Πέμπτη 27 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Μιάμιση φορά πιο ακριβά τα σχολεία μέσω ΣΔΙΤ και Δήμων

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή κάνουν αύριο οι εργαζόμενοι του ΟΣΚ

Από παλιότερη κινητοποίηση για τη σχολική στέγη στη Λούτσα

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση για τη σχολική στέγη στη Λούτσα
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή θα προχωρήσει αύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), εκφράζοντας την αντίθεση των εργαζομένων στα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης και συγχώνευσης του Οργανισμού με άλλους κατασκευαστικούς φορείς του Δημοσίου ή στη διάχυση του έργου και του αντικειμένου του ΟΣΚ στους «νέους» δήμους μέσα από το σχέδιο «Καλλικράτης».

«Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ολοκληρωτική παράδοση των σχολικών κτιρίων στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ο ΟΣΚ δεν είναι απλά ένας κατασκευαστικός Οργανισμός του Δημοσίου, ο ρόλος και το έργο του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ανάγκες της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, μέρος της οποίας είναι η σχολική στέγη. Ο ρόλος, το έργο και ο προσανατολισμός του ΟΣΚ και των εργαζομένων σε αυτόν θα πρέπει να διασφαλιστούν με κάθε τρόπο και προς αυτή και μόνο την κατεύθυνση επιβάλλεται να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργίας του», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου Μανώλης Δανδουλάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες.

Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού αναφέρθηκαν στην εμπειρία και τεχνογνωσία που έχουν στον τομέα της δημόσιας σχολικής στέγης, καθώς και στην εκπόνηση μελετών που «είναι σαφώς πιο ποιοτικές και οι διαδικασίες δημοπράτησης και επίβλεψης πιο αξιόπιστες και οικονομικές από αυτές που γίνονται είτε μέσω των δήμων με προγραμματικές συμβάσεις, είτε μέσω των ΣΔΙΤ». «Αποτελεί πολιτική επιλογή των εκάστοτε κυβερνήσεων η προώθηση των ΣΔΙΤ, παρά το πολλαπλάσιο κόστος και τους άλλους δυσμενείς όρους που θα έχει για το Δημόσιο η κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και ενοικίαση αυτών των σχολικών κτιρίων», τόνισε ο Μ. Δανδουλάκης.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δόθηκαν χτες, στα οποία αποτυπώνονται ήδη ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα: Δεκάδες σχολικά κτίρια «εγκλωβίστηκαν» σε ομάδες ΣΔΙΤ, παρόλο που ήταν «καθαρά» οικόπεδα, με αποτέλεσμα εδώ και 2-3 χρόνια να μην έχει προχωρήσει η κατασκευή τους. Στις δημοπρασίες, οι περισσότεροι δήμοι κάνουν προγραμματικές συμβάσεις με εκπτώσεις κατά μέσο όρο της τάξης του 5-6%, οι εκπτώσεις του ΟΣΚ είναι της τάξης του 42-45%. Δηλαδή σε κάθε 5 σχολεία που κάνουν οι δήμοι μέσω των προγραμματικών συμβάσεων, ο ΟΣΚ κάνει 2 σχολεία επιπλέον.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν, μεταξύ άλλων, τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα, της λειτουργίας και του έργου του Οργανισμού στα πλαίσια των σύγχρονων αναγκών για δημόσια σχολική στέγη που είναι πολύ μεγάλες. Επίσης διεκδικούν να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι (που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων, περίπου 225 άτομα που έχουν υπογράψει σύμβαση ορισμένου χρόνου μέχρι τις 31/12/11 και παράγουν πραγματικό έργο), μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Παράλληλα εκφράζουν την αντίθεσή τους στην περικοπή μισθών και δώρων, στην κατάργηση των ΣΣΕ, στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλυτο το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Βόλο(2016-07-01 00:00:00.0)
Τεράστιες οι ανάγκες για σύγχρονη σχολική στέγη(2012-11-24 00:00:00.0)
Νέα απεργία στις 22 Μάρτη(2011-03-19 00:00:00.0)
Στάση εργασίας τη Δευτέρα(2011-02-26 00:00:00.0)
Σχεδιασμοί προς όφελος των ιδιωτών(2010-07-16 00:00:00.0)
Στην "αγκαλιά" των ιδιωτών(1998-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ