Τετάρτη 2 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις από όλο τον κόσμο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας καταδικάζει την εγκληματική αυτή ενέργεια εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης και καλεί τη διεθνή κοινότητα και τους φιλειρηνιστές να απαιτήσουν την άμεση άρση του παράνομου, ανήλεου αποκλεισμού γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές αρχές. Εκφράζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στη δίκαιη υπόθεση του παλαιστινιακού λαού, που ανάμεσα στα άλλα συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα το Ανατολικό Ιερουσαλήμ.

Επίσης πολλά είναι τα καταδικαστικά μηνύματα από κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα:

Με ψήφισμά του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΑΚΕΛ σημειώνει: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα ισραηλινή θηριωδία». Καλεί τη Διεθνή Κοινότητα να σταματήσει να ανέχεται το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και απαιτεί από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να «στηρίζουν με προκλητικό τρόπο το κράτος του Ισραήλ στη συνεχιζόμενη εγκληματική πολιτική του καθώς και την ΕΕ να πράξει ανάλογα, ξεκινώντας με άμεσο τερματισμό του συμφώνου ΕΕ - Ισραήλ». Χτες το απόγευμα το ΑΚΕΛ οργάνωσε εκδήλωση καταδίκης της πολιτικής του Ισραήλ στην πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία.

Με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, μεταξύ άλλων σημειώνει πως με τα συγκεκριμένα γεγονότα έχουν παραβιαστεί οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και πως οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να τιμωρηθούν. Τόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέχουν εξίσου ευθύνες, υπογραμμίζει και καταδικάζει τη νέα σφαγή του ισραηλινού στρατού.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία καταδικάζει την βάναυση, τρομοκρατική και ιμπεριαλιστική επίθεση και καλεί όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να καταγγείλουν αυτή τη βάρβαρη πράξη της ισραηλινής κυβέρνησης. Απαιτεί από την κυβέρνηση της Δανίας να εκδηλώσει την αντίδρασή της μέσω της ΕΕ, του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανώσεων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας υπογραμμίζει ανάμεσα στα άλλα την ανάγκη άμεσης και συγκεκριμένης διακοπής κάθε είδους πολιτικών, διπλωματικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων από όλες τις χώρες του πλανήτη, καθώς και τη σαφή καταδίκη και αποκλεισμό του από όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει.

Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) χαρακτηρίζει παράνομη την επίθεση του Ισραήλ στο στολίσκο και απαιτεί από την κυβέρνηση να καταδικάσει την επίθεση, αλλά και να συνεργαστεί με άλλες χώρες για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Το Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΡ) της Τουρκίας σημειώνει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό, καταδικάζοντας την επίθεση και απαιτώντας από την τουρκική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις ιμπεριαλιστικές της βλέψεις και σχεδιασμούς στην περιοχή, διακόπτοντας όλες τις συμφωνίες στρατιωτικής και εμπορικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Το ΚΚ ΗΠΑ απαιτεί να εξασφαλιστεί η συνέχεια της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας μέχρι τη Γάζα, τον άμεσο τερματισμό του παράνομου και απάνθρωπου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, τον τερματισμό του επεκτατισμού του Ισραήλ και τον τερματισμό της φονικής καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού, στο Ισραήλ, στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα. Τέλος το ΚΚ ΗΠΑ καλεί τα μέλη και οπαδούς να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους και την πίεση προς το Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα μέλη του Κογκρέσου, απαιτώντας την καταδίκη της κυβέρνησης του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ