Η χτεσινή σύνοδος υπουργών της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία ζήτησε τη δημιουργία ενός «παραδείσου» για τις επενδύσεις του κεφαλαίου
Οι υπουργοί της ΕΕ στάθηκαν, ιδιαίτερα, στη νέα στρατηγική «Ευρώπη 2020», συνέχεια της στρατηγικής της Λισαβόνας, με στόχο την ενίσχυση των μονοπωλίων και τη διάλυση κάθε δικαιώματος σε ζητήματα εργασίας, ασφάλισης, παιδείας κ.ά. Στο κείμενο συμπερασμάτων οι υπουργοί «χαιρετίζουν» την πρόθεση της Κομισιόν να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για την ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, μέχρι το 2020.
Στους πέντε τομείς δράσης (οικονομία, αγορές, διακυβέρνηση, περιφερειακές προτεραιότητες, ανθρώπινο δυναμικό) η κοινή συνισταμένη είναι μία: Το κέρδος των επιχειρήσεων, στον τομέα της έρευνας, στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Συγκεκριμένα, σε επίπεδο οικονομίας καλούνται τα κράτη μέλη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, μέσω φορέων όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Καλούνται, επίσης, να δημιουργήσουν κίνητρα προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών, που αποτελούν «βασικούς παράγοντες για την έρευνα». Σε επίπεδο αγορών ζητείται η άρση των εμποδίων για την επιχειρηματική δραστηριότητα, καλύτερες συνθήκες για όλες τις μορφές καινοτομίας, με προτεραιότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Σε επίπεδο διακυβέρνησης απαιτείται η απλοποίηση των πολιτικών και των προγραμμάτων για την έρευνα και την καινοτομία, όσον αφορά το σχεδιασμό τους. Τονίζεται, δε, ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επίπτωση στις αγορές, ενώ βασικός στόχος είναι η μετατροπή της έρευνας και της γνώσης σε πραγματικό εμπορικό όφελος. Το περιφερειακό επίπεδο, σημειώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων, είναι «κλειδί» για την καινοτομία και ζητούνται μέτρα στήριξης φορέων καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τέλος, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού τονίστηκε ότι πρέπει να ενισχυθούν - και μέσω της εκπαίδευσης - οι δεξιότητες των ερευνητών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς.
Στο παραπάνω πλαίσιο η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, μίλησε για χρηματοδότηση της έρευνας από τον προϋπολογισμό σε ύψος 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει και «μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» που αντανακλάται και σε «μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ερευνα και Τεχνολογία».
Μάλιστα, η υπουργός, μιλώντας για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», είπε ότι η «Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη που θα συνδέει τα Προγράμματα και τις Υποδομές του "Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας" (ΕΧΕ), με τους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο οδικός αυτός χάρτης θα συνοδεύει και θα δίνει ουσία στον ποσοτικό στόχο του 3%».