Πέμπτη 27 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Νέα ομολογία για χρηματισμό από την πολυεθνική

Ο Τ. Μαντέλης, υπουργός Μεταφορών επί Σημίτη, κατέθεσε χτες ότι διατηρούσε λογαριασμό στη Γενεύη με μίζες από τη «Ζήμενς»

Οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι η πολυεθνική διατηρούσε κανάλια χρηματοδότησης των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να κάνει τις μπίζνες της

Associated Press

Οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι η πολυεθνική διατηρούσε κανάλια χρηματοδότησης των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να κάνει τις μπίζνες της
O πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη Τάσος Μαντέλης είναι το δεύτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μετά τον Θ. Τσουκάτο που ομολόγησε ότι πήρε λεφτά από την «ΖΗΜΕΝΣ», όπως προέκυψε από την κατάθεσή του χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής πολυεθνικής, από τα οποία, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, χρηματοδοτούνταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Ο Τ. Μαντέλης ήταν υπουργός Μεταφορών το 1997, όταν υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ με την «ΖΗΜΕΝΣ». Στην κατάθεσή του παραδέχθηκε ότι σε λογαριασμό που ανοίχθηκε στην Ελβετία στις 2/11/1998, με το όνομα Α. Rocos, κατατέθηκαν 200.000 γερμανικά μάρκα σαν προεκλογική χορηγία της «ΖΗΜΕΝΣ». Στον ίδιο λογαριασμό κατατέθηκαν στις 2/2/2000 250.000 μάρκα, για τα οποία, όπως είπε, δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει ποιος τα κατέθεσε.

Κατά τη χθεσινή του εξέταση, είπε ότι μετά τις δημοτικές εκλογές το 1998 επικοινώνησαν μαζί του από τα κεντρικά γραφεία της «ΖΗΜΕΝΣ» στη Γερμανία και του είπαν ότι θέλουν να ενισχύσουν τον προεκλογικό του αγώνα.

Επειδή ο ίδιος είχε διαβεβαιώσεις ότι θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στη Β΄ Αθήνας, άρχισε αμέσως την προετοιμασία να βρει χορηγίες και συνεννοήθηκε με τον κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη να ανοιχτεί ένας τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό για να δέχεται οικονομική ενίσχυση από πολιτικούς του φίλους εκτός Ελλάδας, που ήθελαν να παραμείνουν ανώνυμοι. Ο κουμπάρος του άνοιξε το Σεπτέμβρη του 1998 στη Γενεύη λογαριασμό με την επωνυμία Α. Rocos.

Υπερασπίστηκε την ιδιωτικοποίηση

Ο Τ. Μαντέλης παραδέχθηκε ότι το πρώτο έμβασμα (200.000 μάρκα) ήταν από την «ΖΗΜΕΝΣ» και το χαρακτήρισε «προεκλογική χορηγία» και όχι δωροδοκία, ενώ για το δεύτερο (250.000 μάρκα) είπε ότι δεν ξέρει εάν είναι από τη «ΖΗΜΕΝΣ» και ούτε ενδιαφέρθηκε να μάθει τον καταθέτη! Σχολιάζοντας αυτόν τον ισχυρισμό, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης παρατήρησε ότι είναι αδιανόητο να μην έχει ενδιαφερθεί για το ποιος κατέθεσε λεφτά στο λογαριασμό του.

Ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε ότι από τα χρήματα αυτά δεν πήρε τίποτα για το ΠΑΣΟΚ και άφησε υπονοούμενα ότι κάποιοι - τους οποίους, όπως είπε, δε γνωρίζει - θέλουν να τον εμπλέξουν και σε άλλες χρηματικές μίζες. «Ψάξτε τον ανώνυμο πληροφοριοδότη που έδωσε σε δημοσιογράφους την πληροφορία ότι σε λογαριασμούς μου υπάρχουν 10 εκατομμύρια μάρκα, ώστε να ξεπλύνουν τη μίζα αυτή στην πλάτη μου», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την εξέτασή του, υπερασπίστηκε τις προγραμματικές συμβάσεις που υπέγραψε ο ΟΤΕ με την «ΖΗΜΕΝΣ» θεωρώντας ότι ήταν επωφελείς για τη χώρα, ενώ εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής όλης της πορείας ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, καθώς και το κλείσιμο του κρατικού εργοστασίου τηλεπικοινωνιών (ΕΛΒΗΛ), που οδήγησε τον ΟΤΕ στην αγκαλιά των διάφορων προμηθευτών.

«Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, πορεία που εξ αντικειμένου συνδέεται και με σκάνδαλα», δήλωσε ο Θ. Παφίλης, σχολιάζοντας την κατάθεση Μαντέλη.

Λείπουν τα μεγάλα κομμάτια του παζλ

Της ομολογίας Μαντέλη προηγήθηκε η κατάθεση του κουμπάρου του Γ. Τσουγκράνη ότι ο ίδιος άνοιξε το λογαριασμό A. Rocos, αφού του το ζήτησε ο πρώην υπουργός για την προεκλογική του εκστρατεία. Οπως είπε, από αυτόν το λογαριασμό, έγιναν εκροές προς τον γιο του Τ. Μαντέλη και πληρωνόταν το πανεπιστήμιο Κολούμπια όπου φοίτησε.

Προσπάθησε να κρύψει το ποιος έβαλε λεφτά στο λογαριασμό αυτό, αλλά μετά από επίμονες ερωτήσεις του Θ. Παφίλη παραδέχθηκε ότι «για τις 200.000 ο Μαντέλης μου έχει πει ότι του τα έδωσε η "ΖΗΜΕΝΣ" σαν χορηγία και για τις 250.000 δεν ξέρω, αλλά υποθέτω ότι θα είναι της ίδιας φύσης».

Η ομολογία Μαντέλη έχει φυσικά την αξία της, αλλά τα «χοντρά» λεφτά που δόθηκαν για μίζες ακόμα αναζητούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην επικεφαλής της «ΖΗΜΕΝΣ» Ελλάδας, Μ. Χριστοφοράκος, ήρθε σε συμβιβασμό στη Γερμανία με τη «ΖΗΜΕΝΣ» και δέχθηκε να επιστρέψει στην εταιρεία 1,2 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης εταιρείας που ανέλαβε τον έλεγχο, οι πολιτικές μίζες που δόθηκαν στην Ελλάδα ήταν της τάξης των 11,1 εκατομμυρίων ευρώ, των οποίων ακόμα αναζητούνται οι αποδέκτες.

Προσπάθεια συμψηφισμού

Τη γνωστή θεωρία ότι το σκάνδαλο της «Ζήμενς» έχει μόνο χρώμα πράσινο, προσπάθησε να υποστηρίξει η ηγεσία της ΝΔ αξιοποιώντας την ομολογία Μαντέλη, θέλοντας ταυτόχρονα να συμψηφίσει την υπόθεση «Ζήμενς» με τα άλλα σκάνδαλα που βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Στη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ επισημαίνεται ότι «σε μια συγκυρία, που το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη Siemens». Επίσης αφήνονται υπαινιγμοί για τον πρώην και νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι αυτά τα δύο στελέχη «δεν είναι μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά προβεβλημένα και ισχυρότατα, τα οποία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και λειτουργούσαν σε απόσταση αναπνοής από τους κορυφαίους της ηγετικής ομάδας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ