και ζήτησε να απαιτηθεί ισραηλινή απολογία. Οι διαβουλεύσεις που ακολούθησαν ήταν εμφανείς του κλίματος καθώς Τουρκία, Βραζιλία αλλά και αραβικές χώρες πίεζαν για σκληρό καταδικαστικό ψήφισμα ενώ οι ΗΠΑ, αν και απέφυγαν να υιοθετήσουν την ισραηλινή επιχειρηματολογία, επεδίωξαν χαμηλότερους τόνους.

Τελικά, όπως σχολίαζαν αναλυτές, το ψήφισμα ήταν αποτέλεσμα ενός «σκληρού παζαριού» μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, στο οποίο η Αγκυρα δέχθηκε να μην αναφέρεται ονομαστική καταδίκη του Ισραήλ και να ζητάται έρευνα από τον ΟΗΕ, αλλά πέτυχε να καταδικαστεί απερίφραστα «η ενέργεια που οδήγησε σε θανάτους αμάχων», να ζητάται «ανεξάρτητη, άμεση, ενδελεχής και διαφανής έρευνα των συνθηκών» αλλά και η άμεση απελευθέρωση «των ξένων πλοίων και ακτιβιστών», φράση που σημαίνει ότι είναι κοινώς αποδεκτό το παράνομο καθεστώς κράτησής τους. Το περιεχόμενο του ψηφίσματος υιοθέτησε, σχεδόν αυτολεξεί, και η έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε επίσης με τουρκικό αίτημα. Μέχρι το βράδυ δεν είχε λήξει η έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου.

Η αμερικανο-τουρκική ένταση, όμως, ως επέκταση της κρίσης στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, δεν περιορίστηκε σε αυτά. Η τουρκική ηγεσία διεμήνυε, χτες, σε όλους τους τόνους ότι «περιμένει μια σαφή καταδίκη από την Ουάσιγκτον της ισραηλινής στάσης και πράξης». Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επιχείρηση «αιματηρή σφαγή» και το Ισραήλ «κράτος που δεν έχει πια καμία νομιμοποίηση» ενώ ζήτησε άρση του εμπάργκο στη Γάζα. Ενώ συνεχίζονταν οι οργισμένες διαδηλώσεις, η ισραηλινο-τουρκική ένταση λαμβάνει και άλλες διαστάσεις καθώς ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, υπογράμμιζε ότι «επανεξετάζεται η ισραηλινο-τουρκική ενεργειακή συνεργασία», στην οποία περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, πετρελαίου και νερού από την Τουρκία στο Ισραήλ καθώς και η κατασκευή από τουρκική εταιρεία στο Ισραήλ μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εντονότερος ήταν ο τόνος που χρησιμοποίησαν χτες, και αρκετές άλλες ηγεσίες, όπως η Γαλλία και η Ρωσία. Σαρκοζί και Μεντβέντεφ επέμειναν στη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας αλλά και στην άρση του εμπάργκο στη Γάζα, ζήτημα που έθεσε ανοιχτά και ο ΓΓ του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ