Πέμπτη 27 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με την αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με την αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ
Την ανάγκη να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία ανέδειξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό.

Μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος δήλωσε:

«Για μας που υποστηρίζουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, πολύ σημαντικά και άμεσης δράσης αιτήματα είναι: Να μην γίνουν οι περικοπές στα νοσοκομεία, και όχι μόνο, πρέπει να αυξηθεί το κονδύλι. Να διοριστούν στις θέσεις που είναι κενές - και είναι χιλιάδες - γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Πάνω απ' όλα, για μας, εξυγίανση στο κύκλωμα του φαρμάκου και στην πολυφαρμακία είναι το κράτος να αγοράζει απευθείας από τις επιχειρήσεις τα φάρμακα, χωρίς ενδιάμεσους, και βεβαίως να διαμορφωθεί ένα δημόσιο σύστημα παραγωγής φαρμάκων εκεί που μπορούμε.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή εργασιακής σχέσης που μετατρέπει είτε τους γιατρούς, είτε τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε σύγχρονους δούλους. Με εργασιακές σχέσεις κάτω από εργολάβους, με εφημερίες ατέλειωτες, που μάλιστα μπορεί και να μην πληρώνονται. Από αυτή την άποψη δεν συμφωνούμε με την κυβέρνηση η οποία έχει βάλει και τον τομέα της Υγείας μέσα στον Προκρούστη του δημοσίου και αντιμετωπίζει κάθε νοσοκομείο, κάθε οργανωμένο φορέα Υγείας, σαν ένα είδος επιχείρησης με έσοδα, έξοδα, ζημιές και κέρδη.

Πολύ περισσότερο είμαστε αντίθετοι στην μεταφορά των νοσοκομείων στην περιφέρεια, με το λεγόμενο "Καλλικράτη", όπου εκεί κάθε επιχείρηση θα αυτονομηθεί πλήρως. Θα μπει πιο αποφασιστικά και πιο βαθιά στους νόμους της αγοράς είτε με συνενώσεις, είτε με συγχωνεύσεις που θα υπηρετούν τους νόμους της αγοράς και όχι έναν σωστό εξορθολογισμό. Ο κίνδυνος να βρεθούμε σε μια δημόσια Υγεία που θα εξασφαλίζει ελάχιστα για τους πολλούς είναι πολύ μεγάλος. Και οι πολλοί να μένουν χωρίς υπηρεσίες Υγείας αφού με την επιδείνωση της ζωής του λαού θα είναι πολύ δύσκολο να συμπληρώνουν τις ανάγκες τους από τον ιδιωτικό τομέα, του οποίου βεβαίως αμφισβητούμε και την ποιότητα των υπηρεσιών - όχι γιατί δεν υπάρχουν εκεί καλοί γιατροί - αλλά γιατί εκεί η επιχειρηματική δράση είναι 150%».

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των γιατρών υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο να στηριχτούν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία υποβαθμίζονται και μαστίζονται απ' τα προβλήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που απευθύνονται σε αυτά, αλλά και για τους εργαζόμενους και γιατρούς. Τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να στηριχτεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με τα απαραίτητα ποσά για να μπορούν τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν και να εφημερεύουν με ασφάλεια 365 μέρες το χρόνο. Επισήμαναν ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε γιατρούς και κατήγγειλαν ότι απ' τις 2.000 προσλήψεις γιατρών που προβλέπονταν για το 2009 δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του 2010. Επίσης ότι το μειωμένο κονδύλι των εφημεριών που προβλέπει ο προϋπολογισμός σε συνδυασμό με την πρόβλεψη εκταμίευσής του κατά 8% κάθε μήνα (31,6 εκατ. ευρώ έναντι 39,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, μείωση 20%) καθιστούν αδύνατη την πληρωμή των εφημεριών των γιατρών για όλο το μήνα.

Θα πληρώσει μέχρι ... Μάρτη, λέει το υπουργείο

Στο μεταξύ, χτες, το υπουργείο Υγείας κυκλοφόρησε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι εγκρίθηκε απ' το υπουργείο Οικονομικών «η πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του Μαρτίου καθώς και το τελευταίο υπόλοιπο του διμήνου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου». Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται το ύψος του κονδυλίου που εγκρίθηκε. Απ' ό,τι προκύπτει όμως και το κονδύλι αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με τις ανάγκες.

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι και γιατροί του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας προχωρούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι - μεταξύ άλλων - γιατί το κονδύλι που εγκρίθηκε για τις εφημερίες και υπερωρίες του Μάρτη, είναι μειωμένο κατά δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Και χτες, κατά την εφημερία του νοσοκομείου όπως και την περασμένη Κυριακή εξυπηρετήθηκαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά καθώς το προσωπικό πραγματοποιεί επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την άμεση καταβολή των εφημεριών. Την περασμένη Κυριακή ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας δεσμεύθηκε στους εργαζόμενους πως θα καταβληθούν άμεσα οι οφειλόμενες υπερωρίες αλλά τελικά εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι. Παράλληλα καταγγέλλουν την τρομερή έλλειψη προσωπικού καθώς για δεκαετίες δεν γίνονται οι απαιτούμενες προσλήψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού, την ελλειπέστατη υλικοτεχνική υποδομή και γενικότερα την ασκούμενη πολιτική που εμπορευματοποιεί τη δημόσια Υγεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέσπασαν αγωνιστικά το κονδύλι για τις εφημερίες(2012-08-14 00:00:00.0)
Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις(2004-04-06 00:00:00.0)
«Ασθενεί» βαριά(2001-10-13 00:00:00.0)
Σε οριακό σημείο οι υγειονομικές υπηρεσίες(2000-03-16 00:00:00.0)
Κυβερνητική εμμονή στην υποβάθμιση και παραπλάνηση(1999-02-14 00:00:00.0)
Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία(1999-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ